Hur jag mått i dom olika graviditeterna

Detta är fjärde gången som jag är gravid, dock blev det ingen eller rättare sagt inga bebisar i min andra graviditet. Jag var gravid med tvillingar men första försvann redan innan vecka 7 och hjärtat på tvilling nummer två slutade slå i vecka 9. Jag antar att den graviditeten inte hann påverka min kropp så mycket, men det känns som dom andra graviditeterna har gjort det. Det känns som att varje graviditet har slitit lite på kroppen och det är stor skillnad att vara gravid nu om jag jämför med första graviditeten.

I min första graviditet hade jag inga problem med att röra mig alls. Det enda jag upplevde på slutet var att jag hade svullna ben och fötter men annars tyckte jag att min kropp mådde väldigt bra 🙂 Jag kunde verkligen unna mig varje minut i de graviditeten eftersom jag knappt hade något att gnälla om förutom lite halsbränna…

I graviditeten med Isadora fick jag däremot foglossning så tidigt som i vecka 14, men jag var ändå i ganska mycket rörelse i den graviditeten. Jag hade ingen bil och åkte buss överallt så det blev ändå en hel del promenader. Förutom foglossning så fick jag något så mysigt som åderbråck i underlivet – fy fasen! Det kändes som en tyngdkänsla i underlivet när jag hade stått upp länge och ibland var jag tvungen att hålla emot med handen för att det kändes som att bebisen skulle ramla ut vilken sekund som helst! Det var såklart inte Isadora som ville ut utan åderbråcket som spökade. Halsbrännan med Isadora var vedervärdig! Men jag överlevde det också.

I den här graviditeten så har foglossningen tagit sig till nästa nivå. Jag känner mig bitvis otroligt begränsad och ibland ledsen över att det är en massa saker som jag inte klarar av att göra. Jag har mycket mer sammandragningar och tidiga förvärkar och har känt mig ganska gnällig emellanåt. Jag älskar att vara gravid, men jag älskar också att göra saker med min familj. Ibland känner jag mig bara som en lat flodhäst som inte orkar ett skit. Jag ser framemot att kunna röra mig obehindrat igen.

På ett sätt är det kanske bra att min kropp inte orkar vara gravid hur många gånger som helst, det kanske får mig att känna mig klar med barnafödandet i alldeles lagom tid? Vem vet!?! Jag hoppas i alla fall att det onda medför något gott 🙂

Hur har ni mått i era graviditeter? Känner ni igen er i känslan av att det blir ”värre och värre” för varje graviditet?

Relaterade Inlägg

16 Kommentarer

 1. Susanne

  Jag har fyra barn och har aldrig haft foglossning, halsbränna eller en enda dag med illamående! Andra graviditeten var var jobbig 2 sista månaderna då det knappt är ett år mellan dom två äldsta barnen och kroppen hade inte hunnit återhämta sig. Trean kom två år senare och då var det inga problem, fyran var den enklaste och lättaste graviditeten för mig. Dagen innan hon föddes var jag ute och stängde hästhage hela dagen och kände knappt av att jag var gravid. 03.15 var hon född.

  Svara
  • Emma

   Wow! Helt underbart ju! Jag tyckte det kändes som att min kropp var som skapt för att vara gravid gång på gång förut, men denna graviditeten har tyvärr varit mycket tyngre. Kanske har det med åldern att göra även om jag inte riktigt vill tro att jag gått och blivit gammal som 32-åring… men men… 😛

   Svara
 2. Jennifer B

  Jag känner absolut igen mig! Är gravid med tredje barnet nu och jag kan knappt gå efter en halv dag på jobbet pga foglossning. Känner mig redan trött och gnällig och jag är bara i vecka 11…

  Svara
  • Emma

   Men åhhhhh grattis! Är du preggo igen! Vad roligt att höra även om jag såklart tycker synd om dig med foglossningen och att den kom så tidigt. Hoppas du kan få bra hjälp av rehab eller sjukskrivning så att det inte blir värre. Stackarn!!!

   Svara
 3. S

  Tredje och sista graviditeten är betydligt värre för mig än de två tidigare. Första fick jag foglossning vecka 18 och kände mig rätt trött på slutet och vilade mycket men hade egentligen en rätt ok graviditet. Andra fick jag foglossning vecka 15 men höll igång mer än första tack vare en 1,5 åring. Cyklade med sonen, då 2 år, i cykelstolen fram till 2 veckor innan BF och mådde rätt bra. Denna gången första foglossningen vecka 8, betydligt ondare generellt i sista trimetern, kryckor på kvällarna och problem med att vända mig i sängen. Vaknar ibland av att jag legat för länge på en sida och får så ont. Mycket problem med Venacava så kan absolut inte ligga på ryggen ens korta stunder utan svimningskänsla. Vecka 40 nu så hoppas denna bebisen vill ta sig ut snart så jag får må lite bättre.

  Svara
  • Emma

   Heja heja! Nu är det inte långt kvar även om jag förstår att det såklart är tungt. Jobbigt det där med venacava också, jag har som tur inte haft problem med det än, däremot så tycker jag att det är svårt att andas när jag ligger på rygg en stund. Din foglossning låter värre än min, jag har ändå sluppit kryckorna men det där med att vända sig i sängen har jag mycket problem med. Glidlakanet hjälpte lite men jag kan fortfarande få så ont i sidorna att benen nästan börjar skaka i sängen. Det är hemskt!

   Svara
 4. KarinH

  Jag har fått må otroligt bra i båda mina graviditeter. Lite ändrade smaklökar, men inte mycket (jag som älskar choklad kan inte med smaken när jag varit gravid), fick ont de sista tre veckorna i graviditet två och kunde inte sitta i soffan utan fick då ont. Simmade en kilometer en gång i veckan under hela första graviditeten och under den andra tränade jag fram till vecka 37/38 (HIIT passen var toppen då de gick att anpassa men ändå var utmanande). Jag tränade en gång i veckan och dag 6 kunde jag få lite ont men det slutade efter ett träningspass och höll sex dagar till. Jag kan inte ens föreställa mig vad du går igenom och hur psykiskt tufft det är.

  Svara
  • Emma

   Gud så skönt det lät ändå! Jag hade kunnat leva utan choklad om jag hade fått din graviditet <3 Ja det är tufft, men inte i närheten så tufft som det hade varit om jag inte hade haft Victor. Han är verkligen en klippa i allt det här!

   Svara
 5. M

  Jag har haft hyperemesis vid båda mina graviditeter. Spydde 25 ggr/dag från v 3/4 till förlossning. Kunde inte gå ur sängen eller gå på toaletten utan att spy. Blev att man sov till klockan 15, sen kunde man vara uppe några timmar innan illamåendet drog igång igen. Inga problem med foglossning men däremot mycket halsbränna och förvärkar. Det är skit att vara gravid men man får ju något så fint till slut.

  Svara
  • Johanna

   Jag har två barn, båda pojkar. Första graviditeten var mycket jobbigare än andra.
   Första graviditeten spydde jag mycket i början, mådde illa ofta, halsbränna och grym foglossning.
   Med andra barnet mådde jag lite illa i början men jag spydde aldrig. Hade lite jobbigt med halsbränna på kvällarna på slutet och jag hade ingen foglossning alls, inte ens på slutet. Jag gick hem två månader innan (jobbar i vården) och när jag var nära bf kände jag att jag hade kunnat jobba ända till bf (om inte magen hade varit så stor och varit i vägen vid förflyttningar). Jag kände mig inte begränsad över huvudtaget vid andra graviditeten

   Svara
   • Emma

    Wow vilken skillnad åt det bättre hållet 🙂 Lustigt att det var pojkar båda två för jag tänkte direkt att det måste varit olika kön på dom bebisarna 🙂 Skönt att du fick en revanschgraviditet!

  • Emma

   Men stackarn!! Det du gick igenom är ändå det värsta jag kan tänka mig, fy fasen vad hemskt! Ja det är ju verkligen tur att man får något fint i slutändan när man mår så dåligt. Stackars dig, men du är verkligen grym som orkade!

   Svara
 6. Sabina Stende

  Med första barnen var mitt största problem att jag var konstant trött. Hade dåliga blodvärden, under 100 till slut. Sov, åt och jobbade heltid i 7 månader. Sov på bussen till jobbet, på lunchen, på bussen hem, när jag kom hem, mannen väckte mig för kvällsmat och sen sov jag hela natten igen 🙂 Hade lite halsbränna och spydde ett par ggr.

  Med andra spydde jag flera ggr/dag till ca v26. Samtidigt som jag spydde kissade jag även ner mig 🙁 efter v27 var det några v som jag inte kräktes men sen spydde jag igen till v38 när jag blev igångsatt. Hade sjuk halsbränna och lite ont i fogarna mot slutet. Hade garv nr varit första hade jag nog bara haft 1 barn. Fy fasiken vad less jag var på att ha huvudet i toastolen 🙂

  Svara
  • Emma

   Men stackarn! Fy det låter helt fruktansvärt!!! Jag förstår att det bara hade blivit ett barn om du hade mått så dåligt vid första som vid andra. Lider med dig, men du var verkligen stark som orkade dig igenom det!

   Svara
 7. Linda

  När jag väntade min dotter så mådde jag jätte bra, jag har en kronisk tarmsjukdom som helt plötsligt stabiliserade sig jätte bra så de första 16 v behövde jag inte ens äta mina tabletter så underbart, sen fick jag börja med dem igen för jag började känna av tarmsjukdomen lite, men oj det var så bra emot vad det har varit och nu 4 år senare så håller sig faktiskt tarmsjukdomen jätte bra. Det jobbigaste jag hade under graviditeten med dottern var att jag fick fruktansvärda domningar i händerna och det började tidigt typ v 12 tror jag jag hade så ont så jag grät ibland och jag tappade känseln så ibland när jag skulle skära grönsaker eller annat så skar jag mig i fingrarna eftersom att jag inte hade någon känsel, tyvärr så sitter det kvar ännu 4 år senare och troligtvis så har jag karpaltunnelsyndrom så det är bara op som gäller men i dessa corona tider så vet i sjutton om jag är så sugen på att göra det plus att man inte vill belasta sjukvården i dagens läge heller.
  Kram Linda

  Svara
  • Emma

   Gud så skönt att tarmsjukdomen blev bättre av graviditeten! Jag hade mycket IBS-problem innan min första graviditet som försvann så visst kan kroppen ”reparera” sig själv när man är gravid 🙂 Min pollenallergi har också blivit sjuhundra resor bättre 🙂 Denna våren har jag inte behövt äta en enda allergitablett!

   Men väldigt jobbigt med karpaltunnelsyndrom, speciellt att det inte har gett med sig. Hoppas du får hjälp snart, förstår att du inte vill opereras just nu om du inte måste <3

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här