Okategoriserade

LinkedIn granskning med Cruited

Nu är bara lite mer än en månad kvar tills det är dags för mig att gå tillbaka till jobbet, så när jag fick ett erbjudande om att testa Cruiteds nya granskningstjänst av LinkedIn så nappade jag såklart. Min LinkedIn-profil har aldrig varit tipptopp och nu har den legat begravd under en hög av damm på tok för länge! Jag är maskiningenjör så LinkedIn är egentligen ett kanonbra verktyg för mig eftersom det finns så många arbetsgivare på LinkedIn som kontinuerligt letar nya ingenjörer att rekrytera. Så det här blev som en spark i baken för mig att damma av min LI-profil.

Jag började med att uppdatera med mitt senaste jobb, svarade på alla 50 kontaktförfrågan jag hade väntades och såg över resten lite snabbt och sen skickade jag in min LI-profil för granskning.

Enligt LinkedIns egna ”profilavkännare” hade jag betyget stjärna, så det måste väl ändå betyda att min profil är komplett och helt ifylld.

li granskningen

Det tog mindre än ett dygn innan jag fick ett mail från Cruited som meddelade att min granskning var klar.

Jag fick 49 poäng av 100 och blev nog lite överraskad över resultatet. På ett sätt trodde jag att resultatet skulle vara lite bättre, men jag visste att jag inte hade värsta bästa LI-profilen. Mitt största problem var nog helt enkelt att jag inte visste hur jag skulle förbättra den mer än att jag kunde bättra på min Summary lite grann.

cruited första granskningen

 

”Du borde göra ett nytt försök, för du har en bit kvar innan du har en profil som sticker ut hos en rekryterare eller potentiell arbetsgivare.”

När jag såg det här resultatet blev jag ju förstås supertaggad på att förbättra profilen och helst av allt kom upp över 80! Längre ner i rapporten var granskningen uppdelad i fyra olika områden med separata delbetyg så jag kunde direkt se att mitt största problem var mitt dåliga nätverk, där jag bara hade fått 21 poäng av 100. Så dom senaste dagarna har jag ägnat en hel del tid till att uppdatera min LinkedIn-profil och utöka mitt nätverk.

Det kändes enkelt att uppdatera eftersom det stod det klart och tydligt i granskningen vad jag kunde göra för att förbättra mitt betyg och det var inga svåra grejer att förbättra. Det mesta var väldigt konkreta råd. Det var bara en del av granskningen med råd om hur jag skulle göra min presentation mer intresseväckande som kändes lite svår och diffus där jag kände att jag hade behövt lite exempel. Jag googlade men hittade inget så kom fram till något som kändes halvbra.

Jag blev förvånad över hur personlig min granskning var. Jag var inställd på att det skulle vara en mer generell och datoriserad granskning, men här syntes det klart och tydligt att det var en människa bakom orden på skärmen som hade granskat hela mitt LinkedIn-CV. När jag läste lite mer om Cruited förstod jag att det verkligen är en människa bakom skärmen och inte en dator 🙂 Dom använder sig nämligen av jobbexperter som personligen granskar just ditt CV utifrån 108 förutbestämda kriterier som är baserade på vetenskaplig forskning och samlade erfarenheter från arbetsgivare, rekryterare, headhunters och karriärrådgivare.

Efter Cruiteds granskning höll jag på i 4 dagar för att förbättra mitt CV på LinkedIn, men framförallt utöka mitt nätverk som var orsaken till mitt dåliga betyg. Och guess what! Under dessa 4 dagar har jag fått 4 mail varav ett var ett jobberbjudande! Om det inte är betyg nog för Cruiteds granskning så vet jag inte vad! Jag blev superglad såklart, men just nu är jag inte intresserad av att byta jobb så jag tackade nej. Men det är alltid bra att hålla kontakten för man vet aldrig när man vill röra på sig nästa gång!

När jag hade färdiguppdaterat min LinkedIn-profil så ville jag gärna göra en ny granskning av min profil för att se om jag kunde uppnå 80+ i betyg. Förväntningarna på att jag hade lyckats på nätverks-biten var höga, men vissa av dom andra bitarna trodde jag inte att jag skulle få fullpott. Eftersom jag inte är jobbsökande för tillfället så är mitt CV på LinkedIn inte så inriktat på framtiden som en jobbsökande person skulle vara, men jag hade ändå justerat lite grann efter alla råden från Cruiteds granskning.

Nu fick jag 68 av 100 poäng!

cruited andra granskningen

 

”Du har gjort en bra insats, det är helt okej, men du borde jobba vidare med din profil.”

Min LinkedIn-profil är alltså fortfarande inte top notch, men jag fick iaf full pott på nätverksbiten och förbättrade mitt betyg med nästan 20 enheter. Den här gången kändes min granskning ännu mera personlig för att jag kunde se att granskaren tittade på vad jag hade ändrat på också. Och även fast jag inte hade bett om det så hade granskaren skrivit exempel på hur jag kunde göra min presentation mer intresseväckande. Precis som att granskaren förstod att jag inte hade fattat galoppen (jag hade gjort väldigt lite på dessa punkter så det var uppenbart att jag inte hade fattat det hela). Om det hade varit en dator som hade granskat mitt CV så hade datorn inte uppfattat någon förändring och gett mig samma råd som tidigare, alltså hade jag fortfarande stått och stampat på ruta 1.

Efter min granskning fick jag också ett automatiskt brev från Cruited med lite pepp för hur man ska ta tag i att förbättra sitt CV. Ibland har man ju riktigt sura äpplen att bita i och vet knappt i vilken ände man ska börja. På slutet av mailet stod det: Vet du inte var du ska börja? Svara på det här mejlet så kan jag säkert hjälpa till! Det kallar jag service! Cruited dömer alltså inte bara ditt CV, deras mål är verkligen att du ska kunna förbättra ditt CV och för att nå dit får du personlig hjälp!

Jag kommer jobba lite mer på min LinkedIn-profil, men i det stora hela är jag nöjd för den här gången. Jag är inte jobbsökande för tillfället, men när jag blir det en vacker dag så vill jag ha en top notch LI-profil och kommer definitivt använda mig av Cruiteds tjänst igen för att inte gå miste om drömjobbet 🙂 Nästa gång så kommer jag även vilja prova deras CV och personligt brev granskning. Jag kan varmt rekommendera Cruiteds granskningstjänst!

Vilken roman det här blev! Jaja, ni förstår kanske att jag verkligen gillade deras granskningstjänst!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.