Vad sjunger brassarna om?

Här i Brasilien är musiken mycket mer sexistisk än vad den är i Sverige, men det har blivit mycket bättre än vad det var för några år sedan. När jag och Jair träffades och Jair översatte olika låtar så förfärades jag över vad dom sjöng. Eller nej, “förfärades” är helt klart en underdrift, jag var i CHOCK! Jairs bästa kompis som hade ett eget band sjöng “Daska till grodans ansikte (snippan) så att den svullnar” och “Öppna korvbrödet så jag kan lägga in korven”. Det där med grodans ansikte var ändå värst! Jag tittade på Jair fylld av skräck och sa att det var jättehemskt, men för honom var det helt naturligt så han sa bara att tjejer gillar det i Brasilien. Jag kunde inte riktigt förstå om tjejer gillade den typen av musik eller om du gillade att bli slagna på snippan, men jag gjorde i alla fall klart att jag INTE gillar det så att det inte skulle bli några missförstånd om det. Haha!

När Lucas var liten och vi åkte till Brasilien igen och då handlade den populäraste låten om en kille som var fattig och varken hade bil eller hem, dessutom var lönen sen så om tjejen han gillade ville vara med honom så berodde det på att hon gillade hans smisk… öhhhh…?! Klicka på länken för att se musikvideon! Den andra populäraste låten under den karnevalen handlade om superman som blev svag och i refrängen kn*llar han superwoman. Men värst det året var en låt där dom sjöng “ta den n*gertjej, ta klubban, ta den i munnen och kinden” till råga på det så låter ordet “kind” nästan samma som snippa så dom lyckades verkligen slå två flugor i en smäll. Förresten, order “neger” i Brasilien är inte ett fult ord. Det är inte ett skällsord som i Sverige, men jag tycker ändå att det är fult att sjunga så om en tjej.

Dom populäraste låtarna i Salvador just nu är dessa här nedan, men först ska ni få se en liten Isadora som lärt sig dansa som kusinen Bruna som är nästan 7 år. Detta är inte riktigt min smak för en 1-åring, men hon hinner glömma det innan hon blir stor 🙂

Musikvideon här nedan är med en tjej från ett ghettot. Hon har vuxit och blivit en av Brasiliens mest populära artister just nu. Åtminstone är hon det här i Salvador. Varning för mycket naket i denna videon! (Titta inte med barnen.)

Den här videon är en transvestit som har blivit superpopulär i Brasilien. Jag tycker den här killen är sjukt imponerande och därför följer jag honom på Instagram. Han är duktig på att dansa, sminka sig och sjunga även om rösten är lite forcerad. Spana in videon här nedan:

Texterna i dessa låtar är inte alls lika grova som musiken var för några år sen här i Brasilien, men det finns fortfarande grov musik men jag upplever det som mindre vanligt nu.

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula

  Intressant med sånt där, hur man ser på grova ord. Jag är uppväxt på landet, var mycket EPA och fortsatt som vuxen att åka på crusings. Det kändes naturligt som ung att sjunga Eddie Meduza eller liknade, idag reagerar jag annorlunda på sådan musik. Det känns inte helt okej med könsord och sådant längre, kanske för att man inser vilken sexism som ligger bakom.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hehe ja! Jag minns nån låt som jag gillade när jag var tonåring som var så grov att jag inte ens vågar säga det högt längre. Jag tror också att vi har blivit mer medvetna om sexism och sånt. Och egentligen musiken behöver väl inte handla om att objektifiera kvinnor för att den ska vara trevlig att lyssna på? Fattar inte varför det ska sjungas om rumpor och sånt hela tiden. Här i Brasilien såg jag en musikvideo på TV, hela låten handlade om “den finaste rumpan i världen”. Hade människan som skrev texten inte bättre fantasi? Sean Banan har betydligt bättre fantasi även om han gjorde låten “Skaka rumpa” till exempel…

   Svara
 2. Linda

  Gud vad jag fastnade för låten med Anitta! Men du skrev inte vad den handlade om! Vågar man lyssna på den med gott samvete eller? ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha! Nej, för jag fattar inte vad det betyder. Det är massa slang och när brassarna skulle förklara så fattade jag fortfarande ingenting för det dom sjunger har dubbel mening. Men nu hittade jag en engelsk översättning: http://lyricstranslate.com/en/vai-malandra.html
   Jag tycker du ska lyssna om du gillar låten 🙂 Jag tycker att Anitta gör en grej som är väldigt bra i början på den här videon och det är att hon inte lät filmteamet redigera bort hennes celluliter för hon ville visa att alla tjejer har det. Det är lite girlpower på det tycker jag, även om resten av låten inte är så mycket girlpower haha 🙂 Men en annan låt som du borde lyssna på om du gillar Anitta är denna: https://www.youtube.com/watch?v=omzk3klIy0E
   Den handlar om att hon inte tänker vänta på killen om han inte visar att han vill vara med henne. Hon sjunger att det finns många andra och det kommer hon “kasta i ansiktet” på honom ifall han inte visar att han vill ha henne 🙂 Typ så 🙂

   Svara
   • Linda

    Haha, det tänkte jag faktiskt när jag såg videon, att det var härligt med “riktiga” rumpor i den. Men nej, särskilt berikande till dagens kvinnosyn är den ju inte. Det är så synd för jag gillar verkligen latinomusik (utan att kunna språket dock) men det verkar mest vara fokus på kropp och sex..

    Det måste ligga så djupt rotat i kulturen va? Jag menar i ena filmen du visade var det ju värsta folkfesten och gubben i kostym som var upp och sjöng på scenen, men så skriver du att han sjöng så grova saker! :O Helt ofattbart, det skulle man knappast få se i Sverige liksom.. 🙂

   • Emma - På Smällen!

    Haha! Ja, det var faktiskt en av dom grejerna som jag regerade på också första gången som jag såg Psirico, alltså att det är en gubbe i kostym som sjunger såna där saker! Haha! Det måste vara så att det är så djupt rotat i kulturen och artisterna gör den musik dom tror att folk vill höra och det är tydligen detta haha 😛

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här