Kalas i favelan

Igår var det dubbelt upp med kul! Vi åt inte bara krabbor, vi gick också på födelsedagsfest hemma hos Zene som bor här i favelan. Det blev ett jättetrevligt firande och jag och Lucas var kvar till nästan sist. Isadora var trött och väldigt blyg för alla nya människor så Jair gick hem med henne lite tidigare.

Zene, jag och Lorena (Zenes dotter)

Utrymmet hos Zene är inte så stort så halva festen höll till på gatan. Det var inte lika varmt där 🙂 Från bilen som syns på bilden spelades det musik från mega-högtalare i bagaget.

På festen bjöds det på feijoada som är Brasiliens nationalrätt. Det är en gryta med bönor, fläskkött och nötkött. Oftast är det svarta bönor, men igår var det bruna bönor. Förutom det så bjöds det på ”salgados” i olika former. Det var små friterade bollar med olika saker som kött, fisk eller kyckling inuti – väldigt väldigt gott! Till efterrätt fick vi vit brigadeiro, godis och chokladtårta.

En lustig men trevlig grej i Brasilien är att man ofta skickar med gästerna mat att äta hemma. Igår fick Jairs mamma en burk med feijoada trots att hon inte var på kalaset och eftersom Jair och Isadora redan hade gått hem när det var dags att blåsa ut ljuset på tårtan så skickades det hem två tårtbitar att äta hemma. Det är jättegulligt tycker jag, men jag har också sett andra tillfällen där folk har gått förbi ett kalas, utan att ens vara inbjudna, och tiggt om mat eller tårta. Det har till och med hänt när vi firade mig här i Brasilien. Det verkar som att det är helt normalt så det är nog bara jag som tycker det är konstigt. Men det finns en grej som är heligt, som man absolut inte får ta med sig hem och det är kalasets öl. Den får man inte ta! Vi var på ett kalas en gång där en kvinna tog en påse och i princip tömde kalasets kylbox på öl och tog med sig hem för att dricka. Alla var ganska sura efter det, men ändå sa ingen till henne när hon stod där och plockade. Om det hade varit mitt kalas så hade jag blivit förbannad. Vilken partydödare! Men det kanske var det som var meningen?

Jag älskar kalas i Brasilien! Kalaset igår var väldigt välplanerat, men i vanliga fall så tycker jag det brukar vara ganska kravlöst och alla som kommer är där för att ha trevligt 🙂 Vi hade väldigt trevligt igår 🙂

Relaterade Inlägg

8 Kommentarer

 1. Diana

  åååh jag älskar kalas i Latinamerika. Saknar mina kalas i Colombia. Alltså känslan att ha musik enda till trottoaren typ, haha, alla är glada, grannarna, de förbi passerande människorna. Glatt, glatt, glatt. 😀 Mat, tårta, fest. Härlig stämning. Och nej, man tar inte med spriten någonstans tycker jag, borde man inte göra här heller, snålt och vidrigt. 😀 Dock konstigt att de inte sa till, vi latinos brukar inte dra oss för att säga som vi tänker rakt ut haha. 🙂

  GRATTIS och hoppas ni hade det bra. Stor kille nu 😀

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Eller hur! Precis så är det här också! Ja, jag var också lite förvånad och jag sa inte till för jag visste inte vem personen var, men jag tyckte att det var väldigt märkligt. När hon hade gått så frågade jag Jair och sen han som fyllde år och alla var väldigt arga. 🙂 Vi har det jättebra 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här