Profylaxkurs inför förlossningen

– Samarbete med Magplasket –

I söndags, på självaste morsdag, var jag och Victor på profylaxkurs hos underbara Mariana som driver Magplasket Hisingen. Jag har aldrig varit på profylaxkurs förut, men det kändes som en bra förberedelse för oss att göra, särskilt nu när vi knappt kunnat göra något gravidrelaterat tillsammans (pga corona). Jag känner också att det är viktigt att vi har samma bild och förväntningar på förlossningen, även om jag har fött barn innan, så är det viktigt för oss att känna oss som det teamet vi faktiskt är 🙂 Jag hade tyckt det var hemskt om Victor stod där och kände sig totalt maktlös över den smärta jag känner. Det hade jag nog gjort om jag hade kastas in i en förlossning och det var han som skulle föda barn.

På profylaxkursen gick Mariana igenom hela förlossningen noggrant från början till slut. Vi fick lära oss om vad som händer i varje fas av förlossningen och vad som brukar kännas bra i dom olika faserna, dessutom fick vi matnyttiga tips gällande smärtlindring både i hemmet och på förlossningen. Vi fick också lära oss andnings- och massagetekniker som vi övade på i par. Jag tyckte verkligen om andningsövningarna som vi gjorde ihop, dom tror jag att vi kommer ha mycket nytta av. Jag minns det som att jag var väldigt dålig på att andas i min första förlossning, jag skrek mest… Och jag sket fullständigt i barnmorskans uppmaningar om att jag skulle andas istället för att skrika. Det gick bättre på den andra förlossningen och då gjorde det inte lika ont heller. Andningen hjälper verkligen! Det gör ondare att ha ont när man spänner sig och glömmer bort att andas.

Jag och Victor andas tillsammans igenom en värk, kind mot kind. Jag älskar den här övningen! Jag känner mig aldrig så trygg som jag gör när jag är tätt intill honom.

Victor ger mig en ”belöning” efter en värk, beröringsmassage genom att ”kläcka ägg” på huvudet som sedan ”rinner” ända ner till låren.

Kursen var sex timmar lång, men det kändes snarare som två timmar. Det blev varken långtråkigt eller korvstoppning 🙂 Mariana är fantastisk att lyssna på, hon har alltid roliga inslag att berätta om, bitvis skrattade jag så att jag grät!

Mariana visar oss hur ”spända” vi egentligen är när vi tror att vi är avslappnade. Hon visar hur man kan hjälpa sin partner att slappna av ordentligt i t.ex. axlar osv genom att stryka och försiktigt trycka ner den kroppsdelen som man omedvetet spänner.

Det går inte återge allt vi lärde oss på kursen, det var verkligen en bra kurs både vad det gällde saker som är bra att veta och praktiska tips. Jag tycker den var mycket bättre än den på MVC när jag var gravid med Lucas. Jag gillade också att det var fokus på oss båda eftersom vi faktiskt gör detta tillsammans 🙂 Mariana kör denna kursen både privat ”on demand” och i grupper om tre par. Håll utkik på bokningssidan eller skicka ett mail till Mariana för att boka 🙂

Spana gärna in Magplasket på Facebook här eller på instagram här @magplasket_hisingen 🙂

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här