Stanna inne för att skydda sig från solen – hysteri?

Jag har tänkt en del på det där med hur man ska skydda sina barn från solen. Jag vet att det kanske inte bådar så gott att tala mot experterna, då får man mycket kritik. Men samtidigt så anser jag att det hela med att man inte ens ska gå ut mellan 11-15 är ren hysteri! Ni är säkert väldigt många som kommer säga emot mig nu, men jag ska berätta varför jag tycker så och bara skriva vad jag har lärt mig ifrån erfarenhet. Jag har ju trots allt varit på solsemester i 8 månader av min 2-årings liv! 

Experterna säger att risken för hudcancer i vuxen ålder ökar markant för varje gång barnet bränner sig innan 18 års ålder. Det tror jag på och jag tycker inte att ett barn ska behöva bränna sig, inte ens lite. Att bränna sig är inget jag viftar bort och säger att ”det lilla är ingen fara”, man ska skydda barnen så att dom inte bränner sig alls. Det är min åsikt.

 

 Men sen säger experterna att man ska hålla sig inomhus mellan 11-15 när solen är som starkast. Inte ens skuggan från ett parasoll duger. Men jag fattar inte, innan 11 och efter 15 är inga tider jag vill vara på stranden i alla fall. Då är det ingen idé att åka på badsemester med barn eller längta efter sommaren hemma i Sverige. Min erfarenhet och åsikt är att man visst kan ha barn i solen om man bara skyddar dom tillräckligt. Lucas har till exempel alltid solkräm 50+ och polarn o pyrets långärmade solskyddskläder och han har inte bränt sig ett enda dugg. Och inte har han fått nån färg genom kläderna heller. Han har inget på fötterna och har inte heller bränt sig, men vissa barn bränner sig kanske på fötterna, för dom finns det heltäckande badskor från t.ex. Swimpy eller Tassa. Lucas har alltid en Swimpy badhatt som även täcker nacke och öron och ger skugga i ansiktet så han har inte bränt sig där heller. Vad jag menar är att man visst kan skydda barnen från solen även mellan 11-15 både på Bali och i norra Brasilien där solen är stark. Självklart bör man känna efter på sitt eget barn. Har man ett barn med kritvit hy och rödlätt i håret så är det känsligare för solen än min halvbrasse. 

 

 Solråd för barn under 1 år är att man ska ha dom i skuggan så mycket som möjligt och enligt 1177 kan man smörja barn som är över 6 månader eftersom dom är rörligare och svårare att hålla i skuggan så är det viktigt att man smörjer dom. Det cirkulerar även information om att man inte ska smörja barn under ett år, men där tycker jag att man ska gå på sunt förnuft. Jag menar, vem som helst fattar att det är viktigare att skydda sitt barn från brännskador än att oroa sig att barnet kan ta skada av enstaka dagar med solkräm!

Här på Bali så här jag inte sätt någon unge med lika mycket skydd som Lucas. Jag har sett vita barn med kritvitt hår som badat utan solskyddskläder och även om dom inte bränner sig så tror jag inte att det är bra att så små barn blir solbruna heller. Många tycker att Lucas är söt och att vi är gulliga som är så överbeskyddande 😛 vi tycker inte att vi är överbeskyddande, vi tycker bara att det är viktigt att göra det lilla som behövs för att undvika att Lucas skadar sig.

 

 Ordet är fritt! Hur gör ni med era småttingar? Undviker ni solen helt eller har ni hittat ett sätt som funkar? Åker ni på solsemester?

Relaterade Inlägg

23 Kommentarer

 1. Linda

  Jag tycker att du har både rätt och fel. Alla barn är olika. Tänk på att din pojke är halvbrasse. De barn som bränner sig lätt kanske mår bäst av att vara inne den tiden. Så passar det ju rätt bra med att äta lunch och sova middag så det är väl en rätt bra tid att hålla sig inne eller i alla fall under ett parasoll. En stor del av den tiden i alla fall. Min A har aldrig bränt sig och vi är inte jättenoga med uv kläder och så. Men skulle han ha bränt sig skulle jag nog vara mer försiktig.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Precis, man får se hur ens egna barn är, alla har ju olika gener. Men att säga att alla barn bör stanna inne mellan 11-15 tycker jag är hysteri 😛

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Barn ska inte utsattas för den farliga UVB-strålningen i onödan. Är dom i solen får dom både en dos av UVA och UVB varje gång. Så blir dom bruna har dom egentligen varit för mycket i direkt solljus. Det är alltså inte farligt att bli brun men att vara i direkt solljus och få UVB strålar på sin hud är skadligt i längden även om man inte bränner sig.

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Spf 30 räcker väl. Läste nånstans att spf 50 och spf 30 är samma egentligen, bara att spf 50 är dyrare 😛

   Svara
 2. Emelie

  Vi gör som er och skyddar med heltäckande uv-kläder, hatt och solskydd. Har varit ute hela dagarna i princip på våra solsemestrar och tjejerna har inte fått någon färg alls. De har bruna händer efter att lekt ute på förskolan under våren bara (även där smörjs de och har solhatt). Våra tjejer har ljust hår och ljus hy så det funkar :).

  Njut på av semestern!

  Svara
 3. mamma i Rom

  För oss som bor utomlands áret om ár de helt omöjligt att vara sa dar noga med skyddsklader och att stanna inne mellan 11-15. De skulle betyda att man inte kan aka till stranden överhuvudtaget eftersom de tar tid att ta sej bade hem och till stranden, man skulle knappt hinna fram innan man maste hem igen! Och sitta hemma hela sommaren i 40graders varme ar ett samre alternativ, tro mej! Sen pa skolan ar barnen ute och leker under dessa timmar i princip varje dag sa barnen ar bruna aret om. Sjalvklart kan man smorja med hög solskyddsfaktor varje dag men man kan inte kräva av skolan att de ska stanna inne mellan 11-15. Blev en lang kommentar men ville bara saga att jag tror att de ar bara i sverige man ar sa fruktansvart radd for solljus…men man kanske ar mer paläst där?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag upplever också att det bara är vi i Sverige som är så himla rädda för solljus. Utomlands tror många att vi är så rädda för att vi knappt ser solen i vårt lilla mörka land. Jag tycker det är överdrivet att säga att man ska stanna inne mellan 11-15, men såklart måste man skydda sig. Här i Sverige är förskolorna också ute och dom är bara inne om det är för varmt så att barnen blir hängiga. Solen är ju stark även om det inte är varmt (t.ex när det blåser). Bra med perspektiv från en utlandssvensk också, tack för din kommentar 🙂

   Svara
 4. zarah

  Är det väldigt varmt, vilket det sällan är här i Sverige, så stannar vi inne när solen är som starkast. Men inte just för risken att bränna sig, man fattar väl själv att man måste se till att ungarna är rätt skyddade. De gånger vi stannat inne är för att mina barn blir påverkade av värmen. Dom blir trötta och hängiga när vi är ute för länge när det är för varmt. Och jag låter inte lillebror sova ute när det är så varmt. Det är farligt.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Helt sant! Vi hade inte varit ute här om det inte var för att vi hade poolen som svalkade oss 🙂

   Svara
 5. zarah

  Som ett tillägg vill jag understryka att det både solkräm och uv-kläder inte skyddar till 100%. Risken för cancer är ju hög oavsett om man är ute i solen för mycket, speciellt under de starkaste timmarna. Spelar ingen roll om man bränner sig eller inte.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja precis det brukar jag få höra också. Samma sak med parasoll, uv-strålarna tränger sig igenom ändå. Men jag vänder mig emot det, för om barnet inte ens får den minsta lilla färgen genom kläderna, alltså inte bli minsta lilla brun, så tror jag inte heller att barnet har träffats av varken UVA eller UVB. Det finns ju mer UVA än vad det finns UVB strålar (om jag nu kommer ihåg mina strålkunskaper rätt). Det är UVA som ger den bruna färgen och om den inte når fram så borde inte UVB göra det heller. Men om du menar att risken är hög för cancer oavsett om man blir brun eller röd så håller jag med dig. Det är därför jag inte vill att Lucas ska bli brun 🙂

   Svara
 6. Pilla

  Jag skyddar barnen med solskydd 50 och tiden mellan 11-15 har det räckt med T-shirt och solhatt för mina. Lite bruna har de nog blivit, men aldrig bränt sig.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Låter bra, solen är ju inte lika stark i Sverige. Vi var inte lika noga med solskyddskläder precis hela tiden när vi var på stranden i Sverige.

   Svara
 7. Sara

  Jag smörjer min dotter med spf50☺️ Jag vet inte riktigt vad jag tror om pigment mellan olika människor och hur mycket man ska skydda sig.
  Jag är alldeles säkert för överbeskyddande med UV-kläder och smörja. Men jag är själv rödhårig och har fräknar över hela kroppen, bränner mig nästan hur jag än gör som det känns! Vi har även många fall av hudcancer så det känns onödigt att chansa. Dottern sover mitt på dagen så huruvida vi låter henne vara inne eller ute mitt på dagen har vi inte kommit till ännu☺️
  Kram!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack för att du delade med dig 🙂 tycker det låter bra 🙂 vi hade inte heller vår son i solen hela dagen när han sov på dagen, men nu så kan det bli så kul på stranden att han inte slocknar förrän vi är i bilen på väg hem 😛

   Svara
 8. Anna

  Vi är inte sådär jätteförsiktiga i Sverige, det är självklart barnen inte ska bränna sig men man måste ju kunna vara ute också. Sen att barnens morfar jobbar på strålbehandlingen på KS gör att jag blir lite lugnare. Han har förklarat att uv dräkter självklart är bra men att om barnen går utan och insmorda här i Sverige ska det inte vara någon fara. Sen vill jag tillägga att det är självklart man ska vara försiktig och så men man behöver nog inte få ångest och bli gråhårig om man glömmer Uv dräkten ibland. 🙂

  Njut av en härlig vistelse!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Tack för superbra info! Till och med jag kände mig lite lugnare efter läst det som din pappa rekommendera 🙂

   Svara
 9. Cecilia

  Jag har en liten kille som är väldigt ljus i hyn och pappan är rödlätt. Har aldrig hållt mig inne några speciella tider men ser till att smörja med 50, använda uv dräkt och smörja igen när han badat osv och han har aldrig bränt sig 🙂

  Svara
 10. Nathalie

  Jag tycker oxå det är överdrivet att hålla sig inomhus 11-15, men söker gärna skugga då och smörjer in dottern med spf50+uvkläder+hatt (så mycket det går, hon hatar huvudbonader) men hon har ändå fått lite färg, vilket hennes pappa oxå får så snart solen börjar visa sig på våren. Hon har aldrig bränt sig. Pappan, tysk, tycker vi är galna som solar så ”hårt” som vi gör i Sverige! Och jag håller med, många svenskar är extremt slarviga med solskydd! Brunast vinner lixom. Det märks dock en tydlig skillnad när svenskarna får barn!

  Svara
 11. Emma

  Jag säger sunt förnuft helt enkelt. Alla barn är olika. Tycker personligen inte att man ska behöva stänga sig inne mellan 11-15. Visst kan det vara skönt att äta lunch i skuggan oavsett om man är i Sverige eller utomlands. Vi har planer på att åka till Karibien med våran dotter förhoppningsvis inom ett år å då kommer hon vara nästan 2 år, tänker då köpa heltäckande solkläder å en sådan hatt din son har. Tror inte att det är bra för dom allra minsta att vistas för mkt i solen men när dom blir äldre så är det nog ingen fara om dom får färg men INTE bränna sig.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här