Medicin mot springmask slut i hela Sverige till 1:a augusti!

Det här är baske mig helt sjukt! Springmask är en av dom vidrigaste folksjukdomarna i Sverige och den enda receptfria medicinen (Vanquin) är helt slut ända till 1:a augusti! Det är tydligen brist på det verksamma ämnet Pyrvin.

Vi fick hjälp på vårdcentralen med en receptbelagd medicin dagen innan vår resa till Cypern, så det löste sig, men jag tycker fortfarande att det är läskigt att Vanquin kommer vara slut så länge. Det är ju trots allt väldigt vanligt med springmask på förskolan. Jag kommer definitivt besöka apoteket i Spanien och kolla om Vanquin finns där för då ska jag köpa på mig ett litet lager för säkerhets skull. Det kryper i hela kroppen på mig bara vid tanken av springmask, fy så vidrigt.

De senaste åren har fallen av springmask ökat explosionsartat och förra året var det rekordår så det är en god idé att arbeta förebyggande, särskilt om man har barn på förskolan. Några förebyggande tips är att se till att ha korta naglar på barnen, använd flytande tvål och lär dom att tvätta händerna efter toabesök, före maten och varje gång dom ska stoppa händerna i munnen. Det sista är lättare sagt än gjort på ett förskolebarn 😛

Relaterade Inlägg

9 Kommentarer

 1. Johanna Larsson

  Den har varit slut sedan förra hösten och man får se till att få utskrivet vid läkare. På vår förskola var det epedemi som tog månader bli av med pga några föräldrar vägrade tro deras barn hade det.
  Håller kryper i kroppen på vid bara tanken.

  Svara
 2. Hanna

  Fast att hålla på och hamstra när man egentligen inte behöver medicinen just nu leder ju bara till problemet, att den tar slut överallt. Folk som verkligen behöver den nu blir utan.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, jag vet… det är ju det dumma… Men utomlands finns det ju fler mediciner mot springmask än bara just den så dom klarar sig nog även om jag köper på mig några förpackningar när vi är där 🙂

   Svara
  • Victor

   Jag håller helt med om dilemmat, även om jag ibland kan ställa mig frågande till Läkemedelsverkets ställning. T.ex. borde man kunna tillåta fler läkemedel och inte nödvändigtvis krävs recept för alla vid epidemier av olika storlek, som i det här fallet med springmask. Nu är det bara just ett antagande, men övriga länder inklusive Spanien har sannolikt inte samma problem. Kanske dags för ett samarbete inom EU för att distribuera medicin mellan länder efter behov? ?

   Svara
 3. Linda

  Den har som sagt varit slut mycket, mycket länge.. vi fick lov att beställa dyrt från Finland tillslut. Tycker det är helt sjukt att det bara finns ett receptfritt märke att köpa i Sverige. Alla andra mediciner har ju fått konkursens så det är på tiden att Vanquin också får det..

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här