Hur kan jag förbereda inför Lucas operation?

Nu är det bara 4 dagar kvar tills Lucas ska operera bort sina näspolyper och skrapa på halsmandlarna. Behöver jag säga att nerverna börjar krypa ut på utsidan på mig nu? Jag försöker verkligen trycka bort alla känslor och tankar, men jag är helt klart nervös! Jag är i alla fall glad att jag fick prova på att sövas förrförra hösten när jag fick min missfallsskrapning för nu känns inte sövning lika främmande för mig. Inför sövningen så hade jag, för första gången i mitt liv, ren och skär dödsångest. Fy vad hemskt det var, jag sov inget på hela natten och spydde av nervositet på morgonen.

Jag vill helst inte tänka på Lucas operation innan operationsdagen, men samtidigt undrar jag Hur kan jag förbereda inför Lucas operation? Hur kan jag förbereda mig själv så att jag är stark och borde jag förbereda honom på något sätt? Ni som har barn som har opererat halsmandlarna, har ni något tips? Ska vi bunkra upp med något hemma? Planera bra måltider för Lucas efter operation? Ja, vad kan vi göra? Tipsa gärna! Men snälla oroa mig inte, jag är redan på gränsen till ett nervvrak…..

halsmandlar operation

 

Halsmandlarna till vänster är på ett friskt barn och dom till höger är på ett barn med förstorade halsmandlar. Vid ett tillfälle så hade en läkare undersökt Lucas och skrivit i journalen att Lucas halsmandlar var så stora att dom gick ihop i mitten. Detta var något som vi föräldrar aldrig fick reda på, det kom fram ett helt år senare när vi kämpade med att få en remiss till öron-näsa-hals, trots detta nekade två läkare oss remissen! Sååååå dåligt! Stackars Lucas! Nu får vi hoppas att han äntligen får det bättre!

Relaterade Inlägg

21 Kommentarer

 1. Lin

  Har du berättat om nålstick och att han ska sova? Jag opererades när jag var fem år och minns att jag fick andas i en mask när jag sövdes. Sånt kan ju också vara bra att förbereda honom på. Och berätta att mamma och pappa kommer sitta brevid honom när han sover (vet inte om det är bra att säga sanningen på den punkten; att personalen ska gå iväg med honom när han somnat?). Finns det ingen barnanpassade film på youtube om OP?

  Det kommer gå jättebra! Skönt att ni beviljades OP!

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Nej det har jag inte gjort… Tror du att det är bra att göra när han är så liten? Jag tänkte att vi skulle säga att vi ska till doktorn (Lucas tycker det är kul) men jag kanske ska leta upp nån bok där ett barn opereras. En av Stina Wirséns Vem-böcker är det ett barn som opereras kom jag på nu. Den finns på ipaden så den kan jag ladda ner och läsa för honom imorgon. Ska se om jag hittar några mer 🙂

   Svara
 2. Nina

  Det kommer att gå jättebra ! Narkosläkaren söver patienter flera gånger per dag, de är proffs. Och tänk så mycket Lucas har att vinna på operationen, så skönt det blir för honom att kunna äta.
  Kramar !

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Ja, det är så jag tänker också 🙂 Läkarna hade inte rekommenderat op om det var stora risker med det. Ja, denna veckan har Lucas blivit ledsen flera ggr för att näsan är så tät på honom. Han visar att han inte kan andas genom den men vi får ju inte ut varken snor eller busar så vi kan inte göra något 🙁 Jag tror verkligen att han kommer må så mycket bättre så fort det här är över ❤️

   Svara
 3. Jessica

  jag tror du ska satsa på saker han tycker om och är lättätet/drucket. Välling och gröt är nog inga problem. Glass? Han kanske accepterar smoothie efter operationen.
  Jag har själv gjort samma operation när jag var barn och mamma har berättat att läkarna sa att jag antagligen kom till att ha svårt med maten en par dagar men icke haha det första jah gjorde när jag kom hem var att käka potatismos och köttbullar 😉 alla barn är såklart olika men jag tror inte du behöver oroa dig så mycket, det kommer gå jätte bra och äntligen så är där ett slut på det jobbiga med matsituationen! Lycka till 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Tack för tipsen! Ja, jag hoppas han ska acceptera smoothie, han drack det för min skull för ett par dagar sen ❤️ Han var så gullig och drack verkligen för min skull!! Han tyckte nog att det var ok, men inte supergott för det tog lång tid att dricka upp. Vi laddar med glass, välling och gröt 🙂

   Hihi vad roligt att du åt så bra direkt efter op! Jag tror Lucas kommer bli svårare eftersom han så länge tackat nej till saker han tycker ser i obehagliga ut att äta. Men vi tar en dag i taget och hoppas att det vänder snabbt 🙂 Tack så mycket för alla tips!

   Svara
   • Jessica

    jag tror allt kommer lösa sig på vägen ska du se 🙂 du får försöka lägga mammaoron på hyllan en stund fast det är svårt! Tror nog inte heller han kommer äta en massa han inte gjort innan så direkt, men han kanske chockar er alla 😉 håller mina tummar ❤️

 4. Rebecca

  Jag opererade bort mina mandlar för typ 10-15 år sedan (är 28 i år).
  Jag hade halsböld (aldrig tidigare haft problem med mandlarna innan jag fick halsböld).
  Man fick massa äcklig passerad mat efter operationen. Såg menyn och tänkte falukorv och potatis med rivna morötter. Mumsigt kände jag. In kom en tallrik med 3 olika passerade högar. Vidrigt var det. Jag vägrade äta. Mamma tvingade läkarna att skriva ut mig (de ville inte släppa hem mig innan jag börjat äta).
  Direkt när jag kom hem gjorde mamma en hönökaka med en kopp te. Som jag satt och doppade och åt. Drack teet lite fort så det rann ut ur näsan 😛
  Men det var lindrigt för halsen.
  Dricker han inte te så kanske varm choklad och bröd doppat där i kanske känns bra i halsen för honom.
  Men som någon annan skrev, smoothie, yoghurt, gröt eller liknande. Jag vet att jag hellre ville ha varmt än kallt i halsen efter operationen.
  Det kommer gå bra 🙂
  Lycka till! 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Åh fy vad äckligt!! Förstår att du inte ville ha! Jag tror inte Lucas kommer vilja ha heller, men jag tror att han systematiskt tackar nej nu. Han har ju haft problemet så lång tid och det går liksom inte att övertala honom att smaka för han vet redan att han ska få kväljningar eftersom han inte kan andas genom näsan när han sväljer maten.

   Bra tips där att varmt var godare än kallt! Vi har inte lyckats få Lucas att smaka på varm choklad än, men han har ju sin välling i alla fall 🙂 Smoothie gillar han inte så mycket men han drack det för min skull för ett par dagar sen ❤️ Det var verkligen för min skull, han är så gullig ibland! Jag hoppas att han ska känna den goda smaken av smoothie när näspolyperna är borta och då kanske han vågar smaka på yoghurt också. Gröt gillar han men inte blött bröd, men förhoppningsvis blir det stor förändring på allt detta nu 🙂 Jag funderade på att steka pannkakor och lägga på glass, det kanske han vill prova nu?

   Svara
 5. Johanna

  Våran son opererad för 2 veckor sedan på barnsjukhuset här i Göteborg på dag operationen. Personalen var helt fantastiska jag var nervös för det innan men de gjorde att man blev lugn. Nu är min son mindre än Lucas så förstod inte vad som hände. Jag tror att barnsjukhus har film om hur de går till vid operation/narkos. Kolla in deras hemsidan.
  Bra att ha hemma glas och välling och smärtlindring (ipren(Alvedon) De kommer gå bra!

  Svara
  • Emma - På Smällen igen!

   Åh tack Johanna! Vad snällt att du delade med dig! Skönt att höra från dig som nyligen varit med om detta 🙂 bra tips där med vad vi ska ha hemma. Jag ska leta lite imorgon och se vad vi kan hitta och visa Lucas 🙂

   Svara
 6. Isabelle

  Min son (då nyss fyllda 3 år) fick otroligt ont av halsmandelskrapningen. Exakt på minuten när alvedonet/Iprenen slutat verka så bröt han ihop och skrek av smärtor. Det varade i ett par dagar och han var helt otröstlig för att det gjorde så ont. Däremot gav vi inte så höga doser som de rekommenderade, vi gav honom vanliga mängder som det står på förpackningen och inte vuxenmängd. Schemat däremot höll vi på, men det var en halvtimme varje gång som han fick sådär superont så vi tidigarelade smärtstillande till en halvtimme innan det stod i schemat. Det fungerade jättebra då. Däremot ville han inte svälja något annat än välling, även om jag ser att vissa barn inte har problem med att äta efter. Vi fick därför se till att han hade stolpiller eftersom han inte ville svälja något.
  Idag sover han utan att snarka sönder hela hushållet och han är nästan aldrig sjuk, så operationen var totalt värt det.

  Svara
 7. Sandra

  Vänner till oss opererade sin dotter av samma anledning som ni. De fick gå i “narkos-skola” på sjukhuset. Dvs träffa personal på sjukhuset och leka operation. Prova narkosmasken (på mamma och pappa först) se på sjukhuskläder mm. De lekte fram informationen och det hade gått smidigt på själva op-dagen efter det. 🙂

  Svara
 8. Frida

  Hej!
  Vår 4 åriga dotter ska operera bort sina halsmandlar samt körteln som sitter bakom näsan – i morgon bitti!

  Vi fick veta det för ca 2 månader sedan och tiden för operationen fick vi för tre veckor sen. Jag har visat henne en av filmerna som finns på http://www.tonsilloperation.se och vi har pratat massor om att hon kommer att bli friskare efter operationen, inte behöva få kväljningar, hon kommer kunna äta bättre och snarka mindre på nätterna. Vi har också berättat att hon ska få en nål i handen (hon har fått i armen tidigare då hon har en historik med många akuta sjukdomstillfällen) och att hon ska få somna med pappa inne hos doktorerna och att hon ska få vakna med mig när hon är klar samt att vi ska sova över en natt. Jag har även berätta att hon kommer ha ont efteråt och vara trött. Och att hon kommer få massor med glass!

  Vi tror det är bra att man är ärlig med barnen, dock berättar vi inte att läkarna kommer skära i hennes hals och såna saker..
  Kl 07 ska vi vara där i morgon, jag känner mig lugn men som att jag kommer att ha svårt att sova. Mest nervös just nu är jag nog över om hon kommer hinna bli sjuk till i morgon så vi får ställa in allt…

  Svara
 9. Eva

  Hej! Min dotter opererade bort mandlarna för fem år sen då hon va sex år. Hon spydde rätt mycket efteråt när vi kommit hem från sjukhuset och åt mest glass i början….Så spyhink å glass är det jag minns mest…Men att ta bort de förstorade mandlarna var helt klart ett bra beslut! Den ena nådde mittlinjen i halsen och den andra va stor den med. Lycka till!

  Svara
 10. Jessica

  Det finns på vgregions hemsida ngt som kallas för “dunder” där finns massa information till barn inför operation! Sen finns det även på 1177 “Billy bläckfisk får ett stick” tror jag den heter!
  Lycka till med operationen!

  Svara
 11. Linda

  MEN gud går ihop i mitten! Det är ju helt tokigt, vad är det för läkaren som inte ordnar detta!? Kan man tänka dig in i den känslan han har, stackars Lucas =( Kvävningskänsla typ och inte konstigt att det är otrevligt att svälja!!!

  Emma, detta kommer gå jättebra, tänk på oss den operationen A gjorde 2ggr, detta är ingenting att oroa sig för 😉

  Svara
 12. J

  Mitt tips är att gå in på 1177 http://www.1177.se/barnavdelningen/ Där kan man titta på små filmsnuttar som visar hur vissa undersökningar går till o hur de funkar inför op o.s.v.
  Glass brukar va skönt när man e opad i de regionerna. Köp hem alvedon/opren i flytande men även suppar kanske ifall han inte vill svälja ner de.
  Jag tog bort polyperna, inte mandlarna men även då va de skönt med mjuk mosad mat. Kanske soppa vore toppen, men de gilla ja inte;-) E alltid jobbigt när man inte har kontroll vad som ska ske o framförallt med ens barn- ens allt liksom. När sonen då knappt 3 skulle få rör i öronen va ja supernervös. De visa sig att endast en förälder fick följa med in vid narkosen. vid uppvak fick vi dock komma in båda den gången. När dottern sövdes för undersökning som 8åring va vi lovade att båda skulle få följa med in, men nej vi stoppades redan vid att hon skulle få säng o förberedas. Tur att dottern va så pass stor så hon förstod o accepterade detta med bara en förälder o så även sen vid uppvak. Så förbered er på vem som ska följa med o berätta om de för sonen e mitt tips ( om ni båda ska m t sjukan vill säga) Lycka till med op!

  Svara
 13. Jeanette

  Jag är nybliven sjuksköterska som jobbar på astrid Lindgrens barnsjukhus och vi tipsar ofta föräldrar om narkoswebben.se där man kan läsa om narkos, uppvaket och andra delar. Finns även information om hur man kan förbereda sitt barn på det som ska hända. En sak som vi brukar trycka på lite extra innan de åker ner på operation är att narkos personalen kan ha dräkter och masker på sig så man inte ser deras ansikten. Små barn som Lucas kan ha livlig fantasi och tycka att de är läskiga ibland. Andra tycker att de ser roliga ut så det är ju väldigt individuellt hela tiden men kolla in narkoswebben.

  Svara
 14. susana

  åh vad dåligt att ni inte fick reda på et direkt. På nyhetsmorgon pratade de om detta för någon vecka sedan. tydligen väldigt vanligt.. all lycka till 🙂

  Svara
 15. Jeanette

  Glömde att skriva att det även finns filmer om olika djur som ska opereras eller göra olika undersökningar som man kan titta på tillsammans. Även olika spel m.m. finns för att barn ska känna igen saker och apparater när de kommer till sjukhuset 🙂 Hoppas något kan hjälpa iaf 🙂

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här