Sex efter förlossning

Jag behöver lite stöd i en ny fråga. Jag har inte delat detta med er tidigare, för det har känts som att jag har dragit en gräns där för vad jag vill vara privat med. Men nu känner jag att jag behöver få veta om det finns andra som har/haft det som jag. Jag har ju skrivit innan att jag har fått en djup inre bristning (2:a graden) och att jag fick ovanligt många stygn för att det inte ville sluta blöda. Och nu, 9 månader senare, så går det fortfarande inte att ha vuxenmys fullt ut. Det är liksom tvärtstopp en bit in och gör sjukt ont! Det känns ungefär som att jag har fått tillbaka mödomshinnans kant, fast mycket tjockare! Jag har känt efter och jag är rätt säker på att det är ärret som tar stopp. När jag känner efter så är det stramt där ärret är. Känns ungefär som dom sydde ihop mig för tajt och att ”tunneln” inte är tillräckligt stor… 🙁 När jag har googlat på detta har jag hamnat i massa forum och där har jag läst att ärrvävnaden kan ha svårt att töja sig och att det kan ta 1 år innan den gör det.

Det är hemskt. Varje gång vi försöker så tänker jag att skita samma vi kör på, då kanske skiten spricker så det läker ihop rätt. Men sen gör det så ont att jag inte pallar mer och fegar ut.

Ringde precis till MVC och grät när jag skulle berätta. Det är jobbigare än vad man tror sånt här. Hur som helst fick jag en tid hos gyn imon. Hoppas dom kan hjälpa mig!

Snälla, snälla! Om ni har upplevt något liknande. Dela det med mig då! Det är otroligt jobbigt att gå runt med detta själv. Framförallt, hur löste det sig för er?

Jag känner mig orolig för att detta aldrig ska bli riktigt bra igen och även om vi inte ska ha nästa barn än. Nästa barnaverksta går väl igång om cirka 1 år som tidigast. Så känns det som hur ska det gå till om vi inte kan ha ordentligt sex?

Egentligen känner jag mig fortfarande osäker på om jag vill publicera det här inlägget eller inte. Men jag skriver det för att jag hoppas på ert stöd och så tänker jag att andra kvinnor kanske kan finna stöd i mitt blogginlägg. Och kanske kan det bli lite mindre tabu-belagt att prata om förlossningsskador. Jag tycker inte att man ska gå runt och skrämma upp gravida men eftersom jag inte har hört nån som har liknande problem som jag (bara skräckexempel) så känner jag mig väldigt ensam. Jag vet inte riktigt vad som är normalt eller vad jag ska göra för att hjälpa mig själv.

Relaterade Inlägg

32 Kommentarer

 1. Niki

  Bra att du ringde mvc!!! Det är ju det bästa man kan göra! Dom är ju så vana vid sånt här och de vet ju vad de pratar om. Du får säkert jätte bra hjälp där. Jag har inte haft det problemet men jag har alltid varit jätte öppen när jag varit hos gynekologer, det är ju vardag för dom och man kan verkligen prata om allt och fråga om allt som man inte kan någon annanstans om dom här sakerna! Lycka till!

  Svara
 2. Emma

  Det ska inte behöva vara såhär! Du kan få en operation där dem ”lagar” det felsydda.. Vet dock att ibland rekommenderar dem att det ska få spricka upp på nästa förlossning. Men eftersom du inte är gravid så ska du ju inte behöva gå såhär. Tips från vården: stå på dig och kräv hjälp. Tyvärr måste man stå på sig väldigt annars finns risken att man bortprioriteras. Sorgligt men sant.

  Svara
 3. Selia

  Hej emma
  Jag tycker du är jätte stark och berättade och det inget fel på de men det jätte bra arr du har kontakta mvc jag tror det finns många som hade som du men kan eller vill inte prata om det duktig emma du är kanske hjälpar detta inlägg många andra också kram kram

  Svara
 4. Jennifer

  Har inget liknande själv men däröver det är starkt och BRA att du tar upp det här! Det ska inte finnas något som ses som tabued en kvinnas kropp efter hon byggt en människa. Hoppas du får den hjälp du behöver.

  Svara
 5. Cissi

  Bra att du ringde Mvc!! Alldeles för många tabun runt kvinnorskroppar så tycker det är starkt och toppen att du vågar berätta!

  Jag fick bara mindre yttre bristningar med Emma.. Syddes väl totalt med 6 stygn, men på något sätt, om de sydde tokigt eller om jag läkte fel ändå så läkte det fel och efter 10 månader av skavsår/värk och ont, fick de fixa till det hos en gynekolog (ta bort ärrvävnad och sy) funkade bra med lokalbefolkning och efteråt läkte det rätt. Efter Alice fick jag inte en enda bristning…
  Men det har tagit längre tid att ”bli redo” när vi har sex (tjejer får ju som en inre erektion då vaginan ”växer”) första året efter båda tjejerna.. Sånt kanske också kan spela roll på hur mycket ärret stramar och tar emot? En eloge till dig som vågar ta upp detta och hoppas det blir bättre/du får rätt hjälp!

  Svara
 6. Pernilla

  BRA skrivet! Vi kvinnor går runt och skäms för så mycket och ”ska” inte prata om ditten och datten och får istället undra i vår ensamhet. Så ska det inte vara! Efter en förlossning är inte kroppen sig lik och väldigt få av oss fungerar precis som vanligt direkt efteråt.
  För mig gjorde det asont första gången men jag är glad att vi ”fick första gången avklarad” tidigt, för jag är rädd att jag hade låst mig om vi väntat för länge. Hoppas att gyn kan hjälpa dig på nåt sätt. Håller tummarna!

  Svara
 7. Axelsson

  Känner igen mig så i det du skriver. Jag fick barn för ca 5mån sedan. Efter förlossningen fick jag många inre stygn och jag blödde mycket. Jag var ordentligt svullen i 2 mån tid och stygnen gick upp. Jag har fått gå på flera ”återbesök” hos mvc just för granulater som blir när såren ”läker fel”. Jag o min sambo har testat att ha sex men det går inte, det gör för ont. Jag har pratat med mvc som säger att gör det fortfarande ont efter att jag slutat amma så ska man söka hjälp hos en gynekolog som öppnar upp och gör om.
  Det finns även salva på Apoteket som kan hjälpa att ”mjuka upp” där det gör ont. Osterin eller liknande, används vid torra slemhinnor.
  Håller tummarna för att vi båda ska bli bra igen!
  Stor kram!

  Svara
 8. Linda

  Vad starkt att du skrev om det och bra att du har kontaktat Mvc. Men som flrstföderska vet man ju inte hur det ska kännas efter en förlossning. Jag var jätteorolig när jag fortfarande hade lite ont två månader efter förlossningen. Men det gick ju över till slut. Vid sex tycker jag att det är torrare och lixom lite mer ömtåligt därinne. Men som du säger om det kan ta ett år innan det läkt klart kanske det ordnar upp sig ännu mer. Efter sex kan jag vara lite öm ett tag. Jag sprack av andra graden, men sydde bara 5 stygn. Jag tycker det blev något bättre sen jag fick mens. Men det har nog med att hormonerna kommit tillbaka att göra.

  Svara
 9. Sandra

  Hej Emma! Jag har väldigt liknande problem som du men har inte skrivit något alls om det i bloggen. Känner att det är väldigt privat men blev så himla glad nu när du skrev om det!

  Jag sprack med under förlossningen och fick sys inåt i slidan. På återbesöket efter förlossningen sa jag att jag hade jätteont och att det kändes precis som att det blivit en kant runt öppningen. Hon såg inget ovanligt och sa att jag skulle höra av mig igen om det höll i sig. När Emilio var 3 månader hörde jag av mig igen eftersom jag och min sambo inte kunda ha ordentligt samlag. Det gjorde så fruktansvärt ont. Fick träffa en läkare som undersökte mig som inte heller kunde se något. När han undersökte mig gjorde det inte ont så det kändes lite pinsamt. Men jag sa att det allid gjorde ont vid samlag och han sa att de förmodligen sytt igen mig väldigt trångt. Jag fick köpa Xylocain salva som är bedövande. Han sa att det inte finns något man kan göra., ingen operation eller något.

  Salvan hjälper men jag undrar hur lång tid det ska ta innan det töjs ut. Det har gått 7 månader och vi har haft samlag 1 gång/vecka. Nu efter ditt inlägg tror jag att jag ska ringa igen och höra om man verkligen inte kan göra något. Hur ska jag klara en till förlossning i framtiden??

  Kram

  Svara
 10. Lovisa

  Bra att du ringde mvc! Och mycket starkt av dig att berätta! Jag har inget liknande att dela med mig av, men blir ändå verkligen stärkt av att du skriver om sådant ”man inte pratar om” Kram till dig och hoppas det löser sig!

  Svara
 11. sara

  tycker det är väldigt starkt av dej att berätta, själv har jag förlossnings skräck och fick snitt pga att jag bla är rädd för tex sådant här som hände dej.. det var också väldigt jobbigt att prata om under graviditeten och jag skämdes, men nu vågar jag stå för det och jag tänker precis som du att man aldrig är själv och det finns alltid någon annan med samma problem! hoppas verkligen det löser sig för dej!

  Svara
 12. Helle

  Vad skönt att du verkar ha en vettig kille i alla fall som inte verkar skuldbelägga dig för detta. Jag sprack också en hel del och det tog tid innan stygnen släppte, fick sådana som skulle försvinna av sig själv, sista tråden satte väldigt illa och det gjorde ont som fan rent utsagt när den kom i kläm, detta i kombination med att jag tidigare hade en väldigt djupgående svampinfektion som torkade ut min stackars slida totalt gjorde att jag var rädd för att ha sex länge efteråt. Barnets pappa blev mer och mer irriterad och skuldbelade mig på olika sätt, inte med ord men med handling visade han hur han ogillade mitt ”sexvägrande”. Till slut orkade jag inte lyssna på hans tjat längre och gick med på att ha sex. Efter 3min började det göra ont så då var han tvungen att sluta, vilket gjorde honom ännu surare och gick ut och var otrogen istället. Moget? Nej. Gjorde vi slut? Ja.

  Oerhört starkt av dig att våga berätta. det är som flera sagt så förbaskat tabubelagt med allting som handlar om våra kvinnokroppar. Helt galet. Man får inte ens tala om att amningen kan göra ont som fan i brösten och bröstvårtorna.
  Hoppas gyn kan hjälpa dig på bästa sätt så ni kan komma igång i sänghalmen igen”!!!!!!

  Svara
  • EmmaEmma

   Helle: fy fan! Vilken idiot! Bra att du gjorde slut med honom. Jag förstår inte hur vissa killar kan vara så! Om det hade gjort ont på min kille när vi hade sex så hade jag inte velat ha sex. Det ska ju vara skönt för båda. Och det måste ju killarna förstå, att när man fött ut ett barn så gör det ont därnere ett tag. Ibland länge!

   Jair har aldrig pushat mig, han har inte ens sagt nåt, inte förslagit att jag ska till gyn eller nånting. Dom ggr vi har provat att ha sex så har jag sagt att jag vill prova igen, han har inte försökt utan att jag har sagt det först. Det har varit otroligt skönt för jag har inte behövt känna mig det minsta pressad. Jag känner mig fortfarande inte pressad men jag mår dåligt för att vi inte kan ge varandra den intimiteten.

   Svara
   • EmmaEmma

    TACK alla underbara som har kommenterat, delat med er och som stöttar mig! Det betyder enormt mycket för mig, mer än ni tror!! <3

 13. Anna

  Starkt av dig att berätta Emma!
  Jag hade också 2:a graden bristning efter första barnet. Hade väldigt ont de första månaderna när jag rörde mig eller satt. Var på efterkontroll hos läkaren 7 veckor efter fl och aj f-n så ont undersökningen gjorde. Läkaren sa att jag skulle ha sex för att mjuka upp och töja med fingrarna ju längre man väntar ju stramare blir det vid ärrbildningen. Jag vågade inte töja med fingrarna och hade sex hela vägen ca sex månader efter fl och det gjorde ont kanske de fem första gångerna trots glidmedel och långt förspel. Sedan blev det som vanligt. Trodde aldrig att det skulle kännas och bli som vanligt där nere men det blev det. Var livrädd hur det skulle bli efter mitt andra barn. Men den förlossningen blev motsatsen mot första snabb och okomplicerad, fick sy några stygn och de rättade till fula flikar från första förlossningen. vågade ha sex redan efter 8 veckor och det gjorde lite ont första gången sedan var allt som vanligt.
  Bra att du ska till MVC för verkar inte bra att du har så ont efter nio månader. Men kan ju vara så som min läkare sa till mig att man måste mjuka upp ärrbildningen annars blir det lätt stramt och gör ont ju längre tid det går. Och när du slutar amma blir du mindre torr och stram där nere också det har jag märkt skillnad på 🙂 Hoppas du får rätt hjälp!

  Lider med dig Helle som hade en sån idiotisk och oförstående kille, tur att du slapp honom 🙂

  Svara
 14. Sofie

  Jag har upplevt 2problem vid sex efter förlossningen! Dels att det gjort ont där dom sytt, men oxå att det varit skit trångt och gjort jätte ont när man trängt in en bit! Nu är det 6mån sen jag fick min dotter. Ca 3mån efter hade stygnen läkt o det slutade göra ont på just de stället! Men jag har fortfarande problem med att det är trångt och gör jätte ont att tränga in! Det är som att det bara tar stopp, hur ”glad” jag än blir i sexet så typ händer inget,det blir inte större! Problemen har minskat lite men är fortfarande inte bra! Jag har läst runt i forum o tydligen har många detta problem! Vissa hade fått höra av sina barnmorskor att det beror på hormoner när man ammar! Vi har använt glidmedel och jag ammar mindre nu! Jag är nästan säker på att det beror på hormoner för det känns inte som jag kan påverka det och på efterkontrollen sa min bm att allt va jätte fint o slemhinnorna bra!

  Svara
 15. anonym

  Jag blev bara sydd med enstaka skönhetsstygn, men jag hade ändå ont när vi hade sex. Vi använde oss av vaselin och det hjälpte. Nu är det bättre men gör fortfarande ont ibland och det är 19 månader sen förlossning. Så det är säkert inget farligt utan det kommer nog gå över för dig, men bra att du går och undersöker det.

  Svara
 16. Mia

  Jag blev klippt under min förlossning och förlöst med sugklocka, fick även lite bristning vid klippet och en vid klitoris, jag är sydd men inte med så himla många stygn. Vi har testat att ha sex 2 ggr sen förlossningen som var 3 månader sen och ja, det gör ont, som du skriver, det känns som det tar stopp. Man blir ju lite rädd också eftersom det gör ont och då är man ju inte speciellt avslappnad vilket inte heller hjälper till. Hoppas det löser sig för dig och tänk på att du är inte ensam!

  Svara
 17. CL

  Jag hade en komplicerad första förlossning o blev sydd massor. Jag hade problem i ca 1 år men gick aldrig o kollade upp det för jag tyckte det var pinsamt men hade det inte gått över till slut så hade jag blivit tvungen o göra något åt det. Vi använde glidmedel. Min man tyckte att jag kändes som oskuld. Efter mitt andra barn var det inte lika jobbigt, behövde dock inte sy speciellt mycket o förlossningen var lätt jämfört med första, men ja kan oxå säga att amningen gör att man är mer torr. Bra att du kollar upp det ändå o modigt att skriva det här på bloggen.

  Svara
 18. Malin

  Har läst din blogg ett tag men aldrig kommenterat. Tycker du är stark som skriver om detta, tror det är vanligare än man tror. Jag fick en vaginalruptur vid min första förlossning och blev sydd av läkare. Tyvärr tror jag hon sydde ihop mig för trångt!! Det tog nästan ett år innan det inte gjorde ont att ha sex. Många tårar innan dess, trodde det skulle göra ont alltid.
  Min andra förlossning slutade tyvärr med kejsarsnitt så denna gången slapp jag dessa bekymmer!
  Lycka till!!

  Svara
 19. Cecilia

  Så himla bra att du skriver om detta! Tycker att fler ska våga prata om vad som händer efter förlossningar. Jag både har och har haft ont efter att jag fick barn. Ett tag hade jag så ont att jag nästan inte kunde sitta ner men tack och lov så berättade jag det för någon annan och fick tipset att massera området med olja. Gjorde det under ett par veckor trots att det i början gjorde sjukt ont. Till slut försvann det. Har ingen aning om varför. Nu har jag fortfarande ett litet område precis vid mynningen som fortfarande gör ont nästan ett halvår senare men hoppas att det ”växer” bort tillslut. Hoppas att du får hjälp snart!

  Svara
 20. Pauline

  Hej Emma,
  Håller med ovanståense om att det är starkt av dig att skriva om detta! Sprack själv väldigt mycket med första barnet (de fick ta henne med sugklocka). Hade en del besvär med värk ock liknsnde de första månaderna efter fl, liknande det du beskriver. Har inte haft några större besvär vid sex. Kanske lite ibörjan efter dotterns födelse, men det var 2 år sedsn nu. Men fick däremot frågan om jag hade ont i ärrvävnaden nu när jag var på återbesök hos barnmorrskan efter sonens födelse i somras (han är 6 mån). Det var ganska vanligt att ärrvävnaden var extra öm och kunde göra väldigt ont vid sex. Detta kunde dock bli bättre när man slutade amma och slemhinnan blir tjockare igen. Så det kanske blir lite bättre mär du slutar amma, men tycker ändå absolut att du ska söka för det! Stor kram och lycka till!

  Svara
 21. Jessy

  Hej Emma! Som alla andra skriver, så tkr jag att du är super stark! Som du kanske redan vet, så blev jag klippt och sugklocka med Tuva. Stygnen sprack, jag fick uvi och infektioner. Dom klippte stygnen som brustit 3 gng och jag fick höra det ena och det andra om att jag skulle behöva opereras och inte kunna ha sex mer osv.

  Som tur är, så har allt läkt. Och de besvären jag hade är borta. Men visst var det jobbigt och framförallt frustrerande.
  Men, detta har gjort att jag numera inte vågar eller vill föda barn igen. Iaf inte vaginalt. Det enda jag kommer ihåg från min förlossning är ångesten där jag till slut trodde jag skulle dö.

  Men nog pratat om mg. All lycka till i morgon och jag tror att du nu idag har hjälpt massor av mammor som suttit inne med sina tankar och funderingar. I bland är bloggare bara ”vanliga” personer, men du har tagit steget längre. Du är en förebild!

  Svara
 22. Elin

  Bra och modigt att våga fråga, jag tycker det var bra av dig att posta det här inlägget! Jag tror definitivt inte att du är ensam! Jag har inte känt av att det gjort ont, bara att det kändes konstigt i början. Hoppas du får ett bra svar på vad det kan bero på och att de är hjälpsamma och bemöter dig med största respekt!

  Kram!

  Svara
 23. Linda

  Jag förstår hur du känner. För mig och min kille tog det ca fem månader efter förlossn innan vi hade fullbordat samlag och egentligen var det inte förrän efter att jag slutade amma, när sonen var knappa nio månader, som sexlivet började fungera bra igen. Jag fick en ytlig bristning bak mot mellangården och upplevde precis som du att ärrvävnaden var hård och oflexibel. Men efter att jag slutat amma kom min sexlust igång och jag blev ordentligt våt, vilket gjorde att det inte gjorde ont. Idag, två år senare är sexet minst lika bra som innan förlossningen. Jag märker inte av problemet längre. Lugn, det blir bättre, är vad jag vill säga till dig.

  Svara
 24. Mia

  Hej! Jag har haft samma problem som du, hade till och med oprovocerad smärta från bristningen. Men det blev bättre och bättre med tiden. Men som sagt, det tog minst ett år innan det vart okej. Jag hade en lång läkningsperiod sa dom. Men bra att du fått kontakt med läkare/barnmorska, det kommer hålla koll på det och det får du också göra. Lycka till och ta det lugnt, alla läker olika. Kram

  Svara
 25. Monik

  Det är ett tag sedan du skrev detta nu men känner igen mig så totalt. Jag berättade för min BM redan vid återbesöket vid 10 v att det kändes som att det stramade när jag satt och rörde på mig trots att stygnen sedan länge skulle vara upplösta. Enligt henne fanns det inget fel. Då hade vi inte ens försökt att ha sex ännu, hade också rejäla bristningar med ett flertal stygn. Med start vid 4 månader efter förlossningen försökte vi då och då få till det men varje gång gjorde det så ont att jag grät och vi avbröt… Var sen hos gyn av annan anledning och hon upptäckte att jag hade rejäla polyper som hon gav som anledning till smärtan. Tydligen väldigt vanligt efter stygn men inget någon någonsin nämner! Några veckor senare var jag tillbaka hos gyn och tog bort dem. Det tog ganska precis ett år innan det gick att ha sex utan smärta… Nu, drygt 2 år senare ska jag snart få nr. 2, så det läker och det går men det tar tid! Supertråkigt för riktigt som förr har det fortfarande inte blivit. Vissa punkter stramar fortfarande och är ömma… tyvärr. Får se hur det blir efter nästa förlossning. Hoppas att din kropp läkt ihop. Det är inget kul problem och även om det inte är någons ”fel” så tär det på relationen efter ett tag…

  Svara
 26. Malin S Eriksson

  Håller med tidigare inlägg, väldigt starkt av dig att dela med dig, förstår att det är en tung sak att bära på!
  Hoppas att det blir bättre snart och att det löser sig!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här