Hur firar man påsk i Brasilien?

Brasilien är ett katolskt land så vi firar påsk i Brasilien precis som i Sverige. Här går påsken under namnet Semana Santa (helgonveckan) eller Pasqua (påsken). För barnen firas påsken med chokladägg. Det är typ ägg inslagna i presentpapper fyllda med choklad. Det finns en mängd olika ägg med olika chokladsmak man kan köpa, men så vitt jag vet så finns det inget med blandad smak! Big no no för en svensk som är van vid blandat lösgodis. Tror inte vi kommer köpa nåt ägg…. Får se 🙂

För vuxna så blir det baba do vinho (vinfotboll) som det så fint kallas. Det ser så kul ut för det är en massa män med håriga ben som spelar fotboll i klänning! Oftast handlar spelet om öl istället för vin och laget som förlorar får bjuda på vin eller öl, därav namnet 🙂 alltså inte direkt en katolsk tradition, men en typiskt brasiliansk tradition. Fotbollen blir oftast på stranden om man som vi bor närmare stranden än fotbollsplanen.

Denna påsken är vår plan inte att spela fotboll på stranden. Vi kommer att åka och besöka släkten eller iaf en tiondel av Jairs tjocka släkt! Jairs mamma har nämligen 11 syskon och många av dom bor i Camaçari som vi var i för några veckor sen. Vi kommer åka dit och fira påsk med släkten. Traditonella sätt äter man torkad torsk (bacalhau) på påsken här, alltså typ lutfisk fast istället för att lägga den i lut lägger man den i vatten. När man tillagar fisken så tillagar man den som vilken färsk fisk som helst, till exempel kan man grilla, lägga den ugnen med potatis eller tillaga den som en gryta.

När vi var i Camacari sist försökte jag få hela släkten (av dom som var där) på en och samma bild. Jag ville att alla skulle stå jämte sina partners och alla barn skulle vara nära sina föräldrar, jag kan säga att det var big confusion men jag lyckades iaf någorlunda.

DSC01341 DSC01348

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här