Manlig barnmorska på förlossning?

Nu tänkte jag att jag skulle berätta om gynundersökningen idag. Jag får nästan alltid manliga gynekologer och jag har absolut inga problem med det alls. Dessutom har jag hört att män är generellt sett mer försiktiga än kvinnor men jag har själv aldrig haft en gynundersökning som gjort ont så jag har inte upplevt nån skillnad mellan män och kvinnor. Men alla gånger som jag har fått en manliga gynekolog så har han varit väldigt mycket äldre eller åtminstone känts mycket äldre. Förutom idag.

Idag var det nämligen med en manlig student på undersökningen och jag kan svära på att han var i min ålder. Gynekologen frågade om det var ok att han kände på min livmoder på samma sätt som hon precis gjort (inuti och utanpå på samma gång). Det var helt ok med mig men när jag låg där så kändes det plötsligt väldigt lustigt också. Inte obehagligt, bara väldigt knäppt. Ännu knäppare blev det när han efteråt sa ”tack så mycket” varpå jag svarade ”varsågod” haha!!!

Hur känner ni med manliga gynekologer? Känns det ok? Något som är ännu mer intressant är hur känner ni inför en manlig barnmorska på förlossningen? Eller manlig student på förlossningen?

Jag ville inte ha studenter på första förlossningen eftersom jag inte själv visste hur jag skulle reagera och vara på en förlossning. Men nu vet jag och är öppen för studenter. Men jag tror faktiskt inte att jag vill ha en manlig barnmorska. Kanske en manlig student, fast kanske inte… Just en förlossning där man mest troligt bajsar på sig lite känns så himla privat… Och eftersom Jair är med, som nog verkligen inte tycker det känns ok så vill jag nog inte ha en man på min förlossning. Någon som har erfarenhet av detta?

Morgonputet

Relaterade Inlägg

44 Kommentarer

 1. Amanda

  Så som jag var vid förlossningen skulle jag nog inte bry mig ett dugg om vem som var där så länge ungen kom ut

  Svara
 2. Mikaela

  Jag trodde att jag skulle bry mig om sånt inför min första förlossning o kände mig först lite obekväm när jag fick en manlig förlossningsläkare (eller en av dem var män). Men han var bäst av dem alla som var involverade. Så lugn och det gjorde inte alls ont när han undersökte en, han lyssnade på en osv. Honom fick jag dock inte ha vid själva slutskedet vilket jag tyckte var väldigt synd.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag har inte brytt mig alls om gynekologer och förlossningsläkare faktiskt. Jag fick lära mig tidigt att man fick ta det som fanns för min barn- och ungdomsmottagning när jag var yngre hade sällan en kvinnlig gynekolog tillgänglig. Så det bryr jag mig inte så mycket om, men barnmorskan som ska vara där hela tiden, till och med när jag är HELT naken i badet… Där börjar det bli lite känsligare känner jag.

   Svara
 3. caroline

  Jag själv fick åka in på gynakuten i Göteborg en gång.. Då fick jag 2 manliga läkare (2 undersökningar och 2 olika läkare) och jag tycker faktiskt att manliga läkare är lite mer försiktiga. Lyssnar mer och ah. Var även hos en läkare när jag blev gravid med mitt andra barn på grund av komplikationerna och lite förlossningsrädsla, och hade även en manlig läkare då med. Han var toppen! Jag föredrar faktiskt manliga läkare då de kvinnliga jag träffat varit mer hårdhänta, inte alls lyssnat och så jäkla otrevliga.

  Kan också vara så, att det handlar om erfarenhet. Min första förlossning var en mardröm med de barnmorskorna jag hade. och sen när jag fick åka in igen någon dag efter min första förlossning för en förlossningsskada så hade jag en kvinnlig barnmorska som var det värsta jag var med om. Då hade jag en manlig läkare där inne också som till sist bad denna kvinna lämna rummet.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Fy så hemskt!!! Lider verkligen med dig! Tur att du har bra erfarenhet av dom manliga läkarna i alla fall!! 🙂

   Svara
 4. caroline

  och ja. jag har haft några jättebra kvinnliga läkare också. Som varit toppen! Men oftast är det de negativa som man kommer ihåg..

  Svara
 5. Therese m

  Jag skulle nog vara öppen för manliga barnmorskor och gynekologer. Så länge det känns som de agerar yrkesprofessionellt så är jag nöjd 🙂
  Hade student med på första förlossningen och hade inga problem med det, det var bara besvärligt när det skulle känna hit och dit både barnmorska och barnmorskestudent.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Helt sant! Och jag tvivlar inte alls på att män skulle göra sitt jobb sämre. Det är bara att en förlossning känns för privat för mig. Helst hade jag velat ta hand om alltihopa själv om det hade gått 🙂

   Svara
 6. Malin

  Hade en kvinnlig barnmorska och en manlig läkarstudent på första förlossningen. När barnmorskan frågade svarade jag ja utan att tänka, ville bara få snabb hjälp då. Han var nog yngre eller högst lika gammal som jag och riktigt duktig, lyssnade på vad jag sa och önskade och var försiktig. Blir det manlig barnmorska eller läkare den här gången så kommer jag inte ha något emot det.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tänkte spontant nu att det kanske skulle var ok för mig om mannen inte var med hela tiden, tex i badet när jag är helt naken och så, men när jag frågade Jair så såg han helt förstörd ut. Han tyckte det kändes väldigt jobbigt. I Brasilien får inte ens pappan vara med på en vaginal förlossning!

   Svara
 7. Linda

  Vi hade en manlig läkare med på slutet. Eller han gick och kom några gånger. Jag hade hellre haft honom än första bm vi hade. Hon var så här gnällkärring eller vad man ska säga. Men sen fick vi en yngre bm som var med tills det var klart så det kändes jättebra.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   En manlig läkare kommer jag inte ha nåt emot, det är BM som ska vara med exakt hela tiden, till och med i badet som jag känner lite jobbigare….

   Svara
 8. Nettan

  På Huddinge hade jag två manliga barnmorskekollegor. En på BB och en på förlossningen. De berättade att det är förvånansvärt få som vill byta ut dem just för att de är män. Och många gånger tyckte pappan det var positivt för att han inte kände sig lika ”ensam” i en så kvinnlig arbetsmiljö 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh det låter ju bra 🙂 Jag pratade med sambon idag och han såg helt förstörd ut. Han var inte alls bekväm med det och jag förstår honom. I Brasilien är ju inte ens pappan med på en vaginal förlossning. En manlig läkare har jag i alla fall inget emot, det är mer BM som ska vara med hela tiden som jag känner mig lite smått obekväm med…

   Svara
 9. Andrea

  Har ingen preferens när det kommer till kön på den som förlöser mitt barn. Jag önskar enbart att den som förlöser gör sitt allra bästa vilket inte borde vara avhängt kön på person (?) precis som det inte är i någon annan profession.
  Om man sedan av särskilda omständigheter bär på trauma som av den anledningen gör att man mår medicinskt bättre (mindre ångest mm) av att ha en barnmorska av ett specifikt kön så tycker jag med all respekt att den personen kan få lov att välja.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Självklart inte! Jag är säker på att en man gör det lika bra som en kvinna. Men när man är helt utblottad som man är vid en förlossning så borde ALLA ha rätt att välja oavsett vad man varit med om förut och oavsett hur löjliga preferenser man har!!! Det vore sjukt annars! Att visa sitt underliv för någon man inte känner är ju inget någon av oss är särskilt vana vid antar jag.

   Svara
 10. C

  Jag har haft både manliga gynekologer och förlossningsläkare under mina två graviditeter och de har varit precis lika bra som de kvinnliga. Helt ärligt har jag inte ens reflekterat över att de är män utan för mig är de läkare. Jag håller med personen som kommenterade innan att de kan finnas personer med särskilda anledningar till att ej vilja ha manliga läkare (offer för sexuellt våld tex) men för oss andra tycker jag inte det behöver finnas valmöjlighet såvida personen utför sitt jobb korrekt. Tänk om männen kan välja bort kvinnliga läkare, skötetskor? Och ja, det finns situationer då de kan känna sig blottade i vården med! Känns som att det vore att ta ett steg tillbaka. Men det är min åsikt och jag förstår att inte alla delar den och det är helt ok.

  Hoppas du mår bättre idag!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag håller med om att det är ett steg tillbaka, men män har också valmöjligheten att välja en manlig läkare när dom ska bli undersökte därnere så vi kvinnor borde givetvis ha samma valmöjlighet. Jag får nästan alltid manliga gynekologer och läkare och det bryr jag mig inte om, men just under förlossningen så tycker jag att det är en självklarhet att jag ska känna mig hundra procent trygg. Jag ska inte behöva tycka att en sån grej är jobbig under min förlossning. Det är ju min kropp som ska undersökas och tittas på m.m. Jag tycker det skulle kännas hemskt om man inte fick välja! Jag tycker det är jättebra att alla inte bryr sig om detta

   Tack ❤️ Ja, jag mår mycket bättre nu!

   Svara
 11. zarah

  Jag har haft manliga gynekologer men aldrig en manlig barnmorska. Märkte ingen skillnad på männens undersökning jag heller 🙂 men tror dock inte att jag skulle vara bekväm med en manlig barnmorska på förlossningen. Men man vet ju aldrig! Jag försöker tänker att är man barnmorska på ett bb, så har man ju antagligen sett allt redan. Även lite bajs i samband med förlossning. Och en student har garanterat läst om det, om denne inte har upplevt det själv ännu.
  Angående studenter så var jag emot det på första förlossningen. Precis som du skriver så visste man ju inte vad som väntade. Under andra förlossningen hade vi en student med och det är nog det bästa med den förlossningen! Förutom att det kom ut en bebis då såklart 😉 men hon lämnade nästan aldrig vårt rum (om vi själva inte bad om det), såg till att jag alltid hade vatten/saft och kom med smörgås om jag ville ha. Sambon blev försedd med kaffe. Det kändes bra att ha henne med nästan hela tiden och hon tog verkligen hand om mig 🙂 jag var lugn av henne. Sen att hon mätte bebisens längd fel när han var ute är en annan sak haha! Hon fick det till 53 cm. På bvc en vecka senare var han bara 50 😛

  Förövrigt så var jag på rul imorse! Som en uppföljning på bikarbonatstestet som sa flicka, så trodde barnmorskan idag att det är en pojk 😛 <3

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja så tänker jag också, men jag tänker också på saker som när jag ska bada om jag hinner det. Jag tyckte det var lite jobbigt att vara helt naken med BM som var kvinna och det kommer ju säkert kännas ännu värre med BM som är man då!!

   Gud vilken gullig student! Det var en sköterska inne på min förlossning en liten stund i slutet när BM var tvungen att springa ut. Hon var också jättegullig 🙂

   Svara
 12. Sara

  Har aaaalltid fått studenter på aaaaallt vad undersökningar heter. Från vanliga koller på skolan, cellprover, tandläkare och förlossningen.
  Jag fick gå på typ 9(?) överburenhetskontroller. Och de kontrollerna där kvinnor undersökte vaginalt gjorde SATANS ont alltså! Helsike! De sista gjordes av en yngre man och en äldre. De kändes däremot inte alls. Lite konstigt kändes det kanske, men när det väl var gjort var jag mer trygg med männen en surhönorna till kvinnor. För att dra alla de som gjorde de andra kollerna över en och samma kam! Haha! Männen var dessutom de enda som ville hjälpa oss med igånsättning och de fick bråka (!!!!) med barnmorskorna trots att de var läkare själva! Vi fick igånsättning på dag 18, men BM ville på dag 21. (Om ens det, naturligt ska visst vara bäst i alla lägen)

  Tänker på det där med att bajsa på sig och det, för mig spelar det ingen roll huruvida det är en överläkare/student/kvinna eller man i rummet. Det är ju naturligt. Jag fes under krystvärkarna och slutade krysta! Då sa sambon åt mig att skärpa mig ”vem fan bryr sig Sara?!”

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Skön sambo du har!! jag höll mig också när jag kände att jag behövde kissa. BM sa att jag fick kissa ändå för jag fick inte gå på toa då. Men då gick det inte att kissa så hon fick springa och hämta en kateter 🙂 Vad skönt att du har den upplevelsen av män. Jag har absolut ingen dålig upplevelse av någon manlig gynekolog eller läkare så jag har också bara gott att säga 🙂 fast jag bryr mig nog ändå om vilken BM 😛

   Svara
 13. C

  Jag provar igen då min första kommetar försvann.

  Jag håller med en av kommentarerna här ovan att det kan finnas diverse anledningar till att man vill välja bort en manlig läkare/barnmorska (tex om man varit utsatt för sexuellt våld). I övrigt tycker jag det känns som ett steg tillbaka att kunna välja bort en läkare/barnmorska eenbart pga dennes kön. Det är ju en annan sak om personen ger en dålig vård/behandling, men bara för att det är en man. Om man vänder på det finns det ju även situationer i vården där män är väldigt blottade, ska de då kunna välja bort en kvinnlig läkare/sköterska (tex en urolog eller kvinnligt vårdbiträde när de behöver hjälp med personlig hygien?). Har full förståelse för att alla kanske inte älskar eniga med min åsikt och det är helt ok. Under mina båda graviditeter har jag haft manliga gynekologer och förlossningsläkare och har inte ens reflekterat över detta då de alltid bemött mig väl och gett bra vård. Det för mig har varit det viktigaste!!

  Hoppas du mår bättre idag och att du får vara frisk under resten av graviditeten!

  Svara
 14. Pilla

  Jag har inga problem med elever som är med på fl. Har haft det på båda mina. Det var faktiskt en elev som förlöste mig med tvåan. Jag tänker lite som så att det är sjuksköterskor med erfarenhet som ska bli bm. Det medicinska har de med sig. De måste bara förlösa ett visst antal barn innan de får bli bm. Om jag skulle få en manlig bm hade jag nog inte brytt mig om heller:)

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tänker också så med studenter 🙂 och nu har jag gjort det en gång så nu får dom gärna lära sig på min förlossning 🙂

   Svara
 15. annatotti

  Jag hade en ung, muskulös och HET barnmorska när jag födde mitt andra barn, och brydde mig inte det minsta plus han var superbra och väldigt ”mjuk” till sättet. Min man blev dock lite stressad av det hela och började ställa en massa dumma frågor för att dölja sin obekvämhet. 😀

  Svara
 16. Gitte

  Det handlar helt om personkemi, inte könet för mig. Känner jag får den vård, omtanke, förståelse behöver så spelar ingen roll om manlig eller kvinnlig. Viktiga är man får känna sig trygg och blir bemött med omtanke och den ”service” man har tänkt sig, önskar sig. Lycka till!

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Jag håller absolut med! Men jag tror nog att vi kommer skriva i förlossningsbrevet att vi vill ha en kvinna. Jag känner mig halvt bekväm och Jair känner sig inte bekväm med det alls. Tack 🙂

   Svara
 17. Thérése

  Min kollega är manlig barnmorska och ingen han förlöst tycker det varit konstigt på något vis. De har varit väldigt nöjda. 🙂 har vänner som har blivit förlöst av honom också. Jag sjölv är gravid nu och vill hellre ha han som bm vid förlossningen än några av mina kvinnliga kollegor. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Vad härligt! Jag hörde att det fanns nu superbm i Umeå som var man som alla ville ha 🙂

   Svara
 18. carola

  Jag har fyra pojkar här hemma och väntar nu en liten bebis som vi inte vet könet på (den ville inte visa) och jag bryr mig varken om manliga barnmorskor eller gynekologer. Eller studenter heller för den delen… Jag tror jag blivit van. När jag fick mina tvillingpojkar så var det faktiskt en barnmorskestuderande som förlöste dom små. Hon var helt underbar och jag tror (hoppas) att hon upplevde förlossningen som väldigt bra och fin (med bajs o allt).

  Det enda som är jobbigt med en manlig gynekolog är att jag mer än ofta måate ursäkta mina håriga ben. Sist nu för två/tre veckor sen så var det en manlig som kollade att allt såg bra ut där nere och när jag ligger där så kläcker jag ur mig – Förlåt om mina ben är hårigare än dina armar men det är faktiskt vinter snart….
  japp, så gör jag!

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Hahaha Carola!! Jag skrattade så högt när jag läste om dina ben 🙂 Tack för ett gott skratt!

   Svara
 19. Sandra

  Under min förlossning med sonen så var förlossningsläkaren en man och när han skulle undersöka mig hade han med sig en manlig student, båda var omkring 30 år (och för övrigt attraktiva ). Men även om jag i det skedet hade fått epidural och just då inte hade ont, kunde jag faktiskt inte bry mig mindre om läkare, barnmorska och student var kvinna eller man, inte heller min sambo brydde sig om det. Vi var bara fokuserade och lyckliga över vår ankommande bebis!

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Åh vad härligt att höra! Jag brydde mig inte heller om det och har inte gjort det nån gång när jag var inne på gynmottagningen heller. Men min sambo blev lite överraskad att det fanns manliga bm och förlossningsläkare och då slog det mig att läkaren som kom in på min förlossning var kvinna. Han har aldrig sett en manlig bm eller förlossningsläkare.

   Svara
 20. Petra

  När första sonen föddes fick jag frågan om det var ok att en kille från ambulansen var med. De får göra ”studiebesök” på förlossningen för att få lite erfarenhet av födslar. Det var ok för mig, men då jag hade igångsättning blev det inte så spännande för honom. Han gick av innan bebis kom.

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Jaha så intressant, tråkigt att det inte hände nåt när han var där då. Bra att ambulanspersonalen kan lite sånt också.

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här