Vecka 29 och +4,2 kg

Nu har jag gått upp i vikt lite till. I helgen vägde jag in på +4,2 kg. Jag tror att det kommer gå ganska snabbt uppåt nu, jag tror att jag är en sån som lägger på mig mycket på slutet och lite i början. Nu gäller det bara att fortsätta tänka någorlunda hälsosamt med vad jag stoppar i mig för då behöver jag inte oroa mig även om det går snabbt uppåt nu. Vi har bakat en del det sista, men varje gång vi bakar så gör jag en stoooor fruktsallad som jag äter mig mätt på innan bullarna är klara så då orkar jag inte så mycket och blir inte lika sugen heller. Jag är också väldigt noga med maten och äter jämt så fort hungern är på väg för annars kommer suget. 

  

 Jag har inte köpt hem några sötsaker alls sen jul, förutom en liten fruktgodispåse på helgen. Jag har just nu sug efter chiapudding med blåbär och sursöta hallon, choklad (tyvärr men jag har lyckats undvika), fruktgodis och typ muslibars och sånt.

I graviditeten med Lucas hade jag vid det här laget gått upp 7 kg. Jag vet inte säkert, men jag minns det som att jag var ganska så svullen hela sista trimestern med Lucas. Mina ringar slutade jag använda supertidigt med Lucas och sista trimestern passade dom inte längre när jag provade. I den här graviditeten passar fortfarande alla ringar fast jag har slutat med dom på natten, pga utslagen jag fick. Mina fötter har inte heller svullnat än. I graviditeten med Lucas började jag klaga över svullna fötter i vecka 31, då hade jag gått upp 8 kg, så vi får väl se. Jag tog bort mina tåringar nu i vecka 28 för att dom hade börjat klia, men än så länge har tårna normal storlek 🙂 Jag tycker än så länge det känns som alla extra kilon sitter på magen och inte nån annanstans 🙂

 

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Mikaela

  Jo det är klart att det är skönt om man slipper gå upp överflödiga kilon. Men sen ska man inte lägga för mycket fokus på själva siffran heller. Det är ju faktiskt fullt okej att gå upp i vikt när man är gravid oavsett om det är 5 eller 20 eller 30 kilon.
  I och med mitt ständiga illamående har jag svårt att äta vissa grejer. Kan inte få i mig en massa kolhydrater utan sallad/grönsaker och kött är det som går ner just nu. Äter inte mycket sött pga att jag är diabetiker. Och jag ligger rätt stadigt på mina 2 kg i uppgång o går in i v 29 imorgon. Och trots det visade TUL en tillväxt på +17% idag. Just nu är jag nästan orolig om det kommer vara något kvar av mig när det här är över hehe.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, kilona hade inte spelat så stor roll för mig om jag inte hade förra graviditeten att jämföra med. Men nu vet jag ju att jag är sundare den här gången än förra gången så viktuppgången känns helt ok 🙂 fortsätter jag så här och går upp 20-30 kg så är det antagligen bara vatten som jag samlat på mig och då känns det också ok. Men vad bra att bebis lägger på sig i alla fall! Var glad för det!! Var du väldigt smal innan du blev gravid? Jag vet flera som bara gått upp nåt enstaka kilo pga extremt illamående. Bland annat min stackars mamma som gick ner i vikt när hon var gravid med mig (inlagd på sjukhus m.m.) men jag mådde bra när jag kom ut ändå 🙂

   Svara
   • Mikaela

    Är man bara sund så spelar det ingen roll hur många kilon man går upp.
    Nja jag hade några kilon att ta av för att nå min idealvikt men känns som att det kanske inte blir så svårt efter den här graviditeten även om man bygger upp musklerna.
    Det är ju skönt att barnen alltid lägger på sig främst. Ett stort barn innebär ju dock en större moderkaka och i mitt fall betydligt mer fostervatten vilket också väger mer. Spännande o se om man är en vandrande pinne sen när detta är klart :-/

 2. Pamela

  Hej! Det är verkligen inte mkt du har gått upp i vikt! Själv ligger jag på ca 8 kg plus nu i vecka 32. Vet att de kanske inte är så roligt att gå upp mkt i vikt under sin graviditet men tycker endå att man inte ska lägga för mkt energi och tankar på att räkna kilo hit o dit. Man går upp i vikt av att vara gravid – helt normalt! Och sen går man oftast ner allt igen om man ger kroppen lite tid att läka o återhämta sig. Synd att många känner sån vikthets, tom när man är gravid.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Anledningen att jag viktnojjar är ju för att jag inte gick ner i vikt efter min graviditet. Jag var inte hälsosam för 5 öre och använde gärna ursäkten “jag är ju gravid” och tog en extra kaka. Det är mitt eget fel att jag känner som jag gör nu, men än så länge är jag övertygad om att jag har sunda tankar i mitt huvud. Jag accepterar att jag går upp i vikt och är inte orolig över kilona även om dom springer iväg så länge som jag vet att jag lever hälsosamt och väljer mat istället för godis tex.

   Jag gick upp 15 kg i min förra graviditet och det ser jag inte som onormalt eller för mycket, men att jag bara gick ner 8 kg och hade ett överviktigt BMI och därefter började gå upp i vikt igen. Det är varken sunt eller hälsosamt.

   Jag förstår vad du menar och jag önskar inte att bidra till någon vikthets, men jag önskar att jag hade tänkt mer sunt kring min viktuppgång i min första graviditet. Alltså inte ätit en kaka extra. På slutet åt jag till och med en hel kakplåt på en gång under tiden jag bakade till jobbet så jag fick baka en kakplåt till haha!! Ja du hör ju, inte så sunt 🙂

   Svara
 3. Sofi

  Under min första graviditet hade jag viktångest, åt precis som vanligt men gick upp ca 16-17 kg. Jag oroade mig otroligt mycket men på 2 månader hade alla kilon runnit av utan ansträngning och på 4 månader låg jag -4 kg, en vikt jag inte haft sen jag var 15. Denna gången har jag hittills gått upp 9 kg och har bf 13/4 och äter även denna gång helt som vanligt och motionerat det som går med foglossning, som förra gången. Denna gången tänker jag att min kropp behöver kilona för att kunna ge mitt barn mat och för att jag behöver reserverna. Enda gången man kanske ska tänka till om sina kilon är nog om man trycker i sig 1 semla/dag eller ett pkt glass/dag. Lever man som vanligt gör kroppen det den behöver

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Men vad skönt! Hoppas att jag också tappar mina kilon den här gången nu när jag har levt så mycket sundare. Jag borde tänkt till förra graviditeten för då åt jag väldigt mycket som jag inte borde ätit… 😛

   Jag försöker leva som vanligt nu, äter mat istället för godis när jag är hungrig så jag är övertygad om ATG kroppen lägger på sig det den behöver 🙂 Det kommer nog gå snabbt nu på slutet, men än så länge har jag gått upp i vikt med gott samvete 🙂

   Svara
 4. Jannice

  Blir nästan lite avundsjuk när jag ser hur lite du har gått upp i vikt.. jag gick upp drygt 20 kg under alla mina graviditeter 😛

  Svara
 5. Annica

  Men…måte du vikthetsa i skrift bara för att du inte anser dig ha varit hälsosam under din förra graviditet? Jag har absolut förståelse för att man vill göra som man själv vill och vara hälsosam men samtidigt leder ju dessa typer av inlägg till att många mår dåligt?

  Du kan ju göra hur du känner är hälsosamt utan att gå in i detaljer om hur mycket du gått upp och hur du gör en fruktsallad för att inte äta det du bakat.

  Tråkigt om man tycker om din blogg i övrigt.. Blir överlag trött på den hets som är runt gravida och nyförlösta kvinnors kroppar. Den här typen av inlägg spär ju bara på medias vridna och otrevliga syn i övrigt på kvinnors kroppar. Du bidrar verkligen till den hemskt tråkiga syn som kvinnor får leva med. Kanske värt att tänka på även om du känner att du har fog för att vara försiktig med vad du äter..

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Kanske, men samtidigt så känner jag att det här är min blogg och min dagbok och jag skriver om mig själv och inte om andras kroppar eller kroppar generellt. Ni läsare får så mycket av mig så det känns väldigt konstigt att jag inte skulle få lufta en av mina tankar som jag har under den här graviditeten.

   Under min förra graviditet var det tvärtom. Då fick jag konstant frågor om hur mycket jag hade gått upp och då var det ingen som ogillade att jag svarade på dom frågorna. Vad är skillnaden nu? Att jag försöker att hålla mig till ett normalt intag av sötsaker istället för att äta en hel kakplåt på en och samma kväll? Det är ju inte så att jag inte äter sötsaker alls. Jag äter, men försöker att inte äta mer än vad jag brukar göra. Det finns nog ingen gravid eller ogravid som mår bra av att äta en hel kakplåt själv, jag önskar att jag hade tänkt annorlunda när jag var gravid förra gången. Är det kanske så att antalet kilon jag har gått upp hetsar? För annars förstår jag faktiskt inte alls vad problemet är med att skriva att jag försöker på olika sätt låta bli att äta för mycket bullar när vi har bakat.

   Jag tror inte heller att det är rätt väg att gå att tysta alla gravidas funderingar kring sin vikt för att undvika att hetsa någon annan. I just det här inlägget så ansträngde jag mig för att inte vikthetsa, så det här inlägget är ett helt vanligt Emma-inlägg, enda skillnaden är att jag är gravid nu. När jag inte var gravid så blev andra inspirerade när jag skrev vad jag gjorde för att bota mitt sötsug.

   Efter den här graviditeten kommer jag blogga om hur min kropp tar sig tillbaka och hur jag tar mig tillbaka med både träning och vikt. Det var väldigt väldigt uppskattat av mina läsare förra gången och jag tycker verkligen att det är fascinerande vad kroppen klarar av och allt den gör helt på egen hand!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här