Brasilien

Oroväckande knöl på Isadoras nacke

Isadora har sedan länge haft en liten kula i nacken. Jag tror jag upptäckte den precis efter sommaren och då visade jag den på BVC. BVC-sköterskan tyckte att jag skulle hålla koll och att vi skulle visa den för läkaren på Isadoras 1,5-årsbesök så det gjorde vi precis innan vi åkte. Då var knölen ungefär som ett litet russin, både till formen och storleken. Läkaren sa då att det var helt normalt och att det är en körtel. Jag har googlat lite, men vågar inte googla så mycket på sånt här, men när jag googlade så förstod jag att vi människor har många körtlar på hals och nacke och att det inte alls är ovanligt att dessa svullnar upp när barnen är förkylda etc. Men det luriga med den här körteln är att den alltid är stor och det finns inget på den andra sidan av nacken.

Läkaren frågade om Isadora var förkyld eller sjuk men det var hon inte och hon var ganska så frisk i höstas så jag upplever inte att körteln är svullen pga nån förkylning eller så. Läkaren sa att vi inte skulle vara oroliga och att det var helt normalt, men jag fick ändå uppfattningen att man ska hålla koll på förändringar. Jag tror inte läkaren sa att jag skulle hålla koll, men jag läste om det nånstans – tror jag.

När vi kom hit till Brasilien och Isadora fick värmeutslagen (dom försvann av ”vattenkrämen” som Jairs mamma tipsade om) så växte körteln och blev till en stor knöl som sticker ut på nacken. Förut var den bara lite synlig och bara man visste vad man tittade efter. Nu är jag orolig! Jag vet inte om det är normalt eller inte, borde vi uppsöka läkare här eller inte? Jag har skickat bilder till BVC. Vi får se vad dom säger. Om dom tycker det låter oroväckande så uppsöker vi läkare på en gång!

45 Comments

 • Johanna L

  Usch, körtlar på halsen svullnar ibland, det hänger ihop med vårt immunförsvar på nåt sätt. Jag hade en körtel på halsen som var förstorad under flera år när jag liten 🙂 en vacker dag var den borta. Men förstår att du blir orolig. Att kontakta KRY-appen eller min doktor är ett superbra förslag. Gratis för barn. Har testat båda och gom är grymma!
  Hoppas du får lugnande besked <3

 • Jenny

  Min dotter har oxå en på halsen, inte riktigt lika stor men den har funnits i 3 år ca. Bvc har alltid sagt när jag visat upp den att så länge den kan ”flyttas runt” så behöver man inte vara orolig.

 • Heidi vainionpää

  Hej. Usch förstår att du är orolig. Kan du inte använda kry appen och prata med en läkare? Jag har inte själv använt den men jag vet några som använder den ibland när de måste vänta på tid till vc ?

 • C

  Jag brukar tänka så att om jag är orolig är det bättre att få det ordentligt kontrollerat. Och jag är verkligen inte typen som går till läkaren ofta, men kommer magkänslan att det här bör vi få kollat så gör jag det. Så tycker du att du vill få det ordentligt undersökt tycker inte jag du ska tveka. Hoppas oavsett att det är något ofarligt.

  • Emma - På Smällen!

   Tack! Jag kände mig mycket lugnare efter att jag hade fått svar från Isadoras läkare så nu är jag inte orolig längre. När vi kommer hem så kommer jag boka en tid för att kolla det igen, men läkaren var så säker på att det är en lymfkörtel så nu är jag inte orolig längre 🙂

 • Nienna

  Min systers son hade en knöl på hals/nacke.
  I det fallet hade det blivit en blödning i muskulaturen som kapslat in sig efter förlossningen som sedan gick tillbaka med sjukgymnastik. Han föddes dock i säte och då kan det bli mer ansträngt när huvudet föds sist.
  Hoppas och tror det är ofarligt 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Jaha oj! Vad mycket konstigt som det kan hända på en liten nacke. Isadoras läkare svarade idag och verkade väldigt säker på att det är en lymfkörtel så nu slutar vi oroa oss 🙂 Vi ska visa upp den när vi kommer till bvc nästa gång.

 • Malin

  Har ni tillgång till bra läkare där så tycker jag du ska kolla upp den igen. Min dotter fick en liknande knöl precis under huden på magen. Det visade sig vara en godartad tumör. Absolut inget farligt. Men vi ska hålla koll på om den växer.
  Annars tänker jag att isadorar knöl skulle kunna vara en fettknöl? men om BVC sagt att dom tror det är en körtel så är det säkert det. Lita på magkänslan Emma 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Tack Malin! Det är ganska bökigt att kontakta läkarvården här så det gör vi helst bara om vi måste, men vi har en bra reseförsäkring så ifall vi måste så kommer vi använda den. Jag kontaktade Isadoras läkare i Sverige och hon sa att vi absolut inte skulle oroa oss för det är en lymfkörtel. Det var två läkare som kände på den innan vi åkte så jag tänker att om dom är så säkra på att det är en lymfkörtel så behöver vi förmodligen inte besöka läkarvården. Men vi fortsätter hålla koll ändå 🙂

 • Linn

  Min dotter hade en knöl som sen blev två knölar på halsen. Kom när hon var 10dagar gammal, är lika gammal som isadora för övrigt. Knölen som min dotter hade var en lateral halscysta, idag syns den bara i vissa lägen. Kommer gå på kontroller för det och om det besvärar henne kommer hon att opereras när hon är äldre.

 • Malla

  Varfor prata med BVC skoterska? De ar ju dar mest for att svara pa fragor, at ju inte lakare. Helt menlosa! Har i USA har vi barnlakare som man gar till. Skoterskor mater bara langd, vikt, tar sprutor.

  • Emma - På Smällen!

   Jo, det kan vi. Vi har ju en reseförsäkring, men den är så avancerad att använda här tycker jag så om vi inte måste så vill jag helst slippa. Men om läkarna hemma hade sagt att vi borde kolla upp det så skulle vi naturligtvis gjort det.

 • Henrik

  Vad bra att ni har fått svar. Som läkare själv kan jag säga att det inte är någonting. Bara en körtel. Det går bort och skulle det inte göra det, är det enkelt att operera bort om hon inte vill ha den kvar av estetiska skäl när hon blir vuxen.

  Kry-appen bör ni aldrig kontakta. Det är bara skit. Snabba pengar utan provtagningar. Vi ”riktiga” läkare avskyr hela idén då den påminner om kvacksalveri.

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad skönt att höra! Vilken tur jag har ett till och med du som läkare läste detta och kommenterade. Nu känner jag mig ännu mera trygg med att det inte är något att oroa sig för 🙂 Tack!

   Jag har faktiskt också tänkt på det där med att Kry-appen inte kan göra några prover men jag tycker att det är bra att det finns, precis som 1177 när det gäller barnen. Om barnen får utslag eller liknande så kanske man inte behöver åka in akut varje gång som vårdcentralen inte har några tider. Men det är klart, dom kan ju inte kolla om man har halsfluss precis…

  • Sandra

   Henrik, om du är läkare borde du veta att en läkare aldrig kan bedöma vad den förstorade körteln beror på bara genom att titta på en bild. Det krävs en riktig undersökning av en läkare och provtagningar etc för att fastställa orsaken till varför lymfkörteln är svullen.

   Emma, jag skulle rekommendera dig att läsa detta inlägg, http://www.barnakuten.nu/knol-pa-halsen/ med tanke på att Isadora haft knölen så pass länge samt att den blev så mycket större på kort tid. Hellre ett läkarbesök för mycket, än ett för lite. Jag har precis gått igenom läkarbesök och ultraljud med min tvååring som har en knöl, men som tur var visade sig vara en godartad cysta.

   • Emma - På Smällen!

    Tack Sandra! Jag har läst det inlägget redan, men läste precis igen nu när jag har lite bättre internet. Två läkare kände på Isadoras innan vi åkte och då var dom säkra på att det bara var en helt normal lymfkörtel. Nu svullnade den upp och blev ännu större på bara en dag, men som jag förstår det från det inlägget så är det också helt normalt. Jag läste även att det tar längre tid att svullna av än det tar att svullna upp och att man inte ska känna på den för då kan den inte svullna av lika snabbt. Enligt inlägget så ska den svullna av inom 4 veckor. Det har gått två veckor sen den svullna upp så nu får vi vänta och se vad som händer då och inte röra den mer. Men det står också att om det är cancer i lymfkörtlarna så går den inte att flytta runt på halsen. Isadoras körtel glider runt när man tar på den så därför känns det inte som jag behöver oroa mig – i alla fall inte som det är nu. Tack ändå och tack för att du delade med dig om vad ni har genomgått för det är alltid bra med information från någon som har samma problem. Tur att det bara var en godartad cysta, man blir så nojig med sånt som gäller ens barn!

 • EmmLar

  Ellie har också såna svullna lymfkörtlar, en på varje sida. När hon är dålig kan det bli en till och de kan bli större, för att sen gå tillbaka igen. Men förstår att du oroade dig, det gör man ju för minsta lilla ? Härligt verkar ni ha det i alla fall, kan säga att ni missar inget när det kommer till väder här hemma i alla fall ?

 • Ardiana

  Hej hej
  Hoppas allt är bra med er, har lite funderingar kring detta inlägget, då jag är i samma sits nu som du var.
  Jag upptäckte en sån knöl på min dotter som är 1 år och snart 2månader gammal. Jag har bölat sönder hela dagen. Är så sjukt orolig, den är stor och perfekt rund som en ärta. Googlade lite och kom till ditt inlägg. Ser att inlägget är från 2017 så jag undrar vad du fick för svar och hur det gick med Isadoras hals
  Jätte orolig mamma som måste vänta till imorgon för att söka vård på vårdcentralen..

  • Emma - På Smällen!

   Men stackarn! Jag. är så ledsen att jag inte såg detta direkt (ditt meddelande hamnade i skräpkorgen). Min dotter har fortfarande kvar sin och den syns fortfarande tydligt. Vi har fått ta prover på den eftersom den aldrig gick ner i svullnad men det är inget farligt. Det är en lymfkörtel och det märks genom att den glider runt och flyttar på sig när man pillar på den. Sitter den på din dotter fast eller glider den också när du pillar på den?

 • Alexandra

  Hej!
  Jag funderar också på hur de har gått med knölen? Är den kvar än idag? Min son har också en sån på halsen som vi har kollat upp flera gånger då jag är så orolig, men alla säger samma sak, att det är en lymfkörtel och inget att oroa sig för. Men jag kan fortfarande inte riktigt släppa det och man påminns ju varje gång han typ vrider på huvudet och man ser den ?

  • Emma

   Ja, knölen är fortfarande kvar och har inte krympt men är inte lika stor som när den är som störst. Den svullnar mer när hon blir sjuk. Jag har slutat oroa mig nu efter att dom tillslut tog ett prov på den eftersom den aldrig försvann. 🙂 hur länge har din son haft sin?

 • Anonym

  Men snälla, läs på lite. Helt menlösa? Det är skillnad på vad sjuksköterskor i USA gör och vad sjuksköterskor i Sverige gör, där gör läkarna mycket som vi sjuksköterskor gör i Sverige. I Sverige har vi undersköterskor som tar längd, vikt etc.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.