Överkänsliga händer och mun

Idag har jag och barnen varit i stan och besökt en logoped till Lucas. Hon ställde en massa frågor och konstaterade ganska snabbt att det inte fanns något hon kunde göra mer än att skicka remiss till dietist för att ge den oroliga mamman stöd 😛 Hon trodde, precis som jag misstänkte, att hans relation till mat hänger kvar sen den tiden han fick kväljningar av varje tugga och därför är han väldigt selektiv med nya saker och saker som ser ut på ett visst sätt. Skillnaden nu är att han uppenbarligen får i sig tillräckligt med mat eftersom han växer fint på längden och går upp i vikt. Fast jag förstår verkligen inte hur det hela går till? Han äter ju mindre eller lika mycket som Isadora gör? Den här gåtan har fått mig att fastna i ett ekorrhjul där jag är fast besluten att inte ändra på något, för uppenbarligen gör vi något som funkar eftersom han växer.

Men, nu till det stora dilemmat som jag behöver få svar på och den stora anledningen varför jag ville träffa logopeden. På sista tiden har Lucas blivit känsligare för att vara kladdig på händerna och runt munnen och tycker därför inte om att äta gröt eftersom han lätt blir kladdig. Gröten är min livlina och jag känner mig jätteorolig för att sluta med den. Det är gröten som gör att jag aldrig känner varken stress eller press av att han knappt ätit på en hel dag. Jag vet att han klarar sig. Men jag känner mig samtidigt så fruktansvärt elak som envisas med den där gröten varenda dag. Han säger inte att han inte vill ha och frågar jag om han tycker att den smakar gott så säger han ja, men jag vet att han tycker det är jobbigt att äta den. På den här frågan tyckte logopeden att det skulle vara bra för mig att träffa en dietist. Hon tyckte också att jag skulle börja ge Lucas smörgås tillsammans med gröten, men jag känner mig fortfarande tveksam…

Foto: Fotad av Jennie

Det var skönt att prata av sig med någon som verkligen förstår problematiken. Det är jobbigt att prata med andra som inte har samma problem men en miljon förslag på olika recept som alla barn älskar. Eller som barnpsykologen som vi träffade vid ett tillfälle innan Lucas operation som envisades med hur kul Lucas skulle tycka att det var att äta från en snurrbricka. Jag var helt matt när jag gick därifrån. Logopeden förstod i alla fall precis och drog paralleller som jag aldrig tänkt på förut. Hon berättade även att barn som har känsliga händer tycker att gosedjur är obehagliga och det är förmodligen förklaringen till varför Lucas aldrig har sovit med ett gosedjur men med alla möjliga andra hårda saker! Jag blev så lycklig över att höra det, plötsligt förstod jag mitt barn på helt nya dimensioner (jag gråter nu). Det är nog svårt att förstå hur lättad jag kände mig över att bli förstådd och över att plötsligt förstå.

Logopeden hade också många väldigt bra tips på övningar som man kan leka med sitt barn för att öva tåligheten på det överkänsliga på händerna, munnen eller tungan. Vissa kladd har Lucas redan lärt sig, tex att hålla i en kladdig banan utan skal och att äta smörgås med smör ända ut på kanten. Här kommer några av hennes tips som man kan göra:

– Leka med slajm, lera, playdoh, fingerfärg (gärna på förskolan det är lättare där när fler barn är med).
– Ta ett örngott och gömma olika saker i det som barnet sedan får sticka ner handen och känna för att gissa vad det är innan dom tar ut det, t.ex. en bil, en kloss och tillslut ett gosedjur.
– Alltid vara barfota i trädgården och sandlådan.
– Fånga strössel med tungan från en skål framför en spegel och räkna dom. Om barnet inte gillar spegeln kan man sätta ipaden på kamera-läge, en del barn tycker det är lättare.
– Äta klubba kan också vara en bra övning för känsligheten i munnen, tänderna och tungan.
– Köpa en barn-eltandborste att leka med och testa den på handen, ansiktet, i munnen och tillsist tänderna. Eltandborste är jättebra träning om man lyckas med det 🙂

Det här med överkänslighet på händer, fötter, mun och tunga är väldigt vanligt bland barn med ätovilja läste jag. Det finns väldigt bra information HÄR och HÄR och det står även hur man kan se att det är så. Jag kände mig lite klokare när jag hade läst det 🙂

Foto: Fotad av Jennie

Relaterade Inlägg

15 Kommentarer

 1. Sara

  Om det är just näringen i industrigröten du vill åt så finns det andra mindre kladdiga sätt att servera den. Jag gjorde gröt-bananpannkakor nör dottern bara ville äta själv men inte hanterade sked så bra än. Blandade en mosad banan, ett ägg och några matskedar grötpulver. Stek i kokosolja eller smör. Om det är mer havregrynsgröt han äter kan man göra grötpinnar, de blir mer som ett mjuk bröd. Det finns massa recept om man googlar på grötpinnar.

  Svara
 2. Nina B

  Ni (eller alla vi som kämpar med maten) är grymma! Här börjar det lossna för vår 2-åring lite och han smakar på lite mer.
  Nu verkar ju L gå upp fint i vikt men ni kanske skulle få några naturella näringsdrycker som ni kan göra gröten på för att öka energiintaget. Gillar han yoghurt finns det näringspuddingar som är helt okej enligt vår 2-åring. Han har svårt att äta om man är iväg och då känns det bra att få i honom en eller två sådana till lunch iaf.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Alltså jag glömmer att fråga om det där med näringsdrycker varje gång! Tack för påminnelsen. Ingen vi har pratat med har nämnt det och idag var logopeden störtsäker på att Lucas inte har näringsbrist. Jag frågade om dom tar provar hos dietisten men hon sa att dom räknar bara på det. Jag ska fråga om detta när vi träffar dietisten. Lucas äter inte yoghurt men en gång delade han på en protienpudding med mig så han kanske kan tänka sig det 🙂 köper man dom på Apoteket?

   Svara
 3. Nina

  Åh så härligt att du fick hjälp av någon som verkligen har koll och som förstod! Så glad jag blir för din skull!

  Svara
 4. Caroline

  Åh vad jag känner igen det där med att prata med folk spm inte förstår men kommer med råd som aldrig kmr funka. Vår tjej kväljer på allt och sätter alltid vatten i fel strupe. Klarar inga bitar. Hon har också reflux och tortocollis. Alla kmr med förslag på mat “alla barn gillar” och att det bara är att öva men sen hittade vi äntligen hjälp via en stödgrupp på FB och förstod att hennes tungband är väldigt kort. Hon kan inte hantera maten i munnen! Försök dricka vatten utan att lägga tungan emot gommen, eller förflytta mat i munnen när tungan knappt rör sig i munnen! Lättnaden när jag förstod! Kunskapen i Sverige är för dålig om detta och vi har fått två misslyckade klipp här hemma. Så den 4 juli går resan ner till Nederländerna och en av de absolut bästa på tungband ! Dyrt som sjutton men värt det för oss.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Men stackars liten!!! ? Heja er som gör allt för er dotter!! Borde inte nån barnförsäkring täcka sånt här? Skönt att det inte bara är jag som är så “otacksam” när folk kommer med tips. Jag tycker bara att det är väldigt jobbigt att neka alla tips hela tiden och så känner jag mig inte förstådd :-/

   Svara
   • Caroline

    Nej, dejs för att det är medfött fel och de ville ju såklart ha undantag för att försäkra henne men även för att svensk vård (i teorin) kan hjälpa oss gratis (fast de inte klarar av det och inte vill hjälpa henne förrän 3 år då hon antagligen även utvecklat talsvårigheter)…. det är jättetufft ekonomiskt men vad gör man inte för sina barn?

   • Emma - På Smällen!

    Jag beundrar verkligen er som gör allt för er dotter! Vilka fantastiska föräldrar er dotter har! Tänk vad jobbigt det här måste vara för henne och om ni inte hade hjälpt henne så hade hon ju fått leva med det tills den svenska sjukvården kan hjälpa 🙁 Tur att hon har er!!! ?

 5. ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare & doula ★

  Jag har börjat med raw-gröt hemma. Den är inte kladdig som gröt är utan hård i konsistensen. Jag har inte fixat gröt tidigare just för kladdiga känslan. Ger receptet här så kan du ju avgöra om du vill laga den eller inte :).

  1 dl mandelmjölk (funkar med vanlig, kokos, havre osv)
  1 dl havregryn
  1 msk chiafrön

  Sen brukar jag för smakens skull ha i lite vaniljsocker, kanel. (Sen har jag även i 1 tsk matcha och guarana, men det tror jag inte barn tycker om. Men tänkte att jag kan berätta i alla fall.)

  Ställer in den i kylskåpet över natten (med lock, eller liten assiett över skålen) och sen äter jag den med bär eller frukt på morgonen. Jag har brukat fått som kräkningar av frukost innan sedan jag var barn. Så för mig att kunna äta detta är en lösning som verkligen funkar :).

  Svara
 6. Erika

  Oj vad jag känner igen mig i din berättelse.
  Men våran son har ju precis som din opererat bort polypen i näsan men även halsmandlarna och då tyckte jag att allt vände. Läkarna sa att han hade haft två köttbullar i halsen och alla vet ju när vi är sjuka och har ont i halsen hur jobbigt det är att svälja. Innan dessa operationer fick vi näringsdryck utskrivna, detta drack Ludwig med sugrör och var ibland våran räddning. Såg att fler skrev att det även finns naturella som man kan göra typ pannkakor på om Lucas tycker om det. Vi gjorde så men mest drack Ludwig sin “chokladdricka” som den var. Ska tillägga att även Ludwig växte fint på längden och gick även upp i vikt om än lite….
  Åh, lider verkligen med er för det är ju superjobbigt att se sina barn inte vilja äta. Och jag märker det snabbt på Ludwig när han inte ätit, gnällig och trött blir han så han måste ju äta.
  Kämpa. Det tog oss drygt 4 år och två halsmandeloperationer innan det började vända!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här