Vaccin mot säsongsinfluensa när man är gravid

Igår ringde vårdcentralen mig och berättade vad deras kontakt på Smittskyddsinstitutet hade sagt om att vaccinera gravida mot säsongsinfluensa. Rekommendationen är att alla gravida vaccinerar sig, även om man är vaccinerad mot svininfluensan sen tidigare.

Jag har stått i valet och kvalet väldigt länge nu och det som gör att jag tvivlar på mitt första beslut, om att avstå vaccin, är att jag har ett barn på dagis. Lucas blir ofta sjuk och han smittar nästan alltid mig. Så OM han får influensa så kommer jag nästan garanterat få det. När jag var gravid med Lucas så avstod jag vaccinet och då var en av anledningarna att jag inte hade eller kände någon som lätt kunde smitta mig. Under den graviditeten var jag inte sjuk en enda gång!

Nu känner jag att riskerna att drabbas av influensa är relativt stora, medans riskerna för biverkningar av vaccinet är minimala. Därför har jag beslutat att ändå vaccinera mig. Kontakten på Smittskyddsinstitutet hade sagt att det var verkligen i sista laget för mig att vaccinera mig, men jag känner ändå att vi har ju vabbuari framför oss och det är väl då som influensan brukar toppa?

20151230-000300-180886.jpg
Foto: Photos.com

Så nu är jag på väg till vårdcentralen 🙂

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. Mikaela

  Influensan hade sin topp innan jul i år. Ovanligt tidigt för den brukar oftast vara i januari. Men usch man hoppas verkligen att man slipper för den verkar vara riktigt jobbig i år.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Jaha! Känns lite halvonödigt att jag vaccinera mig nu då… men hur vet dom att det inte blir en ännu större topp i februari? Jag googlade igår och läste att influensan brukar börja sin säsong i slutet på december… men då började den tidigare i år då.. 😛

   Svara
 2. Mikaela

  Den började ovanligt tidigt i år tydligen. De såg en nedgång på antalet fall julveckan men risken finns ju att det kommer igen sen när ledigheterna är över. Det var iaf rapporten från mitt jobb (jobbar på labb). Är väl aldrig helt onödigt med vaccination så ett visst skydd har du ju ändå. O även om toppen har varit så insjuknar ju ändå folk i influensan bara att det inte är riktigt lika många.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Åhh vad intressant att veta! Ja, skulle influensan komma till Lucas dagis så lär jag ju definitivt bli drabbad. Skönt att jag är skyddad nu och det är ju skönt att influensatiderna kanske redan har haft sin topp 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här