Vecka 25

I fredags gick jag in i vecka 25! Vecka 25 och sjunde graviditetsmånaden! Är det sant!?! “Är det sant”, det tänker jag ganska ofta, kan ju inte fatta att vi äntligen ska bli mamma o pappa, att vi ska ha en liten! Så himla fantastiskt!!

Bebis

Bebisen väger omkring 700 g och är ungefär 33 cm, vilket är ungefär lika stort som en aubergine. Storleken kan förstås variera från bebis till bebis och graviditet till graviditet. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Nu kan bebisen knyta sina händer och få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker bebisen mindre. En del bebisar rör sig mycket, medan andra ligger och guppar i fostervattnet.

Du

Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror. Tänk på att både motion och träning är bra för dig när du är gravid. Gå ut och rör på dig, testa gravidyoga eller någon annan form av träning. Under sista trimestern, från vecka 25 tills det att barnet har fötts kommer graviditeten bli mer påtaglig. Magen är stor och mamman kan känna bebisen ofta och den inverkar på hur man lever. Många kan leva som vanligt, men man behöver ta större hänsyn till behovet att ta pauser och regelbunden vila. Om bebisen ligger och trycker på blåsan kan det göra dig mer kissenödig. Pappa kan höra hjärtslagen genom att lyssna med örat på magen. Det kan vara svårt att hitta rätt ställe, men det går med lite tålamod.

Så här känner jag

Magen har växt, men den är långt ifrån så stor som jag hade förväntat mig. Kanske är det för att jag har ganska lång överkropp…!? Jag är rätt nöjd med den ändå, så länge allt är som det ska förstås! Jag känner bebisen mycket. Han sover lite och sen sparkar han som bara den. Ibland kan jag känna honom böka runt, typ som om han håller på att vända sig och knör på mig. Känns så mysigt!! Jag pratar en del med magen också. Jair pratar jättemycket! Jag har inte så ont i svanken längre och jag mår bra i magen igen också! Det är härligt att vara gravid!!!

Ser ut på bilden som det börjar bli trångt i magen nu. Jag har moderkakan i bakvägg och bebben ligger definitvit med armar och ben åt andra hållet. Det syns en hel del sparkar på magen så han måste ligga åt andra hållet! Undra varför alla bilder är med moderkakan i framvägg? Jag har aldrig sett nån bild med moderkakan i bakvägg eller ovanifrån….

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här