Ni undrar: Vad gör Jair när jag sliter i hemmet?

Det var flera av er som reagerade och undrade vad Jair höll hus när jag höll på med flyttkaoset nere i källaren och samtidigt försökte natta en orolig Isadora. Jo, han låg och sov, men det var inte så konstigt heller för jag satte igång med källaren 22.30 och Jair åker hemifrån 6.10 på morgonen så han behöver sova vid den tiden. Jag hade kunnat välja att göra källaren på dag- eller kvällstid istället och då hade Jair kunnat hjälpa mig med Isadora, men nu gjorde jag andra saker på dagen istället. Och ni ska veta att Jair verkligen inte ligger på latsidan. Tidigare samma dag så tog han med sig båda barnen till Hornbach för att köpa lite grejer som vi behövde och samtidigt så fick jag lite lugn och ro när jag plockade ordning hemma.

   

Jag har till och med ett bildbevis haha!

Anledningen till att jag tog ett litet smygfoto på just detta var för att detta var FÖRSTA gången som Jair vågade gå ut med båda barnen själv! Varje gång som jag ska åka iväg utan Isadora så får han lite panik för att han vet att han inte kan amma, men nu är hon såpass stor att det går att ge henne lite puré om det skulle behövas, men oftast går jag bara när jag vet att hon är mätt. Och i söndags när Jair gick till hornbach så var det på hennes sovtid.

Jag anser att vara mammaledig är ett heltidsjobb. Jag är inte ens ledig på natten. Isadora vaknar just nu 1-2 gånger per natt och då måste söva om henne igen. Nån enstaka gång så kan det också hända att man får byta en bajsblöja mitt i natten också 😛 Att vara mammaledig är underbart, men det är inte ett soft jobb som innebär en massa fritid, sovmorgon m.m. – det innebär helt enkelt att man jobbar med sina barn 🙂 När Jair kommer hem så anser jag att vi ska dela på alla sysslor som vi ska göra innan vi är klara för kvällen och då kan vi tillsammans sätta oss framför TVn. Jag sitter ytterst sällan och latar mig framför TVn på dagarna, det är i så fall när jag äter lunch och ibland när jag ammar som jag väljer att sätta mig där.

En typisk vardag när Jair slutar jobbet är att han handlar, tar bussen hem och ställer sig och lagar mat medan jag städar/tvättar. Under tiden vi gör våra sysslor så hjälps vi åt med barnen. Isadora kanske hänger med pappa i köket när han lagar mat eller så är hon med mig. Inför kvällen så är det alltid Jair som ger Lucas gröt och lägger honom för natten och jag tar hand om Isadora och lägger henne för natten. På natten har Jair alltid hand om Lucas om han vaknar och jag har alltid hand om Isadora. Den här uppdelningen har vi kört snart 2 år tillbaka nu och det funkar bra 🙂 När Jair har lagt Lucas så brukar det vara lagom att vi ser en serie innan Jair lägger sig.

Nu under själva flytten så har Jair som vanligt tagit hand om alla matlagning och när jag har packat upp så har han tagit hand om barnen. Jag tycker det är kul att sortera och packa upp, medan Jair tycker det är jobbigt och vill helst bara trycka in allt i ett skåp. Jag vill ha det på mitt sätt så därför är det jag som packar upp och Jair fixar andra saker som behöver göras, t.ex. borra hål, bära saker till vind, utebod, ta hand om barn m.m. Han sitter aldrig och latar sig medan jag sliter.

Jag tycker vi har det väldigt jämställt i vår familj och det beror nog en hel del på mig och hur jag är som person. Jag hatar orättvisa och jag tycker det är orättvist när någon sliter med att fixa allt hemma och en bara sitter och glor på TV. Visst har jag och Jair haft gnabb kring detta också men nu har vi hittat något som funkar för oss och allt handlar om att ingen sätter sig ner och vilar före den andra. Båda jobbar på tills allt är klart (då går det ju dubbelt så snabbt) och då vilar vi tillsammans. 🙂 Och visst så finns det undantag – ibland orkar man verkligen verkligen inte, så då kanske tvätten får vänta en dag eller så blir det hämtmat. Men så är det ibland och då blir det kanske lite “orättvist” men så är det ibland. 

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

 1. Pega

  Tack fina Emma för ett inlägg om det. Tror absolut jair hjälper dig men oftast i dina inlägg läser man om dig mest o då får man bilden av att jair inte gör nåt o du sliter i tusen saker själv. All kärlek till er o tack för att man fick fråga utan att du blir arg. För nuförtiden frågar man nåt ja då är man kaos o svartsjuk. Därför bruka ja snällt fråga än att sitta o dömma ut människor. Utan svar så ska man knipa käften eller fråga snällt.

  Tack för en härlig blogg

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ingen fara alls! Jag utgår från att dom flesta som frågar menar väl 🙂 Det är lätt att misstolka på nätet men med den inställning så blir det i alla fall inga konflikter i onödan 🙂 Dessutom tycker jag det är kul när jag får frågor, särskilt som den här för det var ju ganska många som undrade samma sak 🙂 Tack för att du frågade och för att du skriver så gulliga kommentarer ❤

   Svara
 2. Johannal

  Jag har aldrig undrat vad Jair gör eftersom många saker ofta faller naturligt i olika familjer eftersom man har olika personligheter…däremot har jag sedan jag läste din blogg första gången undrat EN sak om Jair…

  Låter som att det är något allvarligt 😉

  HUR säger man hans namn haha? Har en bekant vars portugisiske kille heter Joao (schuang)..så i mitt huvud blir Jair “chair”, jag kanske är helt fel ute haha?

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här