När ska man börja äta folsyra om man vill bli gravid?

Jag fick en fråga om folsyra inför graviditet som jag tänkte ta upp i ett inlägg. Ni vet ju redan att ett av mina stora favoritämnen är graviditet 🙂 Jag längtar redan tills jag blir gravid igen för att då kan jag börja bomba er med inlägg om det igen 😛 Men planen är inte att det ska bli några bebbar just nu. Det är massa andra saker som vi ska göra först 🙂 Typ gå ner gravidkilona, köpa hus och ta en sväng till Brasilien först… haha!

Här kommer frågan:

Hej Emma 🙂
Får jag fråga en sak. Jag planerar att bli gravid, vi har precis börjat försöka. Nu inför har jag ätit vitamintabletter med 400mg folsyra. Under första trimestern av graviditeten ska man få i sig 500mg. Hur gjorde du? / vet du om man kan äta tabletterna med 500mg redan nu inför? Tänker att annars blir ju de första grav.veckorna bara med 400mg, tills man plussat och då byter tabletter. *Jag vet inte vem jag ska fråga* och jag vet att du älskar ämnet och är påläst ?

Svar: Enligt 1177 är rekommendationerna att man äter 400 mg folsyra om dagen fram till 12:e graviditetsveckan, så du kan fortsätta med vitaminerna du äter 🙂 Du ska börja med detta redan då du börjar försöka bli gravid. När du blir gravid så kan du byta ut till ACO gravid istället, tror den innehåller mer järn och kanske lite annat bra också 🙂 Jag har hört från många att Mitt Val Gravid smakar och luktar illa så ta ACO Gravid istället… ett litet tips bara 😉 Anledningen till att man ska äta folsyra tidigt är för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck, men det behövs ändå folsyra för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

aco-gravid-100-tabletter-0

Relaterade Inlägg

2 Kommentarer

 1. Li

  Kommer det nån vlogg snart?? Förstår om bloggen tar mkt tid när man har två snå men uppskattar verkligen vloggandet. Tyckte det var så kul när du vloggade om graviditeten ett tag?? spännande att höra om husletandet/köpet också✊

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men åh vad glad jag blir att du gillar vloggen så mycket att du till och med frågar efter en ny!! 🙂 Underbara! Det tar fortfarande lite tid att redigera vloggarna för mig, men övning ger färdighet 🙂 Jag har faktiskt precis redigerat klart söndagens vlogg så den kommer upp ikväll 🙂 Till helgen kommer jag spela in en ny vlogg. Förhoppningsvis blir det 1-2 vloggar i veckan tills jag har fått upp farten lite grann 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här