Mjölken har runnit till

Igår när vi åkte hem från BB så hade Isadora gått ner 170 gram och vägde nu 3645 gram. Lika mycket som när jag föddes 🙂 Då hade jag fortfarande bara råmjölk, men redan inatt så rann mjölken till, alltså efter 2,5 dygn. Hon ammar väldigt ofta så det känns som brösten kommer bli ännu större tills imorgon.

Jag hade väldigt generöst med mjölk när jag ammade Lucas. Jag var storkonsument på amningsinlägg och Ikea tvättlappar. När jag ammade så var jag tvungen att stoppa in en tvättlapp, likt en haklapp, under bröstet för att mina kläder inte skulle bli våta och varje natt gjorde jag åt sammanlagt 6 amningsinlägg som jag slängde på golvet. Varje morgon när jag klev upp så låg det tjocka välfyllda amningsinlägg över golvet, det kändes som att trampa på en slemmig blöt manet haha! En gång när jag ammade på en uteservering tillsammans med några andra mammor så råkade mitt ena bröst spruta en annan mammas bebis rätt i ansiktet, trots att hon satt en liten bit ifrån mig. Det var sjukt pinsamt faktiskt, men den mamman tyckte det var jättekul och svarade bara ”tack så mycket, men jag har egen mjölk” 🙂

Om jag får så mycket mjölk igen så har jag bestämt mig för att donera bröstmjölk. Det känns som en god sak att göra. Jag funderade på det förra gången men tänkte hela tiden att mjölken skulle anpassa sig efter Lucas behov. Det gjorde den, men det läckte fortfarande väldigt mycket under dom första 6 månaderna när jag helammade. Men största anledningen till att jag inte donerade mjölk var för att jag var livrädd att pumpa så det tog flera månader innan jag vågade prova och fick in tekniken.

Någon som har donerat bröstmjölk som vet hur man går tillväga? Är det bara när bebis är liten som man kan donera? Gissar att man behöver testa bröstmjölken också, men allra mest undrar jag om det är krav på att man äter nån viss kost eller undviker nåt speciellt?

donera bröstmjölk

Relaterade Inlägg

14 Kommentarer

 1. Johanna

  Jag hade också jättemycket bröstmjölk förra gången och funderade också på det här med att donera om det blir lika mycket denna gång. TROR mig ha läst att man kan donera tills ens bebis är 3 månader, men är verkligen inte säker, ska nog också ta och kolla upp det! 9 dagar till BF nu, något ska man ju ägna sig åt ?

  Svara
  • Sanna

   Du får donera till barnet är 3 månader gammalt. I Göteborg ligger mjölkcentralen på östra i samma byggnad som restaurangen mittemot förlossningen. Först får man lämna blodprov för att kolla hiv och lite annat, sedan får man låna en elektrisk pump på BB. Det är lite meckigt att lämna för man måste vara extra noga med hygien och att allt är ordentligt rengjort. Inte så konstigt eftersom det är de absolut känsligaste bebisarna som ska få mjölken. Alltså känsligare än ens egna friska barn. Man får en liten ersättning för det man lämnar, men det är verkligen inte för pengarnas skull man gör det, för det är mycket jobb. Man fryser in mjölken hemma och lämnar på östra (eller annan plats som tar emot). Jag hade med en liten frysväska att förvara mjölken i under transporten. Jag tyckte det gick bra med första barnet, men hade inte orkat med andra. Lycka till, det är ju faktiskt unikt att kunna lämna mjölk -blod kan fler ge!

   Svara
 2. Johanna

  Om man vill donera mjölk får man lämna mjölk som de gör test på. På en del ställen får man också låna elektrisk pump som tack för att man hjälper till att donera. Kolla med BVC eller Östra där Neonatala finns.
  Min son fick donerad mjölk första tiden vi låg på Neo efter han föddes.

  Svara
 3. Mari B

  Ring och kolla med någon neo-avdelning i eran närhet. Man får genom gå tester, både blovprov och bröstmjölksprov och ett hälsosamtal (skulle jag tro). Sen tror jag man får låna en bröstpump från neo-avdelningen.

  Svara
 4. Sara

  Jag donerade första gången. Frös in 1/2 L per dag. Gick till neo med 6 L var 12:e dag. De trodde jag köpte på svarta marknaden haha
  Jag ångrar inte det, men jag gör inte om det. Fick ännu mera mjölk och läckte konstant. När Wilda började sova hela nätter vid 8 v fick jag ff gå upp och pumpa på natten då jag annars höll på att explodera

  Svara
 5. Solin

  Vad bra att du väcker frågan. Jag är också intresserad av att donera om jag har lika mycket mjölk som sist. Då var jag också rädd att jag skulle få alldeles för mycket mjölk och det där att pumpa verkade bökigt. Men nu tänker jag att jag har lite rutin så det kanske inte blir så jobbigt. Men jag funderar ju på kostregler och sånt så dela gärna med dig om det är nåt du tar tag i. Kram

  Svara
 6. Eva-Leena

  När våran kille föddes, hamnade han på intensiven i 5 dagar. Där låg de flera stycken riktigt riktigt små bebisar ( födda allt mellan v. 25-30). Deras mammor hade ingen bröstmjölk dom kunde ge, men att dessa små barn skulle få bröstmjölk och ordentlig näring för att växa och må bra var guldvärt för dom!
  Jag hadde jätte bra med mjölk och samtidigt som jag på intensiven pumpade mjölk åt våran son, så kunde ju jag pumpa åt något annat behövande barn och bestämde mig för att självklart donera! Donerad mjölk är värdefullt, dom som jobbar med barnen och deras föräldrar är väldigt tacksamma för det och de känns ju bra för en själv att kunna hjälpa med en så viktig sak!❤ Som dom säger på sjukhuset ”Varje droppe räknas!”. Här i Finland får man donera allt mellan 3-5 månader och man får låna en elektriskpump (kostnadsfritt såklart), som pumpar båda brösten samtidigt så de gick fort! Här behöver man bara lämna in ett mjölkprov som dom testar, samt lämna in sina uppgifter, här frågar dom även om allvarligare sjukdomar (som HIV) och det ska man inte ha för att donera. Här var de ingen krav på speciell kost, bara man endå äter mångsidigt. Man kan även frysa in mjölken så man slipper springa många gånger i veckan när kylen är full, åkte och lämnade mjölk var tredje/var fjärde vecka.(med den frusta mjölken i frysväska såklart) 🙂 Jag tycker de abbsolut är värt att sitta och pumpa lite extra om de så skulle behövas! 🙂 Jag kommer att donera även nästa gång om ja har den chansen. Så har du möjlighet och vilja att donera, så gör de! 🙂 ❤
  kram ❤

  Svara
 7. Eva-Leena

  Ville bara tillägga, du funderade om man ska undvika något, ja de ska man! Man ska inte röka och inte använda alkohol när man donerar! Men man får tänka logiskt, det du inte skulle vela att ditt eget barn får i sig ska inte ett annat barn heller få i sig!
  Fint att du tar upp denhär saken Emma!❤

  Svara
 8. Malin

  Jag trivdes aldrig med att amma vid bröstet och dottern fick aldrig ett bra tag, så jag pumpade och gav min dotter via flaska. Då kunde pappan hjälpa till (o mormor o moster med för den delen ?) och känna sig delaktig. Men när jag pumpade ena bröstet så läckte ju det andra.. Så jag skaffade medela uppsamlings kupa. Då behövde jag inte så många amningsinlägg o det som kom däri var ju bara hälla i flaskan. Om man ammar så passa på att lägga det i frysen för ”sämre” tider. Det funkade toppen. Men har man så mycket att man kan donera är ju det guld för de som verkligen behöver! Bra tänk!
  Dottern hade i övrigt också lite gulare toner så vi fick råd att få mycket dags/solljus på henne så skulle det försvinna.
  Kram o grattis till fin liten isadora!!

  Svara
 9. Josefine

  Husmorstips Hej stoppa en av bebisens mini blöja i bh-n den suger mer än amningsinläggen, bindor fungerar utmärkt med då det upptar mer vätska. Lycka till med bebisen.

  Svara
 10. Erika

  Är väldigt fint av dig om du donerar mjölk. Jag hade också väldigt gott om mjölk med min dotter och jag fick tack och lov igång den så att min son bara fick min mjölk när vi låg inne på neo också, men är verkligen inte självklart och det var precis så att det gick för mig. Var många mammor som kämpade med att pumpa men knappt fick ut något. Tillslut orkar man inte försöka mer psykiskt. Så det är väldigt värdefullt!
  Här är det mjölkcentralen på sjukhuset man kontaktar. Man får va extra nogrann med hygienen men flaskor och allt sånt borde du få.

  Svara
 11. Mickaela

  Jag hade också massa mjölk med första och det gick massa handdukar vid amningarna. Nu med andra har det varit bättre. Jag behöver bara en tvättlapp i tröjan vid amning och byter Amningsinlägg innan och efter natten och då är dom bara fulla-inte plaskvåta? Upplever även att brösten haft lättare att ställa in sig efter sonens behov:)

  Svara
 12. Mickaela

  PS. Jag tog kontakt med BM på MVC som hjälpte mig att hitta hur man skulle donera/sälja mjölk (alla var lagom förvirrade så det är nog inte så vanligt). Det slutade i alla fall med att jag hade för mkt bakterier så mjölken passade inte små neo-bebisar. Och med andra barnet var jag självisk från början och vägrade all form av pumpande om det inte var för att ersätta amning så att jag kunde motverka överproduktionen så mkt jag bara kunde:)

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här