Ögonfärg?

Isadora har precis börjat öppna ögonen lite mer nu så både jag och Jair tittar nyfiket för att försöka urskilja en ögonfärg. Just nu är hennes ögon mörkblå, färgen är så mörk så det är nästan svårt att se att det är mörkblått. Lucas ögon var också så när han föddes men när han var 3 månader så hade hans ögon fått sin rätta blåa färg. 

Kausiska barn (européer, araber och perser) föds i regel med blå ögon som sedan ändras till sin rätta ögonfärg vanligtvis inom första levnadsåret. Asiatiska och afrikanska barn föds oftast med mörka ögon. Men fördjupar man sig ytterligare så förstår man att egentligen föds man inte med någon ögonfärg alls. Ögat bildar pigment under första året och innan dess så är iris så gott som genomskinlig. Ögats färg kommer från bindväven och övriga celler som ligger ­under iris och ger den blå färgen.

Jag tycker att ögonfärgen Isadora har just nu ser ganska märklig ut. Ni som har barn vars ögon blev bruna, såg den blå färgen lite märklig ut ända tills färgen blev brun? Eller blev ögonen klarblå/ljusblå och sen bruna?

  

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Therese

  Min dotter som fick bruna ögon hade från början mörkblå, sen blev dom nästan mörk grå för att tillslut bli ljusbruna. Jag brukade kolla från sidan i ljuset när hon va mindre och då kunde man se bruna skiftningar i det gråa. Spännande att se vilken färg er lilla dotter får. Jag har två flickor, min förstfödda har blåa och min minsta har bruna ☺

  Svara
 2. C

  Mina barn har båda bruna ögon som sin pappa, han är från sydöstra Europa (jag har blå), och som du säger var det rätt svårt att urskilja färg på ögonen när de var nyfödda. De var liksom inte blå men inte heller bruna, skiftade lite i färg. Svårt att förklara, men de blev aldrig ljusa och runt 6 mån fick de sin bruna färg, den minste på 2 år har mer kastanjebruna ögon till sitt blonda hår och den äldsta har mörkare ögon och kastanjebrunt hår med ljusa slingor (pappan har närmast svart hår men ljus hy på sydeuropeiskt vis).

  Men det behöver ju inte bli så i ert fall, finns ju stor chans de blir ljusare eftersom Lukas blev det! Hon är verkligen så söt! Som läsare är man så glad för er, vi har ju verkligen fått ta del av er resa!!

  Svara
 3. Angelica

  Jag har blå ögon och mannen har bruna. Båda barnens ögon kan väl beskrivas bäst som mörkt, mörkt grå när de föddes. Sonens ögon blev mörkbruna (utan att bli ljusa innan). Dottern är bara två månader, men i solljus skiftar ögonen i brunt, så jag tror att hon också får bruna ögon.

  Svara
 4. Marie Alvas mamma

  Alva har mörkbruna ögon. Dom har aldrig varit blåa. När hon föddes var dom också mörka men det gick inte se den mörkbruna färg som kom sen. Svårt att beskriva hur de såg ut men det var väldigt mörka redan vid födsel.

  Svara
 5. Mamma i Rom

  Myriam hade så mörka ögon när hon föddes att de inte var nåt tvivel om att de skulle bli bruna. Väldigt snabbt blev de sedan mörkbruna, nästan svarta. Mattias däremot föddes med mörkt blå ögon och har de fortfarande (3.5månad). Vem vet vilken färg de kan bli? Gröna som mej?!

  Svara
 6. Elsa Andersson

  Såg från början att min son skulle få bruna ögon för att de var så mörkt blå och blev aldrig ljusa utan skiftade senare till bruna. Min dotter däremot får blå ögon och det såg jag tidigt med, men vi få se hur blå de blir, hon är 11v gammal nu ? Min man har bruna och jag blå. ?

  Svara
 7. Sofie

  När jag föddes så var mina ögonvitor blåa, min mamma trodde något var fel och frågade doktorn. Hon sa, hon kommer få bruna ögon. 3 dagar senare hade jag de.

  Min son hade med blå aktiva ögonvitor till han fick bruna ögon.

  Svara
 8. Madeleine Pizarro

  Min sons ögon var precis så som du beskriver dem när han föddes. Märkligt mörkblå/mörkgråa. Sedan blev de tillslut bruna. Både mina och min sambos ögon är bruna.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här