Tiden efter förlossningen,  Träning

När kan man börja träna?

Jag känner absolut ingen stress eller press att börja träna redan nu, men jag känner mig otroligt ivrig i att komma ut på aktiviteter och träning är ju en aktivitet. Och jag måste säga att det känns så himla skönt att kunna promenera ”snabbt” helt obehindrat! Jag hade ju foglossning nästan hela graviditeten så jag kunde inte gå så snabbt för då fick jag ont. Just nu har jag ett stort sug av att använda min kropp. Jag vill ta långa promenader, vara ute på utflykt en hel dag och gärna göra något som jag får bli lite svettig på 🙂

Jag är nog inte redo att börja träna riktigt än, fast jag vill väldigt gärna, men jag känner att det gör ont därnere när jag står eller går mycket så jag tar ofta en ipren på dagtid. Vi promenerar väldigt mycket, men jag anstränger mig inte utan promenerar i ”mys-takt”. Men jag gissar på att jag kommer vara återställd därnere om cirka 2 veckor och funderar då på om det kan vara lagom att komma igång med träningen då?

SATS har ett träningspass som heter Strong Mama där man får ta med sig sin bebis. Jag provtränade på SATS när Lucas var bebis och då provade jag det passet. Jag tyckte om det passet väldigt mycket för att jag fick ta med Lucas, jag fick träffa andra mammor och det passade väldigt bra för nyförlösta. Jag tror Lucas var 6 månader så jag var ju inte nyförlöst och saknade lite det höga tempot som är på bodypump, men just därför så tror jag att det här passet hade passat mig väldigt bra nu när jag är nyförlöst.

När jag hade fått Lucas så hade jag inte en tanke på att börja träna så här tidigt. Jag mådde ju förjävligt, men nu när jag mår såpass bra så får jag sånt sug att börja redan nu. Men hur länge bör man vänta? Räcker det att lyssna på kroppen, så om jag inte har ont så kan jag köra igång med mammaträningen på SATS?

strongmama

13 Comments

 • zarah

  Ja att lyssna på kroppen är a och o. Men jag har alltid väntat tills efterkontrollen är gjord tills jag börjat träna mer än promenader, även om det känts bra med underlivet och allt annat innan. Bara för att vara helt säker.

 • Pilla

  Vänta tills efterkontrollen är gjort. Det är så mkt som kan gå fel om SU börjar för mycket för tidigt. Börja med andningsövningarna och knip.

  Vet precis vad du menar, jisses vad jag längtade efter träning efter FL. Fast ta hand om din kropp och skynda långsamt.

 • a

  Tycker du ska vänta.. Isadora är väl inte ens 1 månad? Tänker på att kroppen får återhämta sig oså. Men förstår känslan att nan bara vill träna!!

 • Petra

  Hos oss får man går på mamma/bebisträning först efter efterkontrollen för att veta säkert att kroppen läkt. Men att börja med mammamageappen och andningsövningar plus knip borde inte vara nå farligt. Dessa mamma/bebispass är jättemysiga och det blir dessutom lite bra träning samtidigt som man kommer hemifrån lite. 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Aha, men så kanske det är. När jag hade fått Lucas var det ju verkligen inte tal om träning så här tidigt eftersom jag mådde så dåligt, men nu när jag mår så bra så blir jag ju så ivrig på att komma iväg!!

 • Cissi

  Träning är inte farligt så länge du lyssnar på kroppen och börjar med rätt typ av övningar för att bygga upp den från grunden igen. Appen mammamage har bra tips på hur man kan börja ex. Vill du börja träna innan efterkontrollen så gör det ?
  På min sk efterkontroll pratade vi ändå bara och min barnmorska kunde garanterat inte särskilt mycket om träning.

 • pannan

  När jag var på efterkontrollen med bebis nummer två gjordes inte ens ngn undersökning för jag sa att allt kändes bra. Hon sa att om det känns bra är det bra. Har inte haft några problem heller, började springa cirka två månader efter fl med båda barnen. Tror att man kan lita på sin kropp.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.