Okategoriserade

Simkunnighet borde prioriteras i skolan!

Sverige är i framkant på många fronter när det gäller utbildning. Vi har till exempel väldigt bra språkundervisning, vilket gör att svenskar världen över upplevs som väldigt duktiga på engelska trots att vi inte alltid tycker det själva. Det är såklart jättebra, men det finns en livsviktig kunskap som vi är onödigt dåliga på, nämligen simkunnighet!

I Sverige har dom flesta människor nära till vatten. Vi har sjöar, floder och hav på nära håll och dom flesta av oss besöker stranden flera gånger per år. Ja, vissa har till och med en pool eller jacuzzi i sin trädgård. Detta utgör såklart en risk och flera barn mister livet varje sommar här i Sverige. Det görs insatser och kampanjer där man uppmärksammar föräldrar om att lägga undan sina mobiler när dom är på stranden och inte vara mer än en armlängd ifrån sina barn – jättebra! Men det går att göra mer! Visste ni till exempel att bara varannat barn(!) mellan 4-17 kan simma?

Jag tycker att minimum för alla barn i Sverige är att man ska kunna rädda sig själv om man ramlar i vattnet när man är 4 år. Ett barn som är 4 år och ramlar i en pool ska kunna vända sig om i vattnet, simma den lilla biten tillbaka kanten och dra sig upp. Jag tycker att den simutbildningen skulle vara subventionerad av staten. Isadora har lärt sig detta i simskolan och tog sig, som dryg treåring, instinktivt till kanten på egen hand när vi lekte i poolen på Cypern och det plötsligt blev lite för djupt för henne. I Australien har man länge gett sina 2-åringar utbildning för att klara av att rädda sig själva .

Simkunnighet har funnits med i Skolverkets läroplan sedan 2011 och kravet är att barn i årskurs 6 ska kunna simma för att få godkänt i idrott. Barn under 12 år är alltså inte garanterade att få någon simträning i skolan som gör dem till simkunniga innan dess, däremot står simundervisning med i det centrala innehållet i kursplanen för årskurs 3, 6 och 9 vilket innebär att barnen i många fall får simundervisning i årskurs 3 även om dom inte nödvändigtvis lär sig att simma då. Jag tycker att det är på tok för sent! Samhället borde ta ett mycket större ansvar för barns simkunnighet, det borde vara en rättighet och inte beroende på om föräldrarna har varit engagerade eller haft råd att ge barnen simundervisning. Jag betalar 1100 kr i månaden för mina barns simundervisning, vilket är ganska saftigt och något som skulle få många att avstå.

Vi har tur att Lucas går på en skola som ansökt och fått beviljat budget för simskola redan i förskoleklass. Lucas kommer få gå en intensivkurs på fem veckor under skoltid denna hösten. Det tycker vi är väldigt bra komplement till den crawlskola som Lucas redan lärt sig så mycket från! Det står inte i läroplanen vilket simsätt som ska läras ut, men vi hoppas på bröstsim eftersom han redan är duktig på att crawla.

Hur är det med simundervisning i skolan där ni bor? Vad kostar det med simskola i privat regi? Tycker ni att det är viktigt att skolan lär barn att simma?

10 Comments

  • Gittan

    Jag tror det ser väldigt olika ut beroende på skola och kommun. När jag va yngre åkte alla åk 2 till simhallen en idrottslektion inverkan i en termin. Där jag jobbar nu ( lantskola 1,2 mil till simhall) är det simning 2-3 grr per termin och något oftare för fsk-åk 1. Här handlar det om pengar för buss. Vårt område anses välbergat och då får vi mkt mindre pengar från kommunen till buss och kulturevenemang eftersom man anser att dessa barn får det hemma, vilket inte stämmer i alla fall.

    Allt handlar ju om pengar och ansvar för allt kan inte läggas på skolan eller samhället. Jag tycker dock man borde simma oftare så missförstå mig inte där. Men tkr samtidigt det är ett föräldraansvar. Här finns tex intensivsimskola på sommaren 3 veckor varje dag. De kostar 500 kr för hela perioden. Och jag vet att majblommefonden går in och hjälpernföräldrar att betala sådant. Dessutom anordnar fritids buss från vår skola och följer med barnen. Men ändå är de extremt några som går. I min dotters grupp (6 år) var det bara hon från vårt samhälle. Och på skolan inövrigt var det bara barn som kunde simma redan..

    Föräldrar måste ta lite eget ansvar oxå, det är trots allt de som valt att skaffa barn vilket medför vissa förpliktelser. Sen lider jag extremt med de barn vars föräldrar inte har råd. Men som sagt det finns viss hjälp att få.

  • Elin

    Min dotter går på simning i skolan. Hon går förskoleklass. Trodde alla skolor hade simning. Vet att en annan skola börjar med simning vårterminen i förskoleklass. Tror det är för att badet är fullt nu på hösten.

    • Jennifer Tuohisto-kokko

      När jag gick i skolan hade vi bussresa till grannstaden och simning en dag varannan vecka hela årskurs 1. Alla skulle ha lärt sig efter det året, annars fick man fortsätta i årskurs 2. Jättebra tycker jag!

      Vet inte hur det ser ut nu längre men kommunen erbjuder iallafall gratis simskola på somrarna.

  • Nina

    Vet faktiskt inte hur det är här men tror att man går i åk 1 eller 2. Tror att de som inte lär sig då får ”extra undervisning” genom skolan.
    Vi har inga privata här utan bara genom kommunen runt 400 kr för en termin, där man kan börja på plask och lek året men fyller 4.
    Valde att sätta stora i simskolan vid 5,5 år med målet att han skulle lära sig simma innan de började gå med skolan. Skulle för mig personligen kännas jobbigt om han inte fått någon vattenvana innan han började gå med skolan. Nu kan han simma 25 meter så känns tryggare när de väl börjar gå till badhuset.
    Kan du inte skriva ett inlägg om hur en dag/vecka ser ut i förskoleklass för Lucas?

  • Caroline

    Själv tycker jag det blir märkligt när allt ska lösas i skolan, skolans kärnuppdrag blir allt mindre. Ska det simmas mer i skolan behöver andra kunskaper tas bort alternativt avsevärt längre dagar i skolan för både elever och lärare. Är tveksam till att det är skolans skyldighet/problematik att öka simkunnigheten i Sverige, även om det är en livsviktig sak att kunna!
    I vår kommun simmar alla i åk 2 tills de når målen för åk3. Sedan simmar de upp på mellanstadiet och de som då inte klarar kraven för åk6 får gå på extra simträning.. Det behöver ligga ansvar på föräldrarna och för de barn som inte får det stödet hemifrån så fångar skolan ändå upp dem.

  • Elin

    Jag tycker att det är förälders ansvar att se till att barnen kan simma. Mina barn har gått i sommarsimskola i sjön varje sommar sedan året då de fyllde tre. Den är varje dag under 5 veckor. Tjejerna var tidiga med att lära sig simma och tog simborgarmärket som 4 åringar och järnmagistern som 6 åringar. Sonen var lite senare som tog simborgarmärket som 7 åring och järnmagistern som 9åring.
    De är nu 13, 11 och 9 och älskar att ta simma och märken på sommarlovet.

  • 4000mil

    Va?! Nämen Sverige är ju superduktiga på simkunnighet. Alla barn får delta i simskola tills de kan simma. I tex USA, som ändå är ett av världens rikaste länder är det inget ovanligt med tonåringar som inte kan simma alls, eller vuxna som är väldigt osäkra simmare och bara klarar en kort sträcka.

  • Sabina

    Jag tycker oxå att det är föräldrarnas ansvar! Det är en livförsäkring, man får betala för att olycka inte ska vara framme! Skolan ska lära våra barn historia, Svenska, engelska etc. Man räknas inte som simkunnig förren mån kan simma 200m

  • a

    Eftersom alla inte har råd med aktiviteter eller tid så ska det vara skolans ansvar. För då vet man på samhällsnivå att barn i Sverige är simkunniga. Det finns barn med flera syskon, barn med förädlrsr som inte har råd, som inte ens själva kan simma osv och chansen att dessa barn drinkar är större.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.