Tips när bebis bara vill sova i famnen

Jag fick en fråga på instagram från en mamma som har en bebis som är ett par dagar yngre än William. Hon undrade om jag hade några tips på hur man får bebisen att sova i sitt babynest eftersom hennes dotter helst ville sova i hennes famn både dag och natt. Jag har några knep som jag använder på William och som även funkade med Isadora. Lucas var mycket svårare att lägga men jag tror det var för att vi vande honom vid att alltid sova med mig, jag var hans levande napp och snutte…! 😛 Dessutom skulle han alltid vaggas eller buffas i rumpan tills han somnade och det blev sååååå tungt när han blev större… därför vill jag gärna försöka göra på andra sätt nu.

1. Varmt och gott i babynestet – Jag tror att en anledning till att många bebisar blir klarvakna när man lägger ner dom i babynestet/sängen är att det blir kallt jämfört med förälderns varma famn. Därför har jag alltid en filt om William när jag ammar eller när han håller på att somna i min famn. På det viset värmer jag upp filten och det blir inte lika stor skillnad för honom när jag lägger ner honom på filten i babynestet.

2. Undvik att flytta bebisen när den har somnat – Jag försöker alltid lägga ner William precis innan han somnar i min famn för att han inte ska vänja sig vid att sova i famnen och för att han ska kunna sova vidare även om han vaknar och upptäcker att han inte är min famn längre. Jag har läst om det nånstans, att när bebisar vaknar och upptäcker att dom har blivit förflyttade så är det mycket svårare att få dom att somna om och det problemet blir värre ju större dom blir. Jag upplevde att jag hade detta problemet med Lucas, men inte med Isadora, tack vare att jag vande henne vid att alltid somna i sin säng/babynestet/vaggan eller vagnen istället för i min famn.

3. Lugnande vaggvisa eller White Noise – Ett hett tips är Babblarnas vaggvisa på youtube eller Spotify. Den är så mysig att vi vuxna blir sömniga av att lyssna på den – älskar den! Lucas tog varken napp eller snutte men då spelade jag Babblarnas “Första låten” som är väldigt fartfylld och glad och då somnade Lucas på stört. Till Isadora hade jag den HÄR fantastiska grodan som spelar en underbar liten melodi som hon alltid somnade till. Jag kunde lägga henne med ny blöja och mätt i magen i hennes vagga och sätta på grodan och när jag kom in i rummet nästa gång så sov hon. Vi har en likadan fast sköldpadda till William som vi använder på kvällarna när han ska sova 🙂

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

 1. S

  Vårt senaste tillskott sov fint själv första månaderna men när han blev 12 veckor gick han in i närhetsfas verkar det som. Men något vi gör som ofta lyckas är att lägga honom i babynestet och gunga hela nestet i famnen ett tag. Sen försiktigt lägga ner i sängen och liksom krama om nestet lite så han känner sig omsluten och släppa saaaakta ? kräver sina armmuskler när bebis väger 7,5 kg och nestet bärs på raka armar ?

  Svara
 2. Anna

  Fast man får också tänka att det är helt naturligt att bebisar vill vara nära. Det är först nu i vår tid som vi hittat på att bebisar och små barn ska sova själva.

  Svara
  • Johanna

   Exakt. Så otroligt viktigt att komma ihåg. Man kan inte bära en bebis för mycket, det är helt ok att låta bebis somna i famnen eller somna vid amning. Alla borde läsa på om fjärde trimestern. SJÄLVKLART vill en liten bebis helst vara på sin mamma som hem är van vid!

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här