Okategoriserade

Sjuk av att sova ute eller inte

Idag tycker jag att det är lite väl kallt för Lucas att sova ute i vagnen, men igår var det plusgrader här hemma och då tyckte jag att det var helt ok 🙂 Jair tycker att jag är knäpp. Han tycker att svenskar är knäppa som ställer ut sina barn att sova på balkongen när det är höst/vinter. Jag förklarade för Jair att på dagis sover Lucas i vagnen ute på gården varje dag och dagis säger att barnen oftare är friskare när dom sover ute än inne. När jag säger det så suckar Jair bara och säger:

”Stackars lilla nallen”

Lilla nallen = Lucas. Vi brukar kalla Lucas för det. ♥ ♥ ♥ 

Jairs bestämda åsikt, som också resten av Brasilien delar (nu genaliserar jag men jag känner inte en enda brasilianare som tror något annat), är att kallt gör en sjuk. Man blir sjuk när det är kallt ute, man blir sjuk om man fryser, man blir sjuk om man dricker kallt och man blir sjuk av vinden. Jag förstår att detta är något som hänger med från generation till generation och att det är svårt att ändra någons verklighets uppfattning så jag försöker inte ens. Men jag sa ändå till Jair att om kallt gör en sjuk så skulle alla svenskar vara sjuka jämt och ingen i Brasilien skulle nånsin bli sjuk eller få influensan! Jair höll inte med där men hade heller inget motargument… 😛 Vi fick ju en rejäl influensa när vi var där, så jovisst kan det vara influensatider även om det är varmt 😛

Detta är en sån typisk kulturkrock där vi aldrig kommer hålla med varandra, men vi kommer alltid göra som vi tycker. Ibland blir det diskussioner kring det, men för det mesta har vi lärt oss att vi tror olika. Lucas får glass av mig när han är sjuk, men han får det inte från Jair. Lucas får sova i vagnen ute när han är med mig, men när han är med Jair får han sova i vagnen fast inne… Känns knäppt att vi är så tvärtom men så kan det vara med kulturkrockar 😀

IMG_1842.JPG

6 Comments

 • Sandra de Jong

  Här var det -10 grader ute idag och vår åttamånaders sov ute två gånger. Overall, sockar, tossor, vantar, mössa och åkpåse är lösningen. När det blir ännu kallare blir det ullfilt och underställ också. Båda mina tjejer har sovit bäst ute på dagtid. Hon är varm och go när vi tar in henne.

 • Emma

  Min lilla kille sover alltid ute ! Idag sov han ute i -15 grader utan problem ! 🙂 Bara att se till att klä på lagomt sen ligger han ju i åkpåsen 🙂

 • J

  Tell me about it!! 😉 Här förekommer exakt samma diskussioner! Haha.. Inget de säger har vetenskapligt belägg vilket brukar reta upp min respektive när jag påstår detta också! 😉 däremot tycker han att vi är som kalkoner, drar på oss förkylningar, kräksjukdomar och liknande oerhört ofta och att vi lever på Apoteket typ hela tiden. Vilket till viss del i vårt fall nog kan stämma tyvärr eftersom jag hellre kollar upp än låter något vara medan sambon inte sökt sjukvård sedan han var liten och bröt benet. Haha.. Inte helt enkelt med det kulturella alltså!!

 • Niki

  Det gäller ju att klä rätt, lager på lager. Det ska ju vara bekvämt också. Jag har olika åkpåsar beroende på hur kallt det är. Har nu bytt till en tjockare och dottern har vanliga kläder först (byxor, linne, tröja, ullstrumpor från pop) sedan fleecebyxor, fleece ”jacka”, thermotossor eller ullsockor, fleecevantar och fleecemössa. Ett tips är att dra på regnskydd på vagnen så blir det lite mer vindskyddat. Det ända som är lite jobbigt är att händerna ibland är kalla. Dotterns fleecevantar börjar bli små och hon tar av dom ibland i sömnen. Det är svårt att hitta ”sovvantar” för hennes ålder, hon blir två om 1,5 månader. Någon som har tips?

 • Linda

  Jag har aldrig varit så noga med att klä mina barn mer än de behöver. Men jag har hört talas om en ny teori nu. Det är ju ganska uppenbart att barn blir sjukare på vintern än på sommaren. Tydligen trivs virus bättre i näsan när man andas kallt. 🙂 Undrar om det stämmer. Man är ju också inomhus mer på vintern också… så att det är lättare att smitta varandra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.