Ge mig era tips för att lyckas med löneförhandlingen!
Nu är det snart dags för löneförhandling på mitt jobb och jag känner mig lite vilsen. Min förra löneförhandling var en total flopp! Jag var föräldraledig från jobbet och drog inte in några pengar till mitt konsultföretag så det kändes som att jag inte hade några argument till varför jag skulle ha en högre lön. Det enda argumentet som jag hade var att få hänga med i löneutvecklingen så det gjorde jag väl, men kanske inte så mycket som jag hade velat…
Nu har jag börjat jobba igen och har dessutom lyckats få än bättre position på jobbet, så det borde finnas utrymme för en högre löneökning detta året. Kunden är hittills väldigt nöjd med mig och jag har fått beröm direkt från chefen så jag hoppas att min konsultchef ser detta. Jag vet inte riktigt hur min lön står marknadsmässigt längre så jag tänkte slå en pling till Unionen och fråga var dom tycker att jag borde ligga och hur mycket jag kan begära så får vi se.
Vad jobbar ni med? Vad har ni för erfarenhet av löneförhandlingar? Jag blir superglad om ni ville ge mig era tips för hur man lyckas med löneförhandlingen! Jag undrar också om det är någon av er som läser som är chef och sitter på andra sidan i en löneförhandling? Vilka argument faller ni för? Vad ska man göra för att höja sin lön om man jobbar för er?
Foto: Liselotte
10 Comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
Jobbat inom det kommunala sedan första jobbet, förra jobbet fick vi en budget som skulle delas ut till alla. Var helt omöjligt att klättra där trots diverse olika projekt som jag hade. Nya jobbet har vi inte haft någon löneförhandling ännu, men fått för mig att det är lättare här.
Mitt enda tips är väl att peka på sina kunskaper och vad man gjort och vart man ska.
Emma - På Smällen!
Tack för tipset! Lycka till när de blir dags för dig att löneförhandla 🙂
Jennifer
Har bara jobbat inom olika vårdyrken inom landstinget. Helt omöjligt att öka i lön med andra ord… 🙁
Emma - På Smällen!
Vad tråkigt 🙁 Visste inte att det var så i vårdyrket. Men man ökar väl ändå lite varje pr ”automatiskt”?
A
Jag har max ökat 1200 på mitt jobb varje år
Emma - På Smällen!
Tack! Det är en jättebra riktlinje. Jag har typ ökat 500-600 kr/år tror jag så 1200 kr borde jag verkligen satsa på 🙂
Sanna
Har ganska nyligen börjat arbeta på mitt jobb, och vi har fast garantilön och rörlig provision. Lönen sätts individuellt beroende på ens ålder och branscherfarenhet. Den utgår från en lönemodell som successivt höjer ens fasta garantilön, rörliga provision, bonus samt ens anställningsfördelar desto längre tid man arbetar inom företaget. Så med det sagt kan jag storleksmässigt inte påverka så mycket, utan för min del handlar det mer om att visa vad jag går för på jobbet, och på så sätt växa på stegen och få ta del av fler fördelar och högre lön.
Men mitt tips är visa vad du går för, och se till att visa vad du har gjort och vart du siktar.
Kram Sanna
Emma - På Smällen!
Tack för tipset 🙂
S
Jag har egentligen inget bra tips mer än som du själv skriver – påvisa dina framsteg och försök ha med så mätbara parametrar i ditt budskap som möjligt. Ex – min debiteringsgrad har ökat från x % till x+y och legat stadigt så sedan senaste lönesamtalet.
Jag jobbar också som konsult och mitt bästa drag var att byta jobb och sen byta tillbaka när andra jobbet inte uppfyllde förväntningarna. Trots 1,5 års föräldraledighet och 0,5 år på annat företag ökade lönen med 14 %, en väldigt bra ökning i mina ögon.
Emma - På Smällen!
Ja det är faktiskt väldigt effektivt att byta jobb. Mitt första år efter att jag tog examen så han jag jobba på tre olika företag inom ett och samma år, jag ökade min månadslön med 10K under det året!! Jag hade alltså 10k mindre i januari än vad jag hade när min första lön på företag nummer 3 kom i december. Sen dess har jag varit kvar på samma konsultföretag bara för att min chef är så grym. Jag tvivlar starkt på att jag kommer hitta en lika bra chef nån annanstans så jag lär bli kvar. Tack för dina tips! Jag tror det är bra med sådana konkreta argument 🙂