Okategoriserade

Varför William fick namnet William?

Det finns en speciell historia bakom Williams namn faktiskt. Det var egentligen Victor som skulle hetat William, i alla fall om Victors pappa Bengt hade fått bestämma 🙂 Men det fick han inte så därför blev det Victor istället.

När Victor var 7 år gick hans pappa bort i cancer och förlusten för Victor blev obeskrivligt stor. Så hemskt! Victor har senare funderat på om han skulle byta ut sitt andranamn mot William istället för att hylla sin pappa, men också för att namnet blev väldigt betydelsefullt.

Victor berättade för mig långt innan vi bestämde oss för att försöka bli gravida att han gärna hade velat att vår son skulle heta William om vi fick en son. Jag älskade namnet från första stund och därför blev det så självklart att det var en William om fick en son 🙂

Vi har funderar på ett andranamn till William, men där tar det tvärstopp. Vi kommer inte på något namn vi känner för. Vi hade helst velat ta ett släktnamn eller något namn som betyder mycket för oss, t.ex. Victors pappas namn eller en version av det. Han hette Bengt och du tycker vi låter för gammalt… Tipsa oss gärna om ni kommer på något bra 🙂

21 Comments

 • Gittan

  Våra barn är döpts efter släktnamn. Tycker det är lite grejen med att ha andranamn, att föra släktnamn vidare. Man säger de ju så sällan så jag tycker verkligen ni kan ta Victors pappas namn.

  Dottern heter efter farmor och mormor.
  Äldsta sonen efter sambons farmors pappa och min farfar.
  Yngste sonen efter sambon och min bror.

 • Sara

  Våra barn har också fått namn efter betydelsefulla släktingar och för oss betyder det mer att de fick ett namn från t.ex farfar än att det ska låta fint. Om ni inte gillar Bengt kanske ni kan välja hans mellannamn istället? ?

  • Elina

   Benedikt är ju förvisso en ”namns-kusin” till Bengt (bägge härstammar från Benedictus), men det är kanske lite för ovanligt! ?
   Annars är ju Benjamin fint, börjar ju dessutom på samma bokstäver! ?

  • Maria

   Vi valde hellre namn som vi tyckte passade fint ihop. Ett tips är att söka på namnet på t.ex. Birthday . se, där får man listor på riktiga personer som har det namnet och alla deras andra namn. Då kan man lätt hitta vilken stil man gillar och inte och få inspiration.
   Vilket efternamn kommer han att få? 😀

 • K

  En av mina söner heter Bengt i andra namn efter sin farfar och det heter min man också i andra namn efter sin far. Förutom det har sonen tredje namn efter sin pappa. Tycker det är jättefint. Ingen kallar honom för Bengt ändå.

 • Lisa från Skåne

  Mina barnbarn har fått namn efter släktingar som Hans, Tommy, Elvira, Alvina ingen kallas för det. Tycker det är fint att ta vara på dem gamla namnen.

 • Lisa

  Tycker också det är kul att andranamnen blir namn från andra generationer, typ från äldre släktingar eller betydelsefulla personer ? Blir mer personligt tycker jag än Bara random fina namn. Våra barn heter Gerda Barbro Maria och Tage Karl Assar. Japp, jag gillar gubb- och tantnamn men därför la jag till namnen Maria och Karl, också släktnamn men tillför ändå lite yngre krydda till deras hela namn! ??

 • Becka

  Mina barn har 2 mellannamn var. Mina första son har sin pappas (alltså min mans namn) och min lillebrors namn i andranamn. Andra sonen heter efter min morfar och vårt ”baby-making namn”. Så varför inte William Victor?

 • Denise

  Men William Victor låter ju fint! Döpte min egna flicka efter mig själv och min svägerska gjorde likadant. Då har man skapat ett släktnamn ?

  Annars kanske från det efternamnet ni inte kommer heta efter bröllopet (förutsatt att en av er byter då).

  William är förövrigt så himla fint namn! Var också sugen på det men vi hade lite väl många vänner ichbekanta som hette så ?

 • E

  Om ni inte tycker om namnet Bengt så kan det vara fint om andranamnet bara börjar på samma bokstav. Benjamin, Ben, Bill, Billy? Men det är ju inget måste, ni har ju faktiskt redan valt det finaste namnet att ära Williams farfar med. ❤️

 • KarinH

  Vi valde släktnamn som andranamn;
  Alexandra (Jenny Irené) efter min morfars mamma & makens farmor.
  Benjamin (Alf Åke) efter min morfar & maken samt hans pappas mellannamn.
  Tänker att andra namn är för att man vill ge ett ”arv” vidare eller minnen av någon & om det är gammalt eller inte spelar mindre roll enligt mig. Dock hade jag inte gått med på Åke som tilltalsnamn. ??
  Tycker William Bengt skulle vara jättefint.

 • Sabina

  Våra barn heter Edith, Viola, Magdalena. Ett namn från hennes pappas farmor, ett är hennes mormors andra namn och det tredje är mitt mellannamn. Min andra dotter heter Esther, Runa, Nesida. Ett bara för vi tyckte det var fint, ett förnamn på hennes pappas mormor och ett mellannamn till min mormor. Tycker det är fint med gamla namn som kommer igen i de yngre barnen.

  William, Karl, Henrik kanske?

 • Erica

  Tycker inte nu ska tänka att Bengt låter gammalt. De är ett namn som inom några år är modernt igen.
  Jag har döpt mina grabbar efter fina släktingar. Min äldsta heter Roland i andra namn, mellansonen Leif och minsta heter Asim. Inga hyper moderna namn mellannamn. Men de har inte så vanliga tilltalsnamn heller. Emil, Henrik och Magnus ???

 • Tina

  Vilken sorglig men otroligt fin bakgrund till namnvalet! Vi har släktnamn som andranamn på våra barn, ett från min sida och ett från sambons sida. Iom det har vi inte lagt någon vikt vid om det låter gammalt. Men så har våra barn tilltalsnamn som också hör till den äldre generationen. 🙂

 • Elisabet

  Jag tycker att Bengt passar fint ihop med William.
  Annars är Karl ett förslag.
  Eller den som hade namnsdag när ni träffades, när ni plussade, Lucas eller Isadoras födelsedag, din mormors födelsedag, Viktors pappas födelsedag.

 • Malin

  Bengt William tycker jag låter fint! William Bengt klingar inte lika fint i mina öron iallafall.
  Men som många föreslår: ett namn efter Victors pappa Kan ju vara något mellannamn han hade?
  Eller en kombination?

  På min dotter kombinerade jag hennes fasters och hennes mosters namn. Det blev Matilia (Matilda + Emilia).
  Sonen fick sin pappas namn i andranamn även fast både farbror och morbror heter Jonas så tyckte vi inte att det passade ihop med Theo… men nu blev hans initialer TDTD 🙂 (han har dubbla efternamn).

 • Sabina

  Hej!
  Tycker ni hedrar farfar genom namnet William så varför inte låta pappa få följa tätt därefter?
  William Victor.
  Själv tycker jag att William är superfint och Victor lite tråkigt (förlåt) men tillsammans blir det riktigt fint!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.