Tiden efter förlossningen

Hur ofta ska ett spädbarn äta?

När Lucas var nyfödd så snuttade han på mig jämt. Jag var hans mat, tröst, napp, trygghet, ja, allt! Och alla amningspass var så långa! Jag satt utan vidare 30-45 min vid varje matning under hela första månaden. Jag fick väldigt mycket mjölk, det hade nog räckt till två barn om jag hade vågat använda pumpen. Isadora är inte alls lika snuttig, dels för att hon använder napp men hon kan också sova läskigt många timmar utan vakna för varken bröst eller napp. Faktum är att hon för det mesta föredrar att sova utan nappen. På dagtid kan hon sova med nappen en stund i vagnen, men på natten vill hon aldrig ha nappen. Så typiskt eftersom det var just på natten som vi ville att hon skulle ha napp… :-/

Vi ska på BVC-besök imorgon och jag har börjat bli lite nervös inför det. Tänk om hon inte har gått upp i vikt som hon ska…! Jag trivs så otroligt bra med amningen och det skulle kännas jättejobbigt att få reda på att hon inte har gått upp i vikt tillräckligt. Isadora äter väldigt snabbt när hon äter, det tar oftast inte mer än 5 minuter innan hon är mätt. Hon somnar inte vid bröstet, utan äter och sen släpper hon när hon är nöjd. Jag tycker inte det känns som hon tömmer bröstet helt, men hon lättar på trycket ordentligt så det sprutar inte ut längre när hon släpper, men om hon skulle vilja ha mer så finns det. Hon brukar vara helt mjölkig i ansiktet när hon har ätit klart. Egentligen tror jag att hon äter tillräckligt när hon väl äter, men jag funderar på hur ofta hon behöver äta. Det känns inte som hon äter sådär jätteofta, kanske 3-4 timmars mellanrum på dagtid och på natten så undrar jag om hon ens vaknar om jag inte väcker henne! Dom två senaste nätterna har jag satt timer på min mobil för att vara säker på att hon får i sig mat, men jag hörde inte timern inatt så hon sov 6 timmar i sin egna säng utan att vakna! Tur att Jair brötade så i köket att jag vaknade och kunde väcka lilla törnrosa. Så inatt ammade jag bara två gånger mellan 21-09. Det känns lite lite med bara två amningar på 12 timmar.

Det skulle vara skönt att höra med er andra som ammar. Hur ofta ammar ni era små? Äter dom ordentligt på varje amning eller snuttar dom mycket också? Hur ofta ammar ni på natten?

  

17 Comments

 • Mickaela

  Båda mina har ammar effektivt så att säga och jag har nog aldrig ammat längre än 10min och då var det en lång en:) dottern åt med 4 timmar mellan typ på sekunden från nyfödd till när hon slutade, och sonen oftast var 3 timme men båda åt typ en gång per natt ibland inte alls. Och sonen är idag 8 månader och är typ 80 lång och väger över 10kg så han är ingen lättviktare direkt:)

  Så om I inte vill äta oftare tror jag att hon klarar sig bra:) och det är hopplöst att väcka om dom inte vill:)

 • sabina

  Min dotter åt regenbunden med tre timmars mellanrum (6,9,12,15,18 och 21) med fasta tider redan från dag 1! De första veckorna väckte vi henne för mat på nätterna, men sen strunta vi i det, då hon inte ville äta ändå! Hon var nöjd och gick upp i vikt som hon skulle är dock liten men var de redan från början 2850g!

  Så är hon nöjd och går upp i vikt så är de nog ingen fara!

 • Evelina

  Min Casper som är 4 veckor äter varannan till var 3e timme. Han snuttar tyvärr supermycket och vill ligga vid bröstet hela tiden ? han totalvägrar vagnen, så fort vi lägger ned honom vaknar han. Önskar han åt lite mer som Isadora?

 • Joanna

  Ebba äter rätt fort på dagtid (ca 10 minuter?!) och somnar oftast vid bröstet och hon äter ungefär var tredje timme… däremot är hon rätt så snuttig. På nätterna äter hon också var tredje timme ungefär men det tar (tyvärr) längre tid…vi har båda förmågan att somna ifrån amningen ? det brukar bli ca 3 amningar då runt 00, 03 och 06

 • Sofi

  Måns på snart 5 veckor äter lite olika, han har 2 långa sovpass dagtid på 3-4 timmar och då går det ju max 4 h mellan amningarna, sen väcker jag, mellan det snuttar han en gång i timmen eller varannan så det är väldigt olika. Amningarna upplever jag som långa men när jag klockade var det nog ca 15 minuter en ”normal amning”. Nätterna äts det när han vaknar, mellan 4-7 h kan det gå mellan amningarna då. Han går upp massor(1,2 kg sen födseln…) så nattetid väcker jag absolut inte.

 • Mikaela

  Det är ju svårt att jämföra barn och barn för de kanske inte äter lika effektivt under den tid de äter. Vi vuxna äter ju också olika fort. Första barnet åt var 3-4 timma och sov hela nätter (ca 8 timmar) från typ två månaders ålder. Han slutade äta nattetid när jag slutade väcka honom efter en diskussion med BVC om hur länge man ska väcka barn på natten. Då sa hon att så länge de kommit förbi födelsevikt och inte tappar vikt så ska de få sova hela natten om de vill. Lilla tösen nu på snart fem veckor ammar ca var 3e timma dygnet runt men hon har inte kommit förbi födelsevikten än så det får inte gå längre emellan just nu. Får se hur det blir sen när hon kommer ifatt i vikten.

 • Frida.A

  Med noel kommer jag inte ihåg hur de va.
  Men Malte körde samma stil som Isadora, han åt snabbt å kunde sova länge utan å äta så fick oxå ställa klockan på natten för att han skulle äta. Tror inte du behöver oroa dig om amningen än då Malte gick upp väldigt långsamt, va inte uppe i födelsevikt förrän han va över månaden å BVC sa att ja kunde fortsätta försöka amma utan att behöva börja me tillägg så länge han va nöjd å iaf gick upp ist för ner 🙂 När han blev lite äldre började han vakna mer och säga till när han ville äta, men blev oftast bara en gång per natt å sen va han nöjd till morgon 🙂

 • Therese

  I början ammade vi i en timme var tredje timme dygnet runt. Hon åt och åt och åt. Nu fyra månader senare är vi nere på 30 min var tredje-fjärde timme på dagen samt en gång vid fem-sex på morgonen.

 • Hanna

  Vi fick ju bebis samma dag den 21/4.
  Min lilla kille är ganska lik din Isadora. Amningen kan gå på allt mellan 7-15 minuter och var 3e eller 4e timme.
  Men nån natt somnade vi vid 00 och vaknade vid 06 och då hade han inte väckt oss. Blev först rädd när jag såg klockan, men han var så nöjd så.
  Tror inte du behöver oroa dig alls eftersom hon själv släpper bröstet när hon är nöjd. Hon hade alldeles säkert visat om hon var mer hungrig. ??

 • Anna

  På dagarna äter min pojke som är född samma dag som Isadora varannan timme och nätterna var tredje. Ibland blir det varje timme på dagarna vilket börjar bli lite påfrestande. Har fått tips om att försöka amma från båda brösten varje gång så kanske det blir längre mellan amningarna. Om Isadora verkar nöjd och går upp i vikt tycker jag du ska vara glad att hon äter så smidigt 🙂

 • -Jenny-

  Men du, hon har ju får lite gosiga veck på låren så hon får nog i sig tillräckligt. Alla barn är olika och tur är väl det…

  J åt typ var tredje timme dygnet runt. Sög i max fem min innan han släppte och var nöjd. T åt varannan timme men kanske lite mer sällan på natten. Han snuttade gärna och njöt mer. J var mycket större än T trots attan åt mer sällan så hur ofta kvittar nog. Bara de går upp i vikt är det lugnt.

 • Jessica

  På mitt Bvc säger dom att 3-4 timmar är bra mellan amningarna 🙂 och jag tror inte du egentligen behöver väcka henne på natten, hon vaknar när hon är hungrig 🙂 förstår din oro men som min Bvc sköterska sa, barn kan inte svälta sig själva. Och som många ovan skrivit så ser hon ju väldigt välmående ut lilla skruttan <3

 • Angelica

  Sonen var ett matmonster 🙂 Ett tag ammade han varannan timme, dygnet runt! Som tur var åt han väldigt snabbt varje gång! Han tömde alltid bröstet. Dottern är precis som Isadora. Äter snabbt, sen släpper hon bröstet och är nöjd. Jag har försökt truga mer (för bröstet är oftast inte tömt) men hon vill inte ha! På natten kan hon sova 6 timmar utan att vilja äta. Jag väcker henne inte utan väntar tills hon vaknar (även om brösten känns som de ska sprängas ibland!). Hon är 11 veckor nu och går upp jättebra i vikt! Så alla barn är olika!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.