Nya ErgoBaby Adapt – den utan spädbarnsinlägg

Jag och Isadora har fått äran att prova ErgoBabys purfärska nyhet ErgoBaby Adapt som lanserades för drygt två veckor sen. Jag har instagrammat om den redan och då är det många som har frågat var den finns att köpa, så nu kan jag meddela att den finns bland annat hos Jollyroom HÄR! Nu har jag haft lite tid att få känna på min ErgoBaby Adapt så här kommer en bloggrecension om den 🙂


Inget spädbarnsinlägg!

Det som är nytt med just ErgoBaby Adapt är att den är utan spädbarnsinlägg! ErgoBaby Adapt kan väldigt enkelt justeras för att ge perfekt passform till både nyfödd och större barn. När jag skriver “väldigt enkelt” så valde jag att betona “väldigt” eftersom här har man verkligen tänkt på användarvänlighet! Kolla in bilderna som visar hur enkelt man justerar sitt-skålen allt eftersom barnet växer! Det är inte bara enkelt utan också väldigt pedagogiskt gjort och man kan känna sig säker på att man har gjort rätt!

Bilderna visar insidan av midjebältet. Instruktionen för hur sittskålen ska justeras är fastsydd på själva selen. Mer användarvänligt kan det inte bli!

Jag tycker det är väldigt skönt att slippa spädbarnsinlägget för även om det har sina fördelar när man ska lägga ner en sovande bebis, så är det lite krångligare och det gjorde att jag inte använde bärselen lika mycket i början. Nu har jag med mig min ErgoBaby Adapt överallt och använder den även när jag ska in på snabba ärenden i affären, det gjorde jag inte när jag var tvungen att ha spädbarnsinlägget. Jag tycker det har underlättat otroligt mycket och jag tycker även det är enklare att se att Isadora sitter korrekt.
På vilket sätt är ErgoBaby Adapt ergonomisk?

ErgoBabys signum är ju att leverera ergonomiska produkter för både bebis och förälder. Alla deras produkter är ergonomiska och så även ErgoBaby Adapt. Bebisen sitter i en optimal position för bebisens höfter och rygg, vilket är naturlig grodposition eller så kallad M-position. Bebisens rygg har en naturlig C-kurva. Ni kan läsa mer om detta i mitt senaste inlägg HÄR!

ErgoBaby är även ergonomisk för föräldern och mycket av bärandets vikt tas upp av midjebältet vilket gör att föräldern slipper få värkande rygg, axlar och nacke efter mycket bärande i sele.


Går det att amma i ErgoBaby Adapt?

Igår när jag var och handlade så försökte jag amma i bilen innan vi gick in i affären. Jag brukar alltid göra det innan vi går in i affären, men Isadora var inte alls på humör. Mjölken sprutade, men hon sög bara tag och släppte hela tiden så både hon och jag blev nerduschade av mjölken. Tillslut gick vi in i affären ändå och hon gnällde nonstop. När jag hade speedat igenom halva affären och var till hälften färdig så började Isadora med ledsen-gråtet. Ni vet det där gråtet som får vilket mammahjärta som helst att brista. Då ville hon äta. Jag var så himla glad att jag hade med mig selen då för annars hade jag känt mig obekväm att stå bakom en hylla och amma. Jag har inga problem att amma offentligt, men jag vill gärna sitta nånstans och inte stå mitt i gången eller bakom en hylla för då blir det ett surprise-moment varje gång nån “råkar” se mig. Nu kände jag mig bekväm tack vare att jag kunde amma i selen. Jag lossade bara lite på axelbanden, lite mer på det ena för att Isadora skulle hamna lite snett så att hon nådde det ena bröstet. Jag tror faktiskt inte att det var nån som såg att jag ammade i selen, dom såg nog bara att Isadora hängde lite snett. Jag kunde till och med handla under tiden 🙂

Nyhet! Korsade axelband

ErgoBaby Adapt har en till nyhet och det är att man kan korsa axelbanden om man vill. Jag använder min Adapt med korsade axelband och jag tycker det känns som att det ger ännu bättre avlastning för ryggen, men jag tror att jag kommer se den stora skillnaden först när Isadora är lite tyngre. Det är lätt att sätta på bärselen med korsade axelband, men det är förstås ännu snabbare och lättare utan att korsa banden. Jag är så van vid att bära med ErgoBaby sen innan så jag föredrar faktiskt att inte korsa banden för det går liiiiite snabbare att sätta på den då 🙂

 

 Vilka färger finns?

ErgoBaby Adapt finns i både svart och grått. Jag valde grått för 1) Det är trendigt 🙂 2) Det är svalare på sommaren 3) Färgen håller sig finare även om den blir solblekt och förmodligen även vid tvätt. Jag älskar min och är väldigt nöjd med att jag valde den grå färgen 🙂

Hur kan man bära i ErgoBaby Adapt – i vilka positioner?

Det går att bära bebis på mage, rygg och höft med ErgoBaby Adapt. Eftersom Isadora fortfarande är så liten så kan jag inte testa att bära på rygg eller höft ännu. Det enda som är en “nackdel” är att man inte kan bära bebis framåt i selen. Personligen tycker jag inte alls att det är en nackdel efter vad jag har hört från en barnmorska som var på Barnmorskemässan som jag var på. Om man har en sele som man kan bära framåt så ska man bara göra det korta korta stunder. Jag skulle inte vilja bära Isadora framåt och jag saknade aldrig att kunna göra det med Lucas.

Ordentligt nackstöd

En sak som jag saknade på min ErgoBaby Sport var ett rejälare nackstöd. Jag kände att jag saknade det när Lucas hade somnat. På ErgoBaby Adapt så finns det ett rejält nackstöd. När bebisarna är så små som Isadora så ska man vika det inåt för då blir det mer stabilt. Men jag tycker även att nacken stöttas upp bra om man vänder stödet uppåt och fäster med knapparna, men då ser bebis inte lika bra. Men när bebis sover så spelar det ju ingen roll.


Här använder jag nackstödet fällt uppåt

Här är nackstödet fällt neråt fast utåt. När bebis är så liten som Isadora är så ger det bättre stöd att fälla nackstödet inåt istället.

Finesser med ErgoBaby Adapt?

ErgoBaby Adapt, har precis som alla Ergo-selar, en liten huva som är bakom nacken på bebis. Den kan man plocka fram och använda som skydd mot solen/ljuset när bebis sover eller när man ammar. Men på ErgoBaby Adapt finns även en liten nyhet, nämligen en liten ficka för t.ex. kreditkortet eller busskortet! Jag brukade alltid stoppa visa-kortet där huvan är när jag bar med min ErgoBaby Sport, men nu finns alltså en dedikerad ficka för detta 🙂

Lånad bild från ReiReiinc

Vad tycker Isadora?

Alltså! Det är helt galet vilken trött bebis man får när man bär med ErgoBaby Adapt – rena rama sömnpulvret! Vår donna är fortfarande väldigt trött av sig, men även hon blir övertrött och gnäller ibland men då är det bara att knäppa på sig selen och det dröjer inte många minuter innan hon har slocknat! Isadora trivs bra i selen med andra ord 🙂 Egentligen är det inte så konstigt att Isadora somnar så fort i selen. Hon känner ju sig trygg där när hon är nära mig, hör mitt hjärta slå och samtidigt så stärks anknytningen mellan henne och mig. Och när hon är vaken så studerar hon mig och när jag pratar med andra. Visste ni att det är på det sättet som bebisen lär sig det sociala samspelet? Bebisen studerar mamma och pappa, hur dom pratar och deras reaktioner.


Isadora sover gott i selen. Här är nackstödet nerfällt på insidan för att ge ordentligt med stöd till hennes nacke.

Vad tycker mamman?

Jag tycker att det är supermysigt att bära i ErgoBaby Adapt! Det är mysigt att ha Isadora nära och det är kul när folk på stan vänder sig om och säger till sin kompis “men åhhhh, såg du bebisen?!!”. Om Isadora är vaken när det är dags att gå till dagis så brukar jag alltid ta selen till dagis. Jag har alltid sele istället för vagn när jag handlar och om Isadora är gnällig men har svårt att sova så brukar jag knäppa på mig selen samtidigt som jag städar. Ibland städar jag, pratar i telefon och söver henne i selen – allt på samma gång 🙂 Superpraktiskt! Värsta multi-tasking mom 🙂

OBS! Här sitter Isadora lite för långt ner. Detta var innan jag fick hjälp att justera min bärsele så att den satt rätt. Midjebältet ska sitta i midjan och bebis ska sitta på pusshöjd 🙂 ErgoBabys instruktioner är mycket tydliga med detta, men för att vara på den säkra sidan så kan jag varmt rekommendera att ni lägger upp en bild i gruppen Bärsjalar på facebook – där får ni snabbt och lätt hjälp av andra bärande mammor 🙂

Fråga gärna om det är något ni undrar – jag svarar gärna 🙂

/I samarbete med ReiRei

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Johanna

  Önskar såå att jag hade samma positiva erfarenheter av bärande i sele 🙁 min lilla tjej vågar jag knappt lägga i vår nyinköpta Manduca – behöver samla på mig nytt mod efter alla misslyckade försök..hon trivs i famnen, men inte fastspänd. 🙁

  Svara
 2. Anke

  Vi fick våran adapt igår och hon är lite skeptisk.. Först satt hon nog fel, inte C-kurvad och blev därför ledsen tror jag. Men på mig ville hon inte vara först alls så testade sambon och där trivdes hon så såg jag hur hon satt hos honom och ändrade likadant och då gick det bättre. Sen testade jag nu på morgonen och det funkade en kortare stund innan hon blev gnällig igen.. Så jag vet inte om vi ska behålla den eller inte 🙁 Hade ni nån inkörningstid med Lucas eller Isadora? Fast ni använde selen väl direkt från början eller? Vår dotter är ju redan 3,5 månader och van att kunna se över axeln..

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hur lång tid har ni på er att testa innan ni måste skicka tillbaka den? Två veckor? Testa vid olika tillfällen i så fall så att ni uteslutar att hon inte var hungrig, övertrött, bajsenödig etc. Promenera ute med selen för att se om hon lugnar ner sig då och får en chans att vänja sig. Jag tycker att både Isadora och Lucas har tyckt om selen nästan från första början. Isadora knölade lite i början, men det berodde nog också på att hennes rygg inte var C-formad och för att jag stod stilla och försökte fota med självutlösare 😛 När jag använde selen senare samma dag så promenerade jag och då somnade hon och sen fick jag hjälp att justera selen och sen dess så somnar hon nästan jämt när jag sätter på selen. Om jag märker att hon är orolig när jag sätter på selen så brukar jag buffa lite på rumpan eller vagga lite med min kropp tills hon lugnar ner sig. Promenerar jag i vanlig promenadtakt i affären eller utomhus så brukar hon bli lugn utan att jag behöver buffa, men om jag tex ska städa köket när jag just satt henne i selen och hon är gnällig, då får jag vagga lite med kroppen.

   Hoppas mina försök att förklara hur jag brukar göra hjälper dig lite 🙂 Hoppas att din dotter börjar gilla selen, det underlättar otroligt mycket att kunna ha händerna fria 🙂

   Svara
   • Anke

    Ja två veckor men vi har gett upp faktiskt för vi gjorde som du beskriver att testa vid olika tillfällen och har gått runt och promenerat och jag har verkligen sett till att hon var nöjd innan vi testade, både ammat och ny blöja och inte trött men så fort hon kände selen i ryggen och fick sitta “där nere” började hon storgråta och allt vaggande och försök till lugnande hjälpte inte. Sen testade sambon igen och då var det likadant. Så fort vi tog bort selen och tog upp henne över axeln var hon tyst och glad igen.. Så hon kommer väl efter sin mamma för jag gillade tydligen inte heller sjal eller sele ? Hon vill ju se ordentligt och det tycker hon tydligen inte att hon gör när hon hänger framför bröstet. Liten krävande tjej ?

   • Emma - På Smällen!

    Men nej vad tråkigt! Jag tror aldrig jag har hört om en bebis som vantrivts så i sele, men alla är ju olika. Är ni helt hundra på att ni har satt den rätt? Det låter som din lilla tjej är otröstlig. Isadora var bara lite gnällig första gången, men sen somnade hon ju när jag började röra mig. Det är ju bra att ni kan skicka tillbaka i alla fall och om ni tror att det funkar bättre när hon är lite äldre sen så kan ni ju bara beställa en ny sele och prova det då 🙂

   • Anke

    Ja tyvärr. Kollade flera ggr i spegeln och kände på hennes rygg och ben men hon satt rätt. Jag misstänker att det är just att hon är så van att kunna se “över oss” sen hon föddes. Vi får bära henne mycket över axeln då vi bor på tredje våning utan hiss. Eller så är det min mammas fel för så fort jag sa att jag beställt en sele så sa hon att jag som liten aldrig ville sitta så och får se hur det blir nu.. ?
    Men precis det sa vi också att vi kanske testar lite senare igen när hon är större.

   • Emma - På Smällen!

    Synd 🙁 Men det är säkert som du säger att hon gillar att kika över axeln. Ja, men gör så då att ni testar igen om ett tag när ni tror att hon skulle uppskatta sele mer. 🙂

 3. Angelica

  Åh! Sele är det bästa som finns! Har en ergo baby med spädbarnsinlägg! Ska “höftbältet” på vanliga ergon sitta i midjan också? Ibland känns det som att min flicka “slukas” av spädbarnsinlägget! Hon är 2 månader och 56 lpng och väger 4800g. Har beställt en Tri-cotti sjal nu och ska försöka testa med sjal också! Min tjej är inte lika nöjd i vagn som i sele! Tänker att sjal inte blir lika varmt? Spädbarnsinlägget är ju som ett stort täcke! Hur är den nya Egon? Blir man lika varm i den?

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hej Angelica! Jag ställde din fråga till ErgoBabys leverantör i Sverige så att du säkert skulle få rätt svar på din fråga. Så här svarade dom:
   Svaret handlar om barnets nivå när du bär. Vi säger ju att barnet ska vara på pussnivå när man bär. Det innebär att när du bär det lilla barnet placerar du midjebältet så pass högt upp i midjan som krävs för att få pussnivå för barnet. Allt efter barnet växer och blir större, flyttas midjebältet längre ned och när barnet är ”större” är midjebältet längre ned mot höften (annars skulle du ha barnet huvud framför ditt så att säga).
   MAO, midjebältet nivå avgörs efter barnets ålder och storlek. Vi vill alltid att barnet ska vara på pussnivå för att ha koll på andningsvägarna.

   Hoppas det hjälpte dig lite 🙂

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, spädbarnsinlägget är tjockt så det blir ju som ett täcke typ. Jag minns inte riktigt hur länge man var tvungen att använda det, men det kan väl inte vara sådär jättelänge till eller? Vid 3 månader borde du väl kunna skippa det? Jag bar Lucas sommaren 2013 (varm sommar!) och i Brasilien 2014 i ErgoBaby Sport och jag tyckte det var helt ok, men då hade jag ju inte spädbarnsinlägget längre. En tjej i aprilmammagruppen på fb skrev att hon använde bara kudden till spädbarnsinlägget så det är ju ett tips du kan prova. Spädbarnsinlägget behövs eftersom sittdelen i selen annars blir för stor och då får inte barnet en naturlig grodposition med benen. Hoppas detta hjälpte dig lite 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här