Maten står framme på spisen hela dagen

Det är uppenbarligen något som vi har ätit för nu har nästan alla i familjen problem med magen. Lucas och Bruna har klagat över magont i natt och en liten stund senare spydde båda två. Jair vaknade också upp med magont och nästan alla i familjen har diarré 🙁 Vi misstänker att det var något som vi åt på stranden, men man kan aldrig veta säkert. Det är ganska så lätt att bli matförgiftad här… Jairs brosas tjej tror att det var Caldo de Sururu på stranden som vi blev sjuka av. Jag tror att det var antingen det eller Acarajé. Jairs mamma hade en annan teori och Jairs bror tror att det var ölen från ett visst märke som gjorde honom sjuk, men den enda gemensamma nämnare som alla som är sjuka har är att vi har ätit Acarajé… Men samtidigt så var det ju i fredags, hur lång tid kan det ta innan man blir sjuk?

Jag tror inte att vi har blivit sjuka pga något vi har ätit här hemma, i så fall borde även Jairs mamma och pappa blivit sjuka men det är dom inte. Det skulle också kunna vara hederlig magsjuka, men jag tror att det är större chans att vi blivit matförgiftade. Mentaliteten hur man sköter mat är helt annan än i Sverige så det är omöjligt att skydda sig. Ett exempel på det är att mat här står alltid framme, från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Det står på spisen hela dagen och så fort någon är hungrig så värmer man på maten igen, tar lite och låter resten stå och kallna på spisen. Det är inte förrän vid midnatt, när alla ätit kvällsmat som maten sparas i matburkar i kylskåpet. Hemma i Sverige slänger jag mat som stått framme så länge. Jair har lagat mat många gånger som jag har slängt så han har lärt sig den hårda vägen haha 🙂 Samma sak med smöret. Här står smöret i kylen i mataffären men hemma står det framme ända tills förpackningen är slut! Det är otroligt lätt att smöra eftersom det i princip rinner av smörkniven haha!

Relaterade Inlägg

11 Kommentarer

 1. M

  Ja det är ju svårt att säga. Oftast (bereoende på typ av smitta) så brukar man bli sjuk inom ett dygn absolut max 2 dygn från intag. Hoppas ni blir bättre snart.

  Svara
 2. Diana

  Ja det är därför många säger att vi är för överdrivet skyddade i Sverige, svenska magar tål inget alls eftersom allt är överdrivet kliniskt rent. Så fort svensken åker utomlands så uppstår oftast magsjuka såväl bebisar som för vuxna.

  Det lät lite hemskt det där med att ni bara slänger mat till höger och vänster. De i Brazilien har inte den lyxen, i våra länder sparar man och tar hand om det man har och tar ingen mat för givet, vi är uppfostrade så att vi slänger inte mat, det är inte acceptabelt om det inte är gammalt. Här i Sverige slänger vi mat konstnt för vi vet att det finns mer, finns pengar, finns mat och finns ingen nöd.
  Varför Jaris föräldrar inte blev sjuka är kanske för att de har starkare magar iom att de inte kommer från Sverige. 😉
  Men man kanske kan lära sig nått av de.

  Svara
  • Siranee | Thaimorsan.se

   Haha det ligger mycket i det du säger. Jag växte upp med mat som står i matskåpet innan vi hade ett kylskåp. Sedan köpte vi takeaway till en billig peng.

   Kommer hag Henrik mina föräldrar i Sthlm så står maten framme på spisen men här sätter vi in i kylen när alla hsr ätit den måltiden. Men min pappa slänger mycket. Bäst före datum har han inte förstått sig på..,

   Måns mamma sparar allt så det blir oftast kylrensning. De äldre slänger väl inte då de har uppfostrat och levt den tiden som var dålig med mat.

   Kan vara vad som och alla ni har kanske olika typ av magsjuka liksom pga vatten, dålig hygien, dålig mat- och ej tillräcklig upphettad mat.

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja det är sant 🙂 Men tror du inte man borde vara försiktig med att ha mat framme i värmen hela dagen ändå? Jag gör som alla andra när vi är här, men i Sverige sparar jag maten på svenskt vis…

   Haha! Ja, men vi slänger inte till höger och vänster. Jag slängde några gånger när Jair hade låtit maten stå framme i Sverige och efter det “lärde” han sig att spara maten haha! I min värld var maten gammal för att den hade stått framme för länge. Här i Brasilien har jag undvikt äta något ibland men oftast äter jag allt som Jairs mamma säger är bra… haha!

   Men ja, vi slänger också mer än vad vi borde göra. Vi borde bli duktigare på att äta rester och inte laga till mer än vad vi tänkt äta. Här i Brasilien har jag inte sett Jairs mamma slänga mat en enda gång. Och nej, den lyxen finns inte…

   Ja det hade kanske förklarat det hela, men det förklarar inte varför Jairs bror och hans dotter blev så dåliga, men nu tänker jag att det kanske var nån magsjuka i alla fall. Isadora blev ju sjuk först och alla andra efter henne…

   Svara
 3. Siranee | Thaimorsan.se

  I Kuba började var lilla Bertil den första av oss som blev magsjuk och spydde dag 3, sen blev Anna på kvällen nån timme efter en middag. Sen var det en här och där, så alla blev mer eller mindre dålig av maten eller troligtvis VATTEN som vi borsta tänderna med. Det behövdes bara lite. Gamlingarna blev inte dåliga och jag hade en mildare lösmage liksom. Det kan vara vad som, särskilt när kyckling var rosa eller rå som vi fick skicka tillbaka.

  Har grillen som ni använt rengjorts ordentligt?

  Smör står ute i köket på restauranger i Sverige hela dagen och natten men snör går åt också… hemma i den värmen kan bakterier utvecklas fort. Särskilt ris.

  ÄT MAT SOM ÄR RYKANDE HET, inte bara uppvärmd…säkrast.

  IS…undvik krossad is. Rör-formad is är säkrast men ändå, man vet inte säkert var vattenkällan är.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja vattnet är ju inte så bra i dom flesta länderna. Jag har blivit magsjuk sådär i både Egypten och Turkiet, men här i Brasilien har vi aldrig blivit sjuka av vattnet vad jag vet. När vi kom hit med Lucas var han 9 månader och då gav vi honom mineralvatten i flera veckor innan vi vågade ge honom kranvatten. Men det finns många faktorer till varför man blir matförgiftad, det är svårt att veta exakt vad som gjorde en sjuk.

   Vi äter ris som stått framme hela dagen också men vi värmer inte på den utan slänger rykande het mat ovanpå och då blir det lagom varm…

   Svara
 4. Jennifer

  Hoppas ni mår bättre snart! Magsjuka har ju oftast kort inkubationstid (12-48h) då det beror på virus. Matförgiftning är lite klurigare. Beroende på vilken bakterie eller toxin det är som orsakar förgiftningen så kan det ta alltifrån en timme till tio dagar innan symtomen kommer. Så oftast är det väldigt svårt att bero på om man inte kan avgränsa det till att bara personer som ätit en viss sak blivit sjuka osv :/

  Svara
 5. Vicktoria

  Matförgiftning brukar visa sig inom 24h, max. Hoppas ni mår bättre snart. Coca cola utan kolsyra är super mot magsjuka. I Turkiet är det liladant med maten den står framme hela tiden…

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här