Skaffa inte fler barn

En sak som gör mig ledsen här är andras inställning till hur många barn som jag och Jair ska ha. I början brydde jag mig inte, jag och Jair har redan planerat hur vi vill ha det och bebisverkstan kommer snart köra igång igen. Men efter att cirka 30 personer (vissa som jag aldrig träffat förut) har sagt sina åsikter och argument om varför VI inte ska skaffa fler barn, då blir jag fan ledsen!
Jag har ALLTID önskat mig en stor familj. Jag är uppvuxen i en väldigt liten familj med mormor, morfar, farmor, farfar, en farbror, en moster och mina två kusiner som föddes när jag redan var vuxen. Jair är uppvuxen i en megastor familj. Han har fler kusiner än han kan räkna. Hans mormor har femton barn varav tolv fortfarande lever! Helt sjukt många! Jairs mamma låg i lä och valde att stänga bebisverkstan efter sjätte barnet, men det är fortfarande en stor familj. När jag och Jair träffades så ville han ha sex barn, men nu vet han inte längre. Själv önskar jag mig minst tre barn, men gärna några fler.
Det som människor här vänder sig emot är att dom tycker att vi ska nöja oss med två barn. Jag fattar inte varför, brassarna verkar älska barn och dom flesta har stora familjer. Jag och Jair har inte det i Sverige och vi lär aldrig få det om vi nöjer oss med två barn. Och sen fattar jag inte varför vi ska nöja oss om vi inte är nöjda? Vi har ju förutsättningarna både ekonomiskt och emotionellt… Det som känns jobbigt är att andra försöker övertala oss med sina personliga argument som inte ens har något med oss och göra. Dom flesta vet inget om oss, vissa är vänner som Jair inte träffat på över 5 år, men ändå tar dom sig rätten att råda oss i vår situation. Jag hoppas att det dom säger aldrig kommer påverka hur vi väljer att leva vårt liv.

Relaterade Inlägg

39 Kommentarer

 1. Emily Wallin

  Folk kommer alltid ha åsikter över andras liv och val, oavsett var man befinner sig. Och allrahelst hur man uppfostrar sina barn, där är det alltid någon som vet bättre. Låt dom tycka och tänka. Lyssna och låt det rinna av. Det är deras åsikter och inte era. Det är ju bara ni två som vet vad som är bäst för eran familj:-)) Vår minsta på 9 månader var inte planerad men fick mycket åsikter om det från en familjemedlem på sambos sida. Helt onödigt! Skulle inte önska bort en dag med vår lille plutt även fast det kan bli ett himlans kaos här hemma med två äldre syskon som är i luven på varandra i princip jämt??

  Svara
 2. Nina

  Men vad hände med lite vanligt hyfs? Härligt att ni är överens om ett barn till! Jag är glad för er skull.
  Folk kan få tycka men varför ska de berätta om sina åsikter för er? Knasigt

  Svara
 3. Anna

  Folk utgår ju alltid från sina egna erfarenheter och kommer de flesta i Brasilien från väldigt stora familjer kanske de drömmer om att bara ha 2-3 barn? De jag känner som har väldigt många syskon tycker att de jobbigaste har varit att föräldrarna inte har räckt till för alla. De har fått lära sig från att de är små att ta hand om sig själva och har man växt upp så önskar man kanske sina egna barn något annat. Precis som om man växt upp utan syskon så önskar man sina egna barn en stor familj så de slipper vara ensamma. Innan vi fick vårt första barn ville jag ha 3 st tätt. Nu när vi har en på 20-månader vill jag inget hellre än att han ska få all min omsorg och uppmärksamhet så länge som han är väldigt liten. Skulle vi ha en bebis nu skulle han kanske vara tvungen att lära sig att somna själv och sova i egen säng, men jag vill ge honom närhet och trygghet tills han är så stor att vi kan resonera och prata om saker. Jag är äldst av 3 syskon och jag fick tidigt sova i eget rum och kunde inte gå in till mamma och pappa på natten för där låg redan mina syskon. Kommer fortfarande ihåg hur rädd och ensam jag kände mig när jag så liten som 3 år fick sova helt ensam.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, det förstår jag! Så resonerar jag också. Man måste på nåt sätt försöka utgå från sina egna erfarenheter för det är nästan omöjligt att sätta sig in i andras. Jag förstår precis hur du resonerar 🙂 Vi kanske kommer vilja ha två barn till, men det bestämmer vi längs vägens gång för jag vill först veta hur det känns att ha 3 barn 🙂

   Svara
 4. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Folk har alltid åsikter om allt, man får inte låta andra människor åsikter suga tag i en. Man får skaka av sig sånt, annats går man under till slut.

  Svara
 5. Lisa från Skåne

  Bara att göra som ni vill ingen som ska bestämma hur många barn ni ska ha. Är själv äldst av sju och min man har också sex syskon, själv har vi tre min kropp som inte ville annars hade vi säkert haft ett par till. Gemenskapen och glädjen över varandra som barn och även som vuxna är något som vi är lyckliga över.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja precis det som jag önskar att mina barn också kommer få. Jag ser att gemenskapen i Jairs familj är mer än min familj eftersom min är så liten. Vi är tajta i min familj, men jag hade inte haft något emot fler syskon 🙂

   Svara
 6. Liniz Travel

  Men herregud hur orkar folk bry sig u det????? Så sjukt!!! Alla gör väl som dem
  Vill?! Det viktigaste är väl att barnen får en kärleksfull uppväxt och det får ju dina barn verkligen!!!! Så mkt du är med dem!!!!

  Njut av resan!!!

  Gott nytt år fina du!

  Kramar

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Exakt så tänker jag också! Jag blir besviken för det känns som en del tycker till och nervärderar mig som mamma när dom säger som dom gör 🙁 Typ att jag och Jair inte klarar av att ta hand om flera barn.

   Svara
 7. Elin

  Men vad konstigt ändå! Hade råden kommit från ett land där 1 barn är normen hade jag kunnat förstå varför de säger så. Men om nu stora familjer är vanligast i Brasilien borde de ju tycka det är självklart att andra också har stora familjer!

  Tycker det är så spännande ni ska börja bebisvdrkstad snart igen 🙂

  Svara
 8. Daniela

  Folk kommer alltid att ha åsikter om allt. Jag har nu efter 33 år lärt mig att inte lyssna så mycket utan gå mer på min egen känsla. Jag hade önskat att få ett syskon till min lilla skrutta nu egentligen. Många som hade åsikter om det att vi skulle vänta och det är jobbigt om de är för tätt osv. Nu blev det inte som jag ville då min kropp hade en egen åsikt den med, så bäbisverkstan startar i vår igen ? Vad jag vill ha sagt är att lyssna med ett halft öra på va andra säger och sen gör som du/ni vill. Det är ditt liv och det bestämmer du över.

  Svara
 9. Tigermamman81/BebisHalleby

  Det är märkligt hur folk tror sig ha rätt att lägga sig i andras val.
  När ni två är överens & har möjligheten både psykiskt & fysisk & ekonomiskt så kan de andra gå & dra något över sig.

  Alexandra är 1,5 år & oss är folk på om när nummer 2 ska komma. Vi kan inte få på egen hand så det gör ont att folk bara förutsätter att man både kan & vill.
  Jag tycker att ni försöker få de barnen som ni vill ha. Jag är lite “avis” på att ni kan få planera att öppna upp bebisverkstaden. Det låter liksom ganska mysigt.

  Svara
 10. Sandra

  Vi har tre och har fått sååå många kommentarer om att det räcker väl nu?, siktar ni på familjen annorlunda? mm. De flesta med andemeningen att vi har för många barn. Funderar nu på om vi vill ha en fyra eller om vi är nöjda med tre. Det är bara ni som vet hur många ni orkar med och finner tid för. Folk har åsikter om allt. För många, för få, för tätt, för långt emellan. Pekpinnefolket kommer aldrig bli nöjda. Så strunta i dem och lita på er egen magkänsla.

  Svara
 11. Sandra Petersson

  Folk har på nåt sätt fått för sig att yttrandefrihet betyder att man får såra, kränka och slå ner på andra människor. Jag säger som en av ovanstående: Vad hände med vanligt hyfs? Försök att inte ta åt er. Jag är uppvuxen som ensambarn med två äldre halvbröder som jag i stort sett aldrig haft kontakt med och jag har hela livet saknat att växa upp med riktiga syskon. Är avundsjuk på min sambo som har tre fina syskon och även om jag får låna dem också så är det inte samma sak. Fastän jag saknar syskon idag så har jag ändå valt bort egna barn av olika skäl och känner att det också är en sån där grej som folk ska försöka ha åsikter om. Typ att jag inte vet vad kärlek är förrän jag skaffar barn och att det är ens plikt att skaffa barn osv.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Usch vad tråkigt! Folk borde sluta tycka till om andras beslut för om du väljer bort att skaffa egna barn så är det ju ingen annan som har med det att göra. Jobbigt att folk ska hålla på och klanka ner och tycka till om andra hela tiden!

   Svara
 12. Gittan

  Det är så fruktansvärt tråkigt att folk ska ha så mkt åsikter om hur andra ska göra. När man har ett barn så tjatar alla på om det inte är dags för nr två snart. Men sen räcker det, en trea är ju jätte jobbigt, och ni har ju två.. jag känner igen de där. Vi har två barn födda -13 och -15 och vi är överens om att vi vill ha en till. Förut tyckte min sambo att två räcker.. men min dröm om en trea har fått honom att ändra sig ????

  Jag är så sugen på att öppna bebisverkstaden igen. Jag hoppas vi kan göra det framåt våren/sommaren! Eller tjuvstarta lite ?

  Gör de som känns bra för er! Det är ju ingen annan som ska ta hand om era barn iaf ?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Eller hur! Så himla konstigt! Och jag kan inte fatta hur man kan klaga på nån annans beslut om att få fler barn, särskilt när man inte ens känner familjen. Vi kommer starta vår verksta precis efter sommaren. Hoppas på att bli gravid så att jag får gå i gravidkläder till nästa sommar ❤️

   Svara
 13. Johanna

  Konstigt, fler barn är ju en gåva!

  Tre vill vi ha 🙂

  Känns som många Svenssons har två barn och överklassen (eller fattiga) har tre. Vi är ju dock Svenssons haha.. alltså jag generaliserar ju bara.

  Klart ni ska försöka få fler barn om ni vill det! Lycka till <3

  Svara
 14. Kikki

  Att skaffa barn är ett beslut som verkligen behöver tänkas igenom, så man inte gör det av ”egoistiska skäl”, som jag. Jag har två barn och det bli definitivt inga fler, för hur mkt jag än inte kan släppa tankarna på ännu en graviditet och förlossning så orkar jag inte ta hand om ett barn till, det är så enkelt. Ett tufft beslut. Många säger ”men man vet aldrig i framtiden”, men jag vet. Jag räcker inte till till båda mina barn och det plågar mig dagligen. Jag var en mkt bättre mamma och mådde själv mk bättre när vi hade ett barn. Men jag önskar absolut inte bort min minsta. Men jag tycker livet är riktigt tufft just nu, så i vår familj får det helt enkelt inte plats en till. Och det är väl just det, vi är alla olika! Jag ser iaf fram emot er resa och önskar er lycka till!

  Svara
 15. Elisabet

  Känner igen det du beskriver. Vi väntar just nu vårt fjärde barn och jag har också tyvärr alltför ofta mött vänner och bekanta som kommenterar hur många barn vi har och hur jobbigt det kommer att bli mm nu i samband med min senaste graviditet. Vill man ha en stor familj så får man ha det tycker jag även om normen är två i samhället idag.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Håller helt med dig! Jag och Jair har alltid önskat oss en stor familjen, men det är inte kul att få negativa kommentarer när man glatt drömmer om ett till barn och ännu värre när man redan är gravid :’-(

   Svara
 16. Alexandra Dalberg

  åhh vad jag känner igen mig.. till och med min egna familj ger mig sånna dumma kommentarer om att ni ska väll inte ha fler barn, men både jag och Eddy vill ha minst ett barn till..
  vi har också en tanke om att starta bebisverkstan snart igen.. 🙂

  Svara
 17. Elin

  Men va sjukt att folk säger sånt? Jag blev jätte glad för eran skull när jag läste att ni skulle starta bebis verkstad igen?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här