Hon lovade att ge 7 barn mat

Idag hände en spännande och annorlunda grej här i favelan. Det var nämligen så att det kom hit en kvinna från ett rikare område och gav 7 barn mat och presenter. Anledningen till detta var för att hon hade gjort ett löfte till Gud, Jesus eller någon helig ande, att om hon lyckades med en viss sak så skulle hon ge 7 barn ”caruru” (en viss maträtt) och presenter. Det är ingen som vet vem hon har lovat eller vad hon önskade sig, men vi vet att hon fick sin önskning igenom 🙂

Jag trodde först att kvinnan skulle komma hit och knacka på vår dörr, men det hela gick till så att vid lunchtid fick Jairs brosa ett telefonsamtal att det var dags att samla ihop 7 barn som skulle få den här gåvan från henne. Jairs brosa tog med sig Lucas, Bruna och fem andra barn från ghettot och så gick vi genom favelan och upp för en trappa så att vi hamnade ovanför favelan.

Efter en liten stunds väntan kom kvinnan dit och hon hade med sig 7 fina inslagna presenter som hon gav till var och ett av barnen och sen delade hon ut en takeaway-tallrik med mat och en liten påse med popcorn. Barnens ögon tindrade! Dom var så tacksamma!

img_6497
img_6493
img_6498
img_6496

När vi kom tillbaka hem öppnade Lucas och Bruna sina presenter och upptäckte att påsarna var fulla med godis och choklad! Bruna åt lite av maten men Lucas var bara intresserad av godiset! Haha! Vi vuxna delade på Lucas och resterna av Brunas mat. Det var caruru, vatapá, svarta och vita bönor, ris, kyckling, räkor, farofa, mugunzar och inhamí. Caruru och vatapá är två röror som ofta finns i acarajé. Farofa är det där mjölet som brassarna lägger på maten. Den här farofan var gul av dendeolja och innehöll röd paprika. Mugunzar och inhamí var helt nytt för mig. Mungunzar är typ som majs fast den är vit och inhamí är släkt med kassava så det liknande en välkokt kritvit potatis. Allt var väldigt gott och gick åt snabbt här hemma 🙂

Jag älskar såna här traditioner i Brasilien och det finns fortfarande hur mycket som helst som jag inte har hunnit berätta för er ännu, men det kommer 🙂 Jag skriver så snabbt jag kan haha!

Relaterade Inlägg

18 Kommentarer

 1. Hur tänkte ni nu?

  Men herregud att ni inte ”backade” med Lucas och lät ett annat barn få ta hans plats?! Lucas har väl ändå allt han kan önska sig. Konstigt agerande.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad menar du med det? Ja, vi har råd att köpa mat till våra barn och vi har råd att köpa choklad, men det handlade inte om det. Detta är inte Afrika och ingen i favelan svälter. Ingen av barnen här är så fattiga att dom inte får choklad eller mat. Fattigdom här handlar om andra saker, tex bristen på utbildning och sjukvård. Kvinnan som kom med presenterna är en av Jairs mammas gamla chefer och därför ringde hon till Jordai, vår son var redan inräknad i dessa sju barn.

   Svara
   • Fnulan

    Äsch bry dig inte Emma. Jag vet med säkerhet att du gjorde det rätta. Du är en klok och fin person som tänker först och främst på barnen.
    En person som skriver så känner inte dig! Vi andra som känner dig vet <3
    Förresten så är det UNDERBART att läsa om er resa!!!
    Kram

  • Lisa från Skåne

   Tycker som så att nu när dem gör en sån här resa och Lukas är så stor så han kommer att minnas vad som hänt, varför inte låta honom vad med på saker som kanske inte kommer att hända igen. En rolig grej och säkert minnesvärt för honom. Kvinnan bjöd ju in honom.

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Jag tycker också att det känns viktigt att Lucas får uppleva kulturen här. Vi lever ju precis som alla andra här nu och har inget överflöd med pengar under vår resa utan har valt att leva ”favela-style”. Allt vi köper bjuder vi resten av familjen också på så vi köper inget till oss själva och familjen bjuder oss tillbaka 🙂

 2. Therese

  ”detta är inte AFRIKA” – tycker det är så himla tråkigt och gammalt stereotypisk synsätt att prata om hel världsdel som ”fattigt” där barn svälter. Vilket såklart finns men inte i HELA Afrika. och jag vet många afrikaner därmed min man som är trötta på att människor har den uppfattningen och ska dra upp just Afrika när fattigdom finns på många olika sätt i alla världsdelar. Inget ont mot dig mest reagerade av dina val av ord.
  Annars jätte spännande att följa er resa i Brasilien. 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag är ledsen för det, jag vet att alla barn inte svälter i hela Afrika, men eftersom extrem fattigdom fortfarande är ett stort problem i många länder i Afrika och detta inte finns i Brasilien så var det lätt att dra den parallellen. Ber om ursäkt om jag trampade på några tår.

   Tack så mycket! Vad kul att du tycker det 🙂 Kram

   Svara
 3. ella

  Jag tycket nog också att ett annat barn borde fått paketet istället för Lucas. Visst har kanske alla ”råd” att köpa godis och presenter till sina barn, men våra barn får ändå så mycket mer bara sådär. Tycker hela tanken med att hon kom till favelan blev lite fel liksom iom detta. Även om han blev ”inbjuden” hade man kunnat ge hans plats åt ngn annan. Det hade varit en fin gest! Det här är mina tankar och vad jag hade gjort, men inget påhopp mot dig.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag kan förstå att det är svårt för er som inte är här att få en bild av hur livet är här. Men jag är 100% trygg med att vi gjorde rätt att låta denna kvinnan ge presenten till Lucas. Om hon hade varit ute efter att ge fattiga barn mat och presenter så hade hon åkt till en plats där det finns mycket gatubarn eller till ett barnhem, inte till vår favela. Att inte låta Lucas få skulle vara detsamma som att exkludera honom från ett kalas för det var precis vad det blev här.

   Svara
 4. Siranee | Thaimorsan.se

  Det är vanligt i Thailand att göra så med att göra bot. Det är inte nån tradition utan mer av en folktro. Du kan lova saker eller handlingar till Buddha, gudar, andeväsen, dina bortgångna osv. Min mamma ”gav bort” min bror till en kung som har dött för länge för att bli hans gudson och bad om att brorsan i magen skulle överleva för hon hade blivit påkörd. Och för att ”ta tillbaka” det man lovade så ge man vad man lovade t ex om man lovade att skänka till 3-7-9 eller alla barnen en på en skola en lunch.

  Sedan gör vi thai allmosas då och då utan att har bett om. Att få något i gengäld t ex bjuder en hel skola på lunch, frukter och skolsaker. Jag skänkte t ex pengar och saker till ett kvinno- och barnhem innan vi åkte tillbaka till Sverige.

  Verkar som brassar och thai har många liknande folktro och vidskeplighet haha

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja brassarna har många saker gemensamt med Thai. Häftigt för det är ändå så långt emellan! Thailand och Brasilien är exakt ett halvt jordklot emellan varandra!

   Men wow vad häftigt och lite läskigt att hon ”gav bort” din bror, vilken tur att hon kunde ta tillbaka 🙂 Väldigt intressant!

   Svara
 5. M

  Men herregud vad PK
  Nu handlade inte inlägget om att göra välgörenhet. Kvinnan hade lovat att ge sju barn mat och presenter. Hon kunde lika gärna
  lovat att springa naken genom favelan.
  Men det är klart, det hade varit svårar att genomföra.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här