Utvecklingsspurt just nu – Lucas 2 år och 8 månader

Varje period i ens barns liv är verkligen intressant och rolig på sitt egna lilla vis! Lucas är nu 2 år och 8 månader och jag känner att han har en sån där utvecklingsspurt nu. Vi förvånas över nya saker han lär sig varje dag! Och det är lätt att vara kvar i det gamla och tänka att han inte förstår om vi pratar om något framför honom eller att han inte förstår vad som händer på TVn m.m.

Just det där med tv-tittandet har vi tänkt på sen ganska lång tid tillbaka. Vi är inte superstrikta, t.ex. får Lucas titta på Frost och Minionerna även om det är lite action i det. Och om jag och Jair tittar på något så väljer vi noga vad vi ska se, men helst lägger vi Lucas först. Men det där med TVn var egentligen bara en parantes för det jag egentligen skulle berätta var att vi varje dag överraskas av något nytt som Lucas kan eller förstår.

Tidigare i veckan till exempel så ville Lucas ha fruktpuré innan han skulle sova. Han hade redan fått det och Jair tyckte att nu räcker det, nu ska Lucas sova. Jair sa till Lucas att fruktpurén var slut och då svarade jag lite mumligt och tyst att det finns nog en till i Lucas väska. Lucas fattade direkt och grät till Jair att det fanns fruktpuré i väskan!! Jag nämnde inte ens ordet “fruktpuré” för att Lucas inte skulle förstå, men han fattade ändå!! Smarta unge!

  

Busigaste, gladaste filuren växte mig imorse 🙂 

 En annan sak är att han sen ett par veckor tillbaka har lärt sig att ta på sig sina skor själv, till och med sina sneakers med kardborre! Jag trodde inte att han kunde det så jag försökte hjälpa honom en morgon, men han stretade emot och jag förstod tillslut att han ville göra själv. Vi hade lite bråttom så jag gick för att ta på mig mina byxor och förklarade för Lucas att han kunde komma till mig om han ville ha hjälp. Och vips! Jag hade inte ens hunnit få över mina byxor över rumpan innan han kom stolt med skorna på! Det var fel fot, men vad gör väl det!! 🙂

På morgonen när vi vaknar så har han börjat med att väcka oss ganska fint <3 Inget mer skrikande och gråtande. Han vänder sig till oss, kramar och säger “mamma vakna” eller “pappa vakna”. När någon av oss har vaknat säger han “en gå ner”. Alltså att en av oss ska gå ner från sängen! Imorse räknade han in sig själv också och sa “två gå ner”.

Hans meningar blir allt mer utvecklade och han säger saker som “jag vill inte sova” och “jag vill inte ha den”. Vi blir glada och förvånade hela tiden! Det senaste han säger som han började med för två dagar sen är något vi inte förstår, kanske nån av er kan lista ut? När han tycker att någon gör fel eller vill bestämma att personen inte ska göra en viss sak så pekar han på personen och säger “no tia”. Och tjafsar man emot så säger han “schhhh” alltså att man ska vara tyst. Just “no” är nog engelskans “nej”. Hans bästis på dagis pratar engelska som första språk, men vad kan då “tia” betyda? Det betyder inte att man ska vara tyst i alla fall för han gör bara detta om man gör något han inte vill. Till exempel om han leker med ett annat barn och det barnet vill göra nåt som han inte vill, fast han vill gärna fortsätta leka tillsammans med det dom höll på med. Han vill bestämma leken helt enkelt. Jag är ganska säker på att “tia” kommer från dagis. Tia betyder moster/faster på portugisiska, men han började med detta på torsdags efter dagis och vi har aldrig sagt “no tia”. Jag tror att det är något på svenska, men kan vara något på engelska också. Någon som har något förslag på vad det kan vara?

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Elin

  Var på flykt från alla mammaförpliktelser hemma med en 3-månaders som är mitt i ett utvecklingssprång och en sambo som beter sig som en tonåring just idag.

  Medan jag satt som ett åskmoln och åt sushi kom en pappa och hans son in genom dörren. Pojken tittade på mig och bara strålade. Insåg direkt att det var Lucas, slavisk följare av din blogg som jag är. Sedan stod han och hejade ivrigt på medan jag försökte äta min sushi mellan leendena. “smaka!” utbrast han förtjust varje gång jag tog en tugga. Åskmolnet omedelbart borta. Hälsade via Jair att jag tycker du skriver en så bra blogg men ville gå in och säga hej här också. Du har en trevlig man och en galet charmig son. Kram

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Men ååååhh Elin vad glad jag blev nu när jag läste din kommentar!!! Världen är verkligen liten!!! Vad skönt att Lucas kunde få dig på lite bättre humör (jag vet PRECIS hur det kan vara!!)! Åh tack för att du delade med dig av din upplevelse av min lilla familj, jag blev helt varm inombords!! 🙂 <3

   Svara
   • Elin

    Har följt dig sedan du var gravid med Lucas och då måste du bott bara en stenkast från mig. Såg på bilderna att du rörde dig i mina “hoods” 🙂 Tack för lånet av din lilla solstråle, han gjorde min dag.

 2. Viktoriak

  Jag tror det kan vara nej sluta eller nej stilla/stanna min som som är 2 år och 5 månader säger bopp stia och det betyder stopp sluta 🙂

  Svara
 3. J

  Det här kan ju vara sjukt långsökt men hade jag dragit ut på det och sagt det långsamt så hade jag tänkt tia som i “säger jag”. Fast i fonetisk skrift hade det sett helt annorlunda ut eftersom jag är värmlänning och det blivit nåt i stil med “sijär ja” vilket jag kan tycka påminner om tia. Meen det kan vara sjukt långsökt som sagt.

  Svara
 4. Sanna

  Spontant så tänker jag att det kan vara “no, dear” vilket känns som något ett engelskspråkigt barn kan få höra ofta av en tålmodig förälder 😉 himla gulligt om det vore så iaf, haha!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här