Vecka 23

I fredags gick jag in i vecka 23. Tiden gå verkligen fort nu! Jag försöker att få stunder att bara njuta o tänka på lilla bebis där i magen! Jag försöker också pausa ibland o bara krama Jair o säga hur lycklig jag är över att ha honom så att han inte blir ensam när jag går runt här i min gravidbubbla!

Nu i vecka 23 börjar det hända massa spännande grejer med bebis och mig:

Bebis

Din bebis är stor som en papaya och väger ca 550 g och är 28 cm lång. Den fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Bebisens första bajs finns sedan en tid tillbaka i tarmen, den kallas mekonium och är grön. Ibland bajsar bebisen i fostervattnet redan innan den föds och då blir fostervattnet grönt. Bebisen rör sig mycket, speciellt på kvällarna, då kan det vara gymnastik i magen! Bebisens hörsel förbättras och den kan höra skillnad på ljud inifrån magen och utanför din kropp. När bebisen föds kommer den att känna igen din röst, tonläge och rytm.

Du

Viktökning omkring 5 till 7 kg, om inte mer. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Allteftersom magen växer så påverkas matsmältningen. Du kan uppleva förstoppning eller halsbränna. Du kan nu börja känna bebisens olika kroppsdelar genm magen. Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör sig, det kan orsaka smärta i sidan av magen. Stimulera din bebis utveckling av nervssystemet redan nu genom att prata, sjunga, buffa och klappa på magen.

Så här känner jag

Jag har hitills sluppit halsbränna och förstoppning och ingen graviddiabetes heller *peppar, peppar, ta i trä*. Jag kan känna smärta i ligamenten ibland, men det håller oftast inte i sig utan gör mest ont vid plötsliga rörelser, nysningar och sånt. Jag har inte känt bebisens kroppsdelar nån gång än, menn jag ska hålla utkik… heheh!! Jag & Jair pratar o klappar ofta på magen! Känns nästan som bebisen är med mer nu för ibland sätter den ju igång o sparka efter att vi har pratat med den eller när jag lyssnar på musik.

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

  1. Malin

    Aha, så dum jag är då att inte kolla på datumet då du skrev inlägget! 😉 Gravidhjärnan!! haha, du är alltså många veckor före mig.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här