Okategoriserade

Så här gick det på 2,5 årskontrollen idag

Det gick bra på 2,5 årskontrollen idag. Lucas har äntligen börjat följa sin egen kurva både på vikt och längd. Han är 89,5 cm lång och väger nästan 12 kg så han är proportionerlig. På viktkurvan ligger han 1,5 kurva minus, alltså 1,5 kurva nedanför medellinjen. Det kändes bra att se att han ligger stabilt på den kurvan nu trots matvägran. BVC-sköterskan var imponerad över mitt lugn kring hans matsituation trots att han äter så lite som han gör, men tyckte att det var bra för då blir inte måltiderna ångestladdade för Lucas.

På 2,5 årskontrollen screenar dom även för autism. BVC-sköterskan fick bra ögonkontakt med Lucas på en gång och menade att det inte fanns några tecken på att han hade problem med ögonkontakt eller liknande. Hon tog fram en liten väska med leksaker som Lucas skulle säga namnet på. Boll och bil kände Lucas igen direkt och svarade på, men när det kom till olika djur som ko och hund så sa han inte det. Vi har inga leksaksdjur hemma så det är väl nästa grej som vi får öva på. Det enda djur som jag har hört honom säga är nog Katt. Mormors hund kallar han vid namn, Bruce och en gång när vi såg en vattenskål ute så pekade han på den och sa Bruce. BVC-sköterskan kollade även om han kunde leka låtsaslekar som att dricka kaffe ur en leksaksservis och det gjorde han 🙂 Han lyssnade och tog ögonkontakt vid instruktioner, men ville också leka själv med bollen. Bollen var ju så himla kul att den blev lite distraherande. Lucas kan mer än 50 ord (svårt att hålla räkningen efter det) och kan bilda 3-ordsmeningar och be och fråga om saker. Lucas är ju 2-språkig så det är många ord som han bara kan på ett språk också, men han kan även switcha mellan språk. Till exempel när han ber om vatten så sa han alltid agúa förut, nu säger han även vatten om han märker att ingen reagerar på agúa. En annan sak som han är väldigt duktig på är att peka ut kroppsdelar på sig själv och då kan han typ alla på både svenska och portugisiska.

Det är så kul att se alla framsteg! Tänk! Han är redan 2,5 år, om ett halvår kommer han förmodligen inte sova på dagen, prata hela meningar, kanske blöjfri, inte åka vagn, ja mycket!! 🙂 Jag är så nyfiken på hur långt barn har kommit i 3-årsåldern. Vad kunde era barn när dom var 3 år som dom inte kunde när dom var 2,5 år?

  

Det var längesen som vi tränade grimaser nu och det är ju inte jättelätt när lillfisen är distraherad av Frost på TVn haha!

3 Comments

 • Alexandra

  Hej. När min dotter fyllde 3 år lärde hon sig säga r ordentligt. Innan var det äj annars har hon pratat väldigt tydligt länge bara rr vi väntat på. Och skillnad från 2,5 till 3 år är att hon frågar oss mer hur vi mår vad vi ska göra ex ska du åka till jobbet imorgon mamma. Och berättar saker som hon har varit med om under dagen eller flera dagar tillbaks. Tidsuppfattningen är Bättre.. Ex att igår lekte jag med Alicia på dagis. Idag ska vi åka till liseberg. Det blir aldrig tråkigt att följa dom små dom lär sig hela tiden och det är så roligt.

 • A

  Vad duktig han är Lucas!
  A är också flerspråkig. Hon kan räkna både på turkiska och svenska till 10. Men hon har börjat säga mer ord på svenska nu som hon lär sig på förskolan

 • Fia

  I den staden jag bor så är det inte kontroll förrän vid tre års ålder. Vi va på BVC för 18 mån kontroll och sedan är det alltså 1,5 år till nästa gång.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.