När ska William börja förskolan?

När jag skrev mitt första inlägg om bästa ålder för att börja förskolan så undrade jag egentligen när vi skulle skola in William. Sen mynnade ju min fråga ut i en jätteintressant debatt som nästan får mig att vilja skola om mig till politiker när jag är klar med barnafödandet. Ja, vi får väl se – jag brinner ju verkligen för familjefrågan och tycker att det finns mycket att göra här. Dessutom har många av er kommit med intressanta synvinklar som bl.a. att inskolningsåldern kanske inte är det största problemet utan att en 1-åring måste gå 45 timmar/veckan för att föräldrarna jobbar heltid och att man även behöver finnas där när barnen blir äldre. Det har jag också tänkt mycket på – att många barn mår dåligt när dom blir äldre (t.ex. tonåren) och då behöver man som förälder ha tid för barnet, men hur gör man då? Det finns ju ingen föräldraledighet att plocka ut då… jaja, det är ännu en debatt att lyfta.

Det jag egentligen tänkte skriva om idag är när vi tänkte att William ska börja förskolan. Jag är fortfarande av den bestämda åsikten att barn under 3 år inte BEHÖVER förskolan, men jag tror att det kan finnas andra faktorer som gör att några timmar på förskolan faktiskt kan vara till nytta ändå. När jag ser till Williams behov nu som 1,5-åring så är det ingen fråga om saken. Han är en trygg liten kille och det enda han behöver just nu är tid att upptäcka världen med sin familj. Han lär sig massor av saker hela tiden och har stor nytta av sina äldre syskon, så många saker som barn lär sig på förskolan i samma ålder, kan han redan. Han har ätit själv sedan han var väldigt liten, dricker själv ur vanligt glas och äter mat och rinniga saker som yoghurt själv med sked. Han pratar gärna mycket och säger flerordsmeningar som ”Ja, tack” och ”Vad är det här?” – vi vet dock inte om han själv vet vad det han säger betyder eller om han bara har tur med att säga det på rätt tillfälle 🙂

William hade fått en förskoleplats nu i mitten på mars som vi sa upp och nu funderar vi på att söka en ny plats till september för säkerhets skull. Vi tänker att vi inte vet om vi kommer få en kolikbebis, om coronarestriktionerna kommer tillbaka och jag blir deppig eller hur William ska reagera på sitt syskon. Jag tror att det kan vara dåligt att skola in när vi precis fått en ny bebis för det kanske gör att William känner sig övergiven, men om han skulle bli väldigt svartsjuk så kanske det blir bra för honom att få en paus från sina känslor genom att vara några timmar på förskolan. Det känns som att allt kan hända och man kan liksom inte förutspå alla scenarior. Men allra mest så hoppas jag på att det blir en mysig tid för mig, William och bebisen och att dom två kommer växa upp och bli väldigt tajta syskon. Min ambition är helt enkelt att William ska fortsätta vara hemma och skola in honom vid 2,5-3 år istället 🙂

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Evelina

  Låter som en bra plan tycker jag (som inte har något erfarenhet :p ). Funkar det bra för er är det väl ingen mening att gå på förskola innan 3 års ålder. Ingen tar upp dagbarnvårdare som alternativ. Är det något ni har funderat på?

  Svara
 2. Gittan

  Vår yngste kommer vara precis två nu när syskon är beräknat. Han har gått förskola nu från augusti -21 då tanken var att jag skulle jobba, men blev avstängd i början av oktober på grund av covid. Han har fått gå 15 h/v sedan dess. Dock vart hemma ganska mycket. Jag har pausat hans plats nu fram till september då jag tänker att jag vill undvika att få hem sjukdomar i den mån det går samt att han inte ska känna att han blir ”bortlämnad” när yngsta kommer till världen. Har ju två stora på snart 9 och 7 år som har skolplikt men känns som det går betydligt mer sjukdomar på förskola . Om allt går bra ska vi även vara hemma tillsammans (jag och sambon) i minst 6 veckor så vi kan komma in i det nya och att alla barn ska komma in i sina nya roller.

  Jag tror det blir bra för er och det är ju skönt att ha en backup med förskola om det skulle behövas. Dock som du säger skulle jag inte skola in tätt inpå en ny familjemedlems ankomst.

  Svara
 3. Tessan

  Vi har två barn. Den äldste började på förskolan när han var 2år. Började jobba så hade inget val. Den andra sonen (har två söner) började på förskolan när han var 5år. Han gick några timmar i veckan hos dagmamma när han var 4år. Nu fyller han 8år i maj och han klarar allt som alla andra klarar av i skolan. Ingen trodde han skulle klara det så bra eftersom han var hemma med mig så många år men det har gått hur bra som helst. Man ska göra som är bäst för ens familj, inte det som alla andra tycker man ska göra. Kram Tessan

  Svara
 4. Elin

  Det är synd att politikerna har fått oss att tro att barn inte klarar skolan utan förskolan! 😭 vilket inte är sant överhuvudtaget😔

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här