Recept

Recept på egen tacokrydda utan socker till tacofredagen

När Victor och jag lagade tacos tillsammans för första gången blandade han tacokrydda själv istället för att köpa färdigblandad, och när jag frågade varför blev jag överraskad att de man köper färdiga innehåller både druvsocker, jäst och potatisstärkelse. Min spontana reaktion var att de sakerna inte alls hör hemma i en kryddblandning, och ännu mindre när den Victor smakade minst lika bra – om inte bättre!

Tacokrydda (till ca. 500 g. färs)

1,5 tsk havssalt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Jag förstår att företagen blandar i de här tillsatserna för att tilltala våra smaklökar och -sinnen, men samtidigt tror jag att vi får i oss alltför mycket tillsatser på andra sätt ändå. Därför tycker jag att en sådan enkel grej som att bara blanda ihop kryddorna själv istället för att köpa dem på påse kan man ju bara inte skippa för att slippa tillsatser.

Det är alltså inte svårare att blanda kryddorna och använda dem istället för de från påsen. Vill man ha en lite starkare variant kan man öka på chilipulvret och cayennepepparn, och givetvis går det bra att minska på saltet om man vill det. Havssaltet går givetvis också bra att ersätta med vanligt salt, även om vi då brukar vi ta något mindre för smakens skull.

3 Comments

 • Jennie

  Ja de e inte klokt vad mycke tillsatser man får i sig om man inte ser upp (tacobröd). Här kommer ett gott recept på egen salsa!:)
  4 st tomater
  1/3 lök
  2 st vitlöksklyftor
  1/3 paprika
  Blanda allt i matberedare till önskad konsistens.
  Kryddor:
  Cayenne peppar, salt, peppar, oregano och en skvätt pressad citron eller lime.
  Yummy in the tummy!

  • Victor

   Vad kul, detta receptet måste vi prova – tack! Tacosås är ju en riktig bov i tacodramat annars, till synes bara en dålig ingrediens (majsstärkelse dock) men näringsvärdet utgörs i princip bara av just den ?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.