Tobiasregistret – Du kan vara den enda för någon

Jag har tänkt på det lite väl länge nu, men dagen efter att min mormor gick bort i cancer så bestämde jag mig. Min mormor dog i lungcancer och kunde inte räddas, men om det hade funnits något jag kunde göra för henne så hade jag gjort det. Jag älskar min lilla mommo så otroligt mycket och smärtan att leva vidare utan henne är den tyngsta jag har känt. Det fick mig att börja tänka på dom som förlorar en släkting, familjemedlem eller kanske till och med sitt älskade barn i Leukemi. Denna hemska sjukdom kan man ju faktiskt bli frisk ifrån, men inte utan en människa som matchar och den enda som matchar för någon skulle kunna vara JAG! Därför tog jag beslutet att registrera mig i Tobiasregistret.

Leukemi och ytterligare några sjukdomar som t.ex. svår blodbrist, immunbristsjukdomar och ämnesomsättningssjukdom kan behandlas genom blodstamcellstransplantation. Blodstamceller är de celler som bildar blod. De finns framför allt inuti benen och i benmärgen. När en sjuk människa får nya blodstamceller bildas ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod. I cirka en fjärdel av alla fall kan den sjuke få stamceller från en familjemedlem, men om det inte finns någon match inom familjen så kan det vara extremt svårt att hitta en annan donator. Det finns nämligen flera miljoner av olika HLA-typer så Du kan bokstavligt talat vara den enda för någon. När sjukvården behöver hitta en match vänder dom sig till Tobiasregistret och flera andra liknande register runt om i världen.

Det finns två sätt att ge blodstamceller. Det vanligaste sättet är att utvinna stamcellerna ur blodet och det enda du behöver göra då är att låta ditt blod gå igenom en apparat som utvinner stamceller som kan ges till den sjuke. Den andra metoden är att ta ut benmärg ur höftbenet och utvinna stamcellerna ur den, det är ett komplikationsfritt ingrepp som görs under sövning. Det som fick mig att tveka var just det där med sövningen, men jag bestämde mig för att jag helt enkelt får komma över min rädsla om det skulle bli så. Det är ju trots allt mycket vanligare att man utvinner stamcellerna ur blodet och om jag är den enda matchen för någon, då måste jag finnas i det där registret. Om min mormor hade gått att rädda så hade jag önskat att någon hade gjort det för henne, därför behöver jag göra detta för någon.

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Nilsa

  Verkligen viktigt att anmäla sig till Tobias registret.
  Ditt inlägg var ett intressant sammanträffande eftersom jag i morse på läkarmottagningen läste i en tidskrift om ett föräldrapar som bestämt att ta stamceller från navelsträngen efter förlossningen av sitt andra barn. Jag är inte alls insatt och har inga synpunkter men vad jag förstod av artikeln finns det flera felaktiga påståenden allmänt.
  Hoppas det här inte är reklam nu men det var iallafall det här företaget som föräldrarna i artikeln anlitat https://www.cellaviva.se/familjespara/ Lite spontant tänker jag att det är bra om man kan förebygga och förbereda sig ifall det uppstår någon sjukdom sen är det ju kostnaden som kanske alla inte skulle ha råd med..

  Svara
 2. Johanna

  Jag är anmäld sedan några månader. Känns superläskigt om man skulle bli träffad, läskigt att bli sövd men SÅ viktigt!
  Jag vet en liten pojke med leukemi som fick hjälp genom registret, hans hjälp bodde i tyskland och fanns tack och lov i registret ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja det var så jag kände också, men sannolikheten är ju ändå störst att man inte behöver sövas och insatsen för att rädda livet på en annan person är ju faktiskt minimal. Vilken tur! Vad härligt att höra!

   Svara
 3. Sara

  Tack för att du sprider denna viktiga informationen 🙂 Jag ville se om jag kunde gett benmärg till kompisens cancersjuka mamma men d va för sent..

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här