Ta med bilbarnstol på resan?

– Samarbete med Axkid –

Jag har fått några frågor om hur vi tänker med bilbarnstolar till barnen nu när vi åker till Brasilien och det tänkte jag berätta om i det här inlägget, men först vill jag rekommendera att ni som ska ut och resa läser det här inlägget: Råd för hur man kan åka säkert i bil utomlands

Jag vill såklart att våra barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen och då är det bakåtvänt som gäller, men tyvärr tror jag inte att vi fixar att ta med två bilbarnstolar på resan. Det är flera saker som hindrar oss. Det största hindret är flygbolaget som enbart tillåter en barnvagn eller en bilbarnstol. Detta har vi försökt lösa genom att ta barnvagnen som handbagage men eftersom flygbolaget har snävat till sina mått för handbagage så kanske vi kommer bli tvungna att checka in den i alla fall 🙁 Men vi tänker chansa på att vi får ha barnvagnen som handbagage. Ett annat hinder är att vi kommer ha såpass mycket bagage att vi kommer få problem att ta oss framåt på flygplatsen om vi tar med oss två bilbarnstolar (vi har 5 dragväskor, två ryggsäckar, en barnvagn och en 1,5-åring). Vi hade behövt någon som kunde köra en tredje bagagevagn på flygplatsen för att det skulle fungera att ta med två bilbarnstolar.

Under resan till Brasilien så kommer vi förmodligen bara åka bil vid två tillfällen och det är till och från flygplatsen. Ingen i Jairs närmsta släkt har bil eller körkort och jag vägrar köra bil därnere. Jag ser inte heller så mycket behov av att åka bil. Sist vi var nere så fick Lucas åka i babyskydd och det var väldigt få gånger vi åkte nånstans med bil trots att vi var där i 7 månader.

Efter mycket grubblande på hur vi ska göra så har vi valt det nästbästa alternativet och det är att ta med babyskydd till Isadora och bälteskudde till Lucas.

Jag var lite nervös över att Isadoras babyskydd skulle vara urvuxet, men det är fortfarande en bit kvar på längden och vikten. Hon väger 11 kg och Axkids babyskydd är godkänt för 13 kg. Det är fortfarande godkänt att använda babyskyddet, men Axkid rekommenderar ändå att vi tar med Isadoras bilbarnstol om det är möjligt. Det är samma sak med lösningen vi har till Lucas, Axkid avråder framåtvänt åkande för alla barn under 5 år. Det bästa alternativet är alltid att låta sina barn åka bakåtvänt så länge som det bara går, även när dom är äldre än 5 år. Men att ta med bälteskudde på resan är i alla fall bättre än ingenting.

Det är inte alltid lätt att göra helt rätt, men jag känner ändå att vi har försökt vårt bästa den här gången. Om ni ska ut och resa så tycker jag att ni ska försöka göra ert bästa för att era barn ska åka så tryggt som möjligt. Jag hade inte valt den här lösningen om jag visste att vi skulle hyra bil därnere, men nu är hyrbil ändå inget alternativ. Vi kommer åka buss om vi ska nånstans. Tänk på att det är 5 gånger säkrare att åka bakåtvänt än framåtvänt och det är ännu vanligare med trafikolyckor utomlands än vad det är i Sverige.

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

  1. Hanna

    Vilken bälteskudde har ni valt till Lucas? Vi skall ut och resa (1v charter) och funderar på inköp av ”resebälteskudde” till dottern att ha under resan mellan flygplatsen och hotellet.

    Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här