Isadoras utveckling 3,5 år

Vid det här laget rusar familjelivet på i en hisklig fart och det är lätt att glömma bort och stanna upp för att reflektera över dom ”små” händelserna som egentligen är ganska så stora. För ett par veckor sedan var jag och Victor på ett utvecklingssamtal för Isadora och det fick mig att verkligen reflektera över den lilla flicka hon har blivit. (En liten parantes: Egentligen hade jag tänkt skriva ”tjej” men hejdade mig i sista sekund eftersom Isadora är väldigt bestämd med att hon är en FLICKA och inte TJEJ.)

Isadora har växt upp och är nu en egen liten individ, en charmig, glad, viljestark, dominant sådan. Jag tycker det är fascinerande att hon är såpass viljestark och dominant eftersom hon är lillasyster. I min familj är det jag som är storasyster, viljestark och dominant och det har jag fått höra från en psykolog att det är ganska typiska drag för en storasyster. Detsamma gäller för den inbyggda viljan att ta hand om alla andra, ansvarstagande, vara rättvis osv. Isadora är också omhändertagande, men av Lucas och Isadora så är det är mer Lucas som tar ansvar och ser till att det är rättvist. Det känns som båda barnen har fått en rejäl släng av mig fast olika egenskaper.

Isadora är väldigt verbal och förskolan berättade att hon ibland pratar omkull sina kompisar eftersom hon är så framåt med talet. Hon kanske blir en vass förhandlare när hon blir stor 🙂 När det kommer till talet så har hon verkligen spurtat. Hon har alltid varit framåt, men min mamma la tydligt märke till skillnaden när hon besökte barnen med bara ett par veckor emellan. Isadora älskar rollekar. Hon tar oftast hand om sina dockor, matar dom, tar av kläder, sätter på kläder, sätter på dom blöja, låter dom gå på pottan osv. Hon leker oftast att hon är mamman.

Enligt 1177 är barn i 3-årsåldern lugnare än i 2-årsåldern då dom testar gränserna mera vid 2 år, men jag upplever att det varit tvärtom med båda barnen. 3-årsåldern är den mest intensiva och ibland tänker jag att det bara är att hålla ut 😛 Skämt åsido, detta är faktiskt en väldigt viktig utvecklingsfas för barnen och är det testa gränser som dom behöver göra för att komma igenom den, så får man som förälder öva sig på att hantera det 🙂 Jag ser varje situation som en kod att knäcka. Allt jag säger kan vara avgörande för ett utbrott så det gäller att bemöta barnet rätt för att det inte ska bli nåt utbrott. Jag är övertygad om att jag blir vassare på mina mammaskills för varje gång jag lyckas 🙂 Den peppen gör att jag nästan får oändligt med tålamod.

Isadora älskar att busa och skämta med oss. Hon berättar gärna historier eller så drar hon ett renodlat skämt som får oss alla fyra att brista ut i gapskratt. Hon är väldigt noga med att berätta vem som är flicka och pojke och hon har börjat lägga märke till att jag sminkar mig. Häromdagen såg jag till och med att hon fuktade sina fransar med hjälp av sitt finger, precis som jag gjorde inför skolfotot på lekis när jag var 6 år! Vad får hon alltifrån?! Lilla lilla flicka, hur blev du så stor?!

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här