Nu får föräldrar dubbla fakturor för förskola och fritidshem pga jättemiss!

Förra hösten togs ett beslut att föräldrar i Göteborg skall betala förskoleavgift även för juli när förskolan är stängd. Föräldrar har inget annat val än att ha sina barn hemma i juli, men det hjälps inte för nu ska alla betala ändå, annars förlorar man sin plats.

Information om den nya förskoleavgiften för juli månad skickades aldrig ut till Göteborgs föräldrar så de flesta vet inte ens om att de skulle betala en avgift för både förskola och fritids. Dessutom missade förskoleadministrationen att skicka ut fakturor för juli månad på grund av direkt felaktig information i kommunfullmäktiges beslutsunderlag.

Med hänvisning till samma text är det inte heller säkert att Göteborgs stad har rätt att ta ut en avgift. I bilagan till det formella beslutet står det nämligen följande: ”Avgift betalas från den dag platsen står till förfogande. Juli månad är avgiftsfri.”

Nu väljer Göteborgs stad att skicka ut dubbla fakturor i mitten på september för en tid som förskolan och fritids har varit stängd och de flesta föräldrar har tagit ledigt för att ta hand om sina barn. Detta är inte okej och borde bestridas! Detta gäller även fritidshem.

Skriv gärna under och dela namninsamling! Förfarandet för att kräva in den här avgiften är inte OK!

Källa: https://www.expressen.se/gt/kommunens-miss-foraldrar-kan-slippa-forskoleavgift/

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Sabina

  Menar du att ni inte behövt betala för sommaren? Det har vi alltid gjort både i Linköping och i Södertälje kommun. Mina barn är 6 och 3 år. Här alltid gått betala för barnen på sommaren oxå!

  Svara
 2. Therese

  I våran kommun i västragötaland betalar vi också för alla månader även fast förskolan är stängd i 4 veckor.

  Svara
 3. Nina

  I vår kommun (och grannkommunerna) betalar vi för hela sommaren, och är barnet 3 år och äldre är det högre avgift under sommaren än under resten av året.

  Svara
  • Nina

   Och någon/några förskolor måste vill vara öppna även under juli? Bor ju i en mindre stad och här är en förskola öppen under vecka 28-31.

   Svara
 4. Anonym

  Vi har också alltid betalat för platsen. Hela året. Om vår fsk är stängd så håller de öppet på en annan.

  Svara
 5. S

  Säger samma som ovan. Alltid betalat för 12 månader/år, det finns alltid en förskola som är öppen men det är inget vi utnyttjat då vi tagit ledigt 7 veckor på sommaren. Har aldrig tänkt tanken att inte betala för semestertiden. Vet dock om folk som säger upp platsen innan sommaren och söker nytt på hösten för att slippa avgiften men det är ju en chansning.

  Svara
  • Nina

   Här kan man inte säga upp platsen under sommaren, eller kan kan man väl men finns regler om att tar man en ny plats inom 4 månader får man betala retroaktivt.

   Svara
 6. Mari B

  I min kommun betalar man hela sommaren. Om man är smart och barnet ska börja i fsk-klass kommande termin efter sommaren säger man upp platsen lagomt sådant att man i juli månad inte har någon plats. På det sättet sparar man typ 1500kr.
  Sen att avgiften blir högre för barn över 3år på sommarlovet beror just på det att det är sommarlov och ingen skolplikt och då reduceras inte det där beloppet för alla över 3år.

  Svara
 7. Joanna

  Alltså, jag bor i Göteborg och min dotter är hemma 8 veckor på sommaren. Jag har inga problem med att betala avgiften men det som gör mig irriterad är:
  Dubbla fakturor för att GÖTEBORGS STAD har MISSAT? Stå ert kast?
  Som sagt, jag betalar gärna för hela året om att avgiften den månaden fskn är stängd går in direkt i verksamheten eller höjda löner till de som jobbar inom förskolan.

  Svara
 8. Gittan

  Samma för oss, har alltid betalt 12 månader. Och det finns alltid någon förskola/fritids öppet om man har omsorgsbehov under stängningsveckorna. Sen kostar ju en plats väldigt mkt mer än den summan som man betalar.

  Såklart tråkigt när en sådan miss görs och kan tänka mig de slår hårt mot vissa familjer.

  Svara
 9. Lin

  Jag betalar gärna för hela året. Skäms nästan lite över hur lite vi betalar i relation till vad det kostar. Men såklart tråkigt att Göteborgs kommun har hanterat det på ett så stökigt vis.

  Svara
 10. Ida Magnusson

  Klantigt av Göteborg gällande missen med fakturorna, självklart kan det slå hårt för en del familjer och i det här fallet kanske kommunen borde låtit bli att fakturera för den stängda tiden. Borde vara smidigare för er kommun att göra som många ovanstående inklusive min, Eskilstuna. Att man betalar för sin plats till förskola/fritids, inte antal dagar man går. Därmed betalar vi för 12 månader per år, (fast månadskostnad) oavsett om barnet inte går, förskolan är stängd eller andra orsaker. Vi har en kommun som tillhandahåller öppet mer eller mindre hela året. Betalar gärna för platsen även på sommaren då det är en garanti för att vi behåller platsen även till hösten. I vår kommun har vi jourförskolor/ jourfritids. Vårt fritids hade stängt 28-31 men våra barn flyttades då med 1 ordinarie personal till närmsta fritids. Smidigt för de som behöver omsorg även på sommaren. Trots att vi aldrig nyttjat sommaromsorg så känns det naturligt att betala😊

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här