4:e utvecklingssprånget – Händelsevärlden
Isadora är just nu mitt uppe i det fjärde utvecklingssprånget som är det första lååååånga utvecklingssprånget och det första som vi märker av. Hon är väldigt medveten nu och märker på en gång när det är någon annan som håller henne och då kan hon bli ledsen. Hon blir inte ledsen varje gång, men förut var hon ju jämt glad om någon bara log mot henne, nu är hon mycket mera mammig/pappig. Hon är väldigt social och det duger inte att ligga i babygymmet hela vakentiden längre utan hon vill sitta med och kan bli superledsen när man lägger ner henne. Hon har också varit lite krångligare att lägga för natten. Ofta får jag stå upp och amma i sovrummet och vagga lite så att hon lugnar ner sig innan jag kan lägga henne eller så får jag sitta och klappa henne på pannan en stund innan jag kan gå ut. Men innan somnade hon ju så lätt att det nästan var too good to be true haha! Hon har inte heller sovit en enda natt igenom under hela utvecklingssprånget och hon har vaknat tidigare än vanligt, men jag ska inte klaga, så jobbiga är inte hennes utvecklingssprång (inte än så länge i alla fall).
När är 4:e utvecklingssprånget?
Fjärde utvecklingssprånget börjar nån gång runt vecka 14-17 och pågår i allt ifrån 1-6 veckor. Puh…! Under den här tiden är bebisen oftast extra klängig, därför kallas den här perioden också för klängperioden.
Vad händer i 4:e utvecklingssprånget?
I det fjärde utvecklingssprånget så förändras hjärnans. Bebisen lär sig att förstå omvärlden mer och börjar upptäcka ”händelser” som vi vuxna tar för givet. Ett exempel på det är att vi vuxna vet att när man tappar en studsboll så kommer den att studsa upp igen, men för bebisen så är detta nytt. Bebisen börjar nu experimentera med ”händelser” som att till exempel sträcka sig efter en leksak, gripa om den, skaka på den, vända på den och stoppa den i munnen.
Hur kan man hjälpa och stimulera bebis i sin utveckling?
Nu blir leksaker allt mer spännande och även olika material som trä, plast och papper. Prova att leka tittut eller kurragömma med din bebis, såna lekar kan vara uppskattade nu. En del bebisar tycker också att det är roligt med enklare bilderböcker 🙂
Nya färdigheter efter 4:e utvecklingssprånget
Här är några exempel på vad en bebis som just gått igenom tredje utvecklingssprånget kan göra. Oftast lär sig inte bebisarna att göra alla dessa saker på en och samma gång, men någon eller några saker brukar föräldrarna kunna se att bebis har lärt sig:
* Din bebis har plötsligt blivit väldigt aktiv: ena minuten så tar din bebis en tupplur, andra minuten håller bebis på att röra sig
* Missar inte längre när h*n försöker gripa något
* Tar din hand in i sin mun
* Tar bort sin snutte från sitt ansikte (i början går det långsamt)
* Slår på en leksak på bordet
* Är upptagen med ett babygym
* Letar efter mamma och pappa
* Reagerar på sin spegelbild
* Lyssnar till sitt namn
* Använder konsonanter
* Trycker bort bröstet när h*n inte vill äta mer
* Klagar när h*n är otålig
Isadoras utveckling hittills
Den första punkten med att hon är väldigt aktiv i ena stunden och rätt som det är har somnat. Det märkte jag första gången igår när hon absolut inte ville sova så hon fick sitta hos mig. När jag tittade ner så hade hon plötsligt somnat, lilla dockan ❤ Hon är träffsäker när hon ska ta leksaker och hon älskar att tugga på mina händer, hon tar dom jämt till munnen! Hon brukar både lägga och ta bort snutte från ansiktet och kan vara upptagen med babygymmet länge. Jag har sett att hon letar efter mig och Jair och att hon reagerar på sin spegelbild. Jag har även lagt märke till att hon lyssnar till sitt namn men jag trodde inte att hon kunde göra det så jag trodde att hon lyssnade på ljudet när vi ropade, men nu vet jag att hon faktiskt förstår att vi ropar på henne 🙂 Hon trycker bort bröstet när hon ätit klart och hon klagar när hon är otålig, men jag har inte lagt märke till att hon använder konsonanter. Det ska jag lyssna efter 🙂 Hon pratar väldigt mycket och idag lärde hon sig att blåsa massa bubblor med munnen (hon har blåst lite förut, men nu är det massor!).
One Comment
Anna
Åh vad skönt att läsa om någon annan som har det som vi har det nu!! Känner igen typ allt haha. Min lilla tjej är född 3:e maj, men var 2 veckor sen enligt ul (och ännu mera sen enligt moderkaksundersökningen efter, vi hade fått tre olika datum…). Har knappt hunnit märka av dom andra faserna, men den här upplever jag som riktigt jobbig. Kanske framförallt för att vår tjej gått från att sova 8-11 timmar i sträck till att vakna var 2-3 timme. Men som du skriver om att isadora alltid varit lätt att söva, så kändes det ju nästan too good to be true. Man får tänka att den inte är föralltid helt enkelt. 🙂