Tiden efter förlossningen

Hur tungt får man lyfta när man är nyförlöst?

Hur tungt får man lyfta när man är nyförlöst och när kan man egentligen börja lyfta tyngre? Detta är en sak som jag helt har missat att tänka på sen jag blev tvåbarnsmamma, så detta vill jag uppmärksamma om så att inte fler gör samma misstag som mig. Tur att vi har en ”snippsköterska” i aprilgruppen som jag är med i på fb ❤

Rekommendationen till nyförlösta mammor:

Bär ej tyngre än så tungt som ditt barn väger, gäller oavsett om du har fött vaginalt eller med snitt!!!

För vaginalt gäller detta: Första 6-8 veckorna
För snitt gäller detta: Första 10-12 veckorna

Detta betyder att den nyförlösta mamman ska i möjligaste mån undvika att lyfta syskon, barnvagn m.m. men såklart så måste ju vardagen fungera ändå så det går kanske inte att undvika helt.

Anledningen till att detta är viktigt är att bäckenet och övriga leder är mindre stabila på grund av hormonpåverkan. Bäckenbotten är uttöjd och bukmusklerna är försvagade. Det spelar ingen roll om man har fött vaginalt eller om man är snittad, det är lika viktigt med knipövningar i båda fallen. När du ska lyfta, tänk på att knipa och dra in magen så att ryggen får bättre stöd. Påfrestningarna på ryggen är större just nu eftersom bukmusklerna inte ger så bra stöd.

Läs mer om hur man lyfter sitt barn rätt på Mammaiform.se

mamma i form lyfta rätt

Bild lånad från Mammaiform.se

Här kommer några riktlinjer lånade från 1177.se

 • Undvik tunga lyft.
 • Lyft inte samtidigt som du vrider ryggen.
 • Knip med bäckenbotten.
 • Stå nära bördan, gärna med ena foten framför den andra.
 • Håll benen samlade om du har foglossningsbesvär.
 • Böj benen och puta med stjärten.
 • Dra in magen varje gång du böjer dig fram. Då får ryggen bättre stöd.

Barnvagn i bil

 1. Lyft in barnvagnen med suffletten nära dig.
 2. Ta ett steg in i bilen (eller sätt en fot på kofångaren) så att du kommer nära bördan.
 3. Skjut sedan in vagnen.

Bära barnet

 • Bär barnet tätt intill bröstet.
 • Prova bärsele eller bärsjal att ha barnet i, antingen på magen eller på ryggen. Du får båda händerna fria och belastningen på ryggen minskar. Barnet ska sitta högt på bröstet i bärselen.
 • Att bära barnet på höften innebär risk för snedbelastning i ryggen. Om du ändå gör det, var noga med att växla sida ofta. Tänk på hållningen.

 

lyfta-rätt

Lånad bild Källa

6 Comments

 • Linda

  Är lite förvånad. Varför säger bsrnmorskorna alltid bara bebis vikt på 6 veckor vid kejsarsnitt? Men i det stora hela beror det ju på hur tränad man var innan och hur fort man återhämtar sig. För mig som hade och har foglossning känns rådet att sätta upp foten i bilen helt knäppt. Det är så man absolut inte ska göra

 • Mikaela

  Tror man känner av bäst själv vilken belastning som passar. Jag kände nog nästan av det mer första gången vaginalt än andra gången med snitt när jag belastade för mycket. Sedan jag snittades har jag inte känt av något alls o har burit precis som vanligt om inte mer pga att man har två barn nu.

 • Sofi

  Lyfte min 2 åring på 15 kg dagen efter och kände av det så första 2 veckorna försökte jag undvika att lyfta honom. Sen har det gått bra. Man känner sin kropps begränsningar själv tror jag. Syrran som är ST-läkare på kvinnokliniken var inte oroad. Kan man välja är det naturligtvis bra att undvika men är man ensam med två barn är vissa lyft nödvändiga. Hade lyxen att ha hemma mannen i fyra veckor men sen blir det ju oundvikligt.

 • SUSANA

  Sv: tack så mycket skälv för att du kom. Haha jaa så underbart ögonblick det förgyllde verkligen kvällen haha. Kram på er båda, hon är verkligen superfin er liLla tös!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.