Okategoriserade

Välling eller inte?

Jag har funderat lite på det där med välling. När Lucas föddes så var det mycket snack om att välling inte är så bra egentligen. Jag minns inte riktigt vad det var som var dåligt, men jag har för mig att det var mycket gluten och dåligt näringsinnehåll, kan det stämma? Hur som helst så var det i alla fall väldigt omdiskuterat och därför så bestämde vi oss för att inte ge välling, men i Brasilien, när jag slutade amma så gick han knappt upp i vikt så då fick vi rådet att börja med välling och då mådde Lucas mycket bättre. Men om Isadora blir lite mer matglad än Lucas, är det en bra idé att skippa vällingen då och bara nöja sig med gröten? Eller spelar det ingen roll, nån som vet?

Sen är det en annan sak som jag har funderat på när det kommer till välling. Varför tror vi svenskar att vi är ensamma om välling? Det finns väl i fler länder? Det kanske inte innehåller exakt samma sak, men principen är väl den samma – en grötig vätska på flaska? I Brasilien har dom välling som är gjord på samma sak som gröt verkar det som – ris, havre, majs m.m. Dom gör den bara lite lösare för att kunna dricka den på flaska istället. När vi var i Brasilien så drack Lucas kusin välling flera gånger om dagen – men den är söt som sjutton! Den innehåller massa socker och dessutom så tillsatte Jairs mamma ett par extra skedar med socker för att Lucas kusin skulle dricka 😛 Snacka om sockerkick!

brasilien-valling

Risvälling och majsvälling

Någon som vet fler länder som dricker välling? Jag vet att det är Nom i Thailand, men jag vet inte om det egentligen är mjölkersättning, det kanske Thaimorsan kan svara på, jag får fråga henne 🙂

13 Comments

  • Joanna

    Jag frågade vår bvc-sköterska om just välling (tänkte kvällsmålet för att få Ebba att sova fler sammanhängande timmar) men hon sa att vi skulle vänta pga gluteninnehållet blir väldigt högt. Det var istället bättre att ge mild havregröt för att vänja magen och kroppen vid gluten.

  • Eva-Leena

    Vi har välling i Finland, men på BVC säger dom starkt nej till att börja me de. Dom vill inte att man ger välling åt barnen. Som jag förstått så är det på grund av den höga gluten mängden, att de innehåller mycke socker som är dåligt för tänderna och de brukar vara svårt att sluta me vällingen. Vi skippade vällingen helt och hållet för vår son. Istället drack han ersättning och småningom skulle vi byta om till helt vanlig mjölk. Funkade kanon bra för oss!! 🙂

  • Marie Alvas mamma

    Vi har aldrig gett välling till Alva på grund av mycket gluten. Förstår att ni gav Lucas eftersom han hade svårt att äta. Jag röstar för att inte ge välling om Isadora äter och växer normalt.

  • Lin

    Det finns ju också olika alternativ. Enago, producerar mjölkfri välling, utan tillsatt socker (innehållsförteckningen påvisar mycket små mängder sockerarter) samt använder sig av hydrolyserat mjöl (vänligare mot magen).

    Om man behöver/gärna vill ge sitt barn välling så finns det ju bättre och sämre alternativ.

  • C

    Jag ammade yngsta barnet till 14 mån och gav aldrig välling eller ersättning. 2 dgr efter jag slutade amma sov han hela nätter och det har fortsatt så, nästan 2 år 8 mån nu!! Faktum är att han aldrig fick flaska, bara pipmugg fram till ca 9 mån då vi bytte till glas för med äldsta barnet blev det bara att hon bytte bröstet mot flaskan vid 12 mån och fortsatte vakna om natten och be om flaskan fram till vi helt slutade med flaska (hon drack vanlig mjölk bara) vid 2 år 3 mån. Tror välling kan vara toppen om barnet äter dåligt och man slutat amma men tror absolut inte det är en nödvändighet. Gör som det passar er bäst! 🙂

  • A-M

    Våran kille gillade verkligen inte välling. Har testat alla möjliga märken och sorter men han såg mest förolämpad ut och kastade flaskan. I början gav vi gröt morgon och kväll men nu äter han annan frukost. Gröten på kvällen kör vi än han är 19 månader. Slutade nattamma vid 11 månader. Så skönt att inte behöva ge något under natten 🙂

  • Siranee

    Haha ”nom” är bröst och mjölk eller prefix på allt som är av mjölkdrycker. I Thailand har vi inte välling så vi köpte Nestlé gröt och spädde ut till välling när vi var där. När jag var barn så var det Ovaltine oatmeal och om jag minns rätt så var det nästan som välling.

  • Tigermamman81/BebisHalleby

    Jag ammar enbart lillan & hon har sovit hela nätterna nu i över en månad. Jag tänker skippa vällingen, känns som att det finns betydligt bättre alternativ. Iaf om hon äter bra & växer, i Lucas fall hade jag oxå gett välling (så ta det verkligen inte som kritik på något sätt).

  • Ida

    Vår dotter vägrade flaska så det var hon som bestämde!? Smidigt att ha med en smörgås eller köpa en när man är ute någonstans. Hon har alltid varit matglad och följt sin kurva så vi har aldrig känt att vällingen har saknats.

  • Sara

    Jag bodde i Tanzania en period och där fick barn ”välling” (=utspädd gröt) på mjöl (sorghum, majs, cassava etc.) Och torkade småfiskar (daghà) eller liknande så konceptet finns nog överallt. Kan man inte göra en tunn havregröt om man kör havregrynen i mixer och kokar utan salt och ge det i flaska? Våt är bara 3 månader så än så länge är det bara bröstmjölk som gäller men sen tänkte jag prova med det.

  • Carina

    Min lilla pojke tog först inte välling. Endast gröt på kvällen då. Men när han hade vaknat en gång i timmen i en månad så tvingade jag honom att äta välling och tillsist gick det. Jag ammade honom då innan. Och nu dricker han bara en flaska per natt och nu är han 11 månader . Så det har funkat bra i en månad nu. Att jag ville ge honom välling var för att han var hungrig på natten. Vårt BVC har inte sagt något om välling.

    • Emma - På Smällen!

      Åhh då förstår jag varför ni ville att han skulle dricka välling. Det var lite samma med Lucas. Han åt så dåligt så han var alltid hungrig på natten, men sen när han började äta bättre på dagen efter operationen så vaknade han för välling av ren vana. Skönt att din pojke började sova bättre 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.