Hur känns foglossning?

Jag har såklart aldrig önskat att jag skulle få foglossning, men jag har alltid undrat HUR känns foglossning? Min mamma gick på kryckor när hon väntade sitt tredje barn och hon beskrev det som att benen plötsligt kunde ge vika när hon gick. Innan jag själv fick känna hur det känns med foglossning så var det svårt att förstå hur benen bara kunde ge vika? Och det var svårt att förstå på vilket sätt mamma hade ont? Hade hon så ont att benen gav vika, typ som när man har brutit benet eller gav dom vika ändå?

Nu vet jag hur det känns och även om jag stundvis har haft det jobbigt så har jag inte haft det i närheten så jobbigt som många andra gravida har det. Min foglossning har ibland gjort väldigt ont, men för det mesta har det gått över med vila. Jag skulle vilja beskriva foglossningssmärtan som en slags ömhet på vissa delar av skelettet i bäckenet. Jag har också fått känna på lite av det som min mamma kände och fått svar på min fråga. I mitt fall så har jag haft svårt att lyfta benen för att ta på och av byxor. Visst gör det ont när jag försöker, men det är inte därför som jag inte lyckas få upp benet. För mig känns det som att benet tappar kontakten med muskeln och det går inte att få upp benet. Det spelar ingen roll hur mycket jag kämpar, benet vill liksom inte lyssna på vad hjärnan säger.

En annan sak som beskriver ganska bra hur det har känts för mig att foglossning är om ni tänker er en barbiedocka. Jair brukar hjälpa mig av med mina skor och för att han ska få av dom (gummistövlar är det) så måste han dra och då känns det som att benet lossnar från mitt bäcken, precis så som benen lossnar från barbiedocka! Det är sjukt läskigt och gör ont såklart! Men framför allt är det läskigt att känna hur “löst” benet sitter haha!

barbiedocka

Fler som har foglossning? Någon som känner igen sig i min beskrivning eller känns det helt annorlunda för er? Jag tycker det är så intressant och vill gärna lära mig så mycket som jag kan om allt som har med graviditet att göra 🙂

Relaterade Inlägg

10 Kommentarer

 1. Nathalie

  Du borde ju verkligen utbilda dig till barnmorska alltså 🙂 du hade verkligen brunnit för ditt jobb och därmed blivit en väldigt bra barnmorska, tror jag! 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Hihi tack!! Jag ville verkligen det efter att jag hade fått Lucas. Det kändes som jag hade hittat mitt kall i livet! Men det känns inte så lockande att börja plugga igen efter att jag redan har satsat nästan 6 år på min ingenjörs- och projektledarutbildning. Jag vet inte ens om jag kan få CSN igen… Hmm… Jag får försöka tillfredsställa min nyfikenhet på något annat sätt helt enkelt 🙂

   Svara
 2. Cissi

  Min foglossning kändes som smärta, ilningar och låsningar framförallt i korsryggen och höfterna. Vid enstaka tillfällen även i symfysen. Jag kunde också uppleva att benen blev kraftlösa ibland mitt i ett steg. Jag upplever dock att jag hade ganska lindrig foglossning jämfört med många andra, ofta gick smärtan över till dagen efter om jag vilade och bullade upp med kuddar till natten.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Nu när du skriver det så ja, för mig känns det också som smärta och låsningar, men inte som ilningar. Låter som du har ungefär som jag har haft. Med vila går det oftast över för mig med, men jag måste vila dagen efter ansträngning också.

   Svara
 3. Zarah

  Jag håller med Cissi om hur det känns för mig. Det liksom ilar och bränner, ömmar och blir stel. Låsningar som du skriver om får jag sällan men när det händer så tar det ett tag innan det fungerar som vanligt. Har svårt att lyfta på benen för att det gör för ont. Mest ont för mig gör fogen fram nu i slutet, men i början satt det mest i de bakre fogarna. Jag har den utökade gravidförsäkringen hos Folksam och fick 2000kr för foglossningen för en tid sedan. Ett litet plåster på såren.

  Svara
   • Zarah

    Ja jättebra! Nej läkarintyg behövdes inte ? men Folksam kräver att man ska ha varit hos en läkare och fått det konstaterat (fast jag fick ett läkarintyg med mig hem från vc ifall att dom ville verifiera) sen fyller man i som en vanlig skadeanmälan på deras hemsida, eller ringer in. Snabbt och smidigt. Funkade lika bra under förra graviditeten ?

   • Emma - På Smällen!

    Jag har haft väldigt ont denna veckan, så ont att jag har gråtit, så jag bestämde mig för att gå till vc på måndag. Ska se om jag också kan få det konstaterat då. 🙂

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här