Gravidvecka 30 – bebis nr 3, vår “korv”

Bebis
Bebisen väger ca 1600 g och är 41 cm lång. Den växer snabbt och ökar ungefär 200 gram i vikt i veckan nu och fram till förlossningen. Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. Först om några veckor kommer den att behöva lägga sig till rätta med huvudet nedåt. Men en del barn lägger sig redan nu med huvudet i bäckeningången, då kan man känna sparkarna upp mot bröstkorgen. Bebisens hjärna växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet. Bebisens kroppsbehåring – lanugohår – börjar försvinna. Barnet öppnar och stänger ögonlocken.

Du
Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm. Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött. Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentligt med vitaminer. All extra vikt kan vara påfrestande för ryggen så tänk på hållningen. Dina lungor tar upp cirka 20% mer syre vilket kan göra att du känner dig mer anfådd. Eventuellt har du lite läckage av råmjölk från brösten. Råmjölk är den första mjölken brösten producerar och är rik på fett, protein och antikroppar, vilket skyddar bebisen mot infektioner och ger immunförsvaret en god start. Brösten börjar producera mjölk redan i vecka 16, men alla läcker inte.

Så här känner jag
Bebis började med att ligga på diagonalen med huvudet ner i ena ljumsken och med fossingarna sparkandes på höger revben (exakt som Isadora gjorde i samma vecka). I slutet på veckan kändes det som att bebis borrade ner huvudet i mitt bäcken för då kände jag hickan långt ner i fiffi, men det ilade inte så jag tror inte huvudet är tillräckligt långt ner för att vara fixerat. Måttet på magen var exakt 28 cm, vilket följde kurvan exakt (även detta är samma med Isadora). BM sa också att måttet blir en aning mindre när bebis ligger på diagonalen. Mina bröst har läckt råmjölk flera gånger under graviditeten, men bara små små mängder. Dom flesta gångerna är det så lite att jag märker det bara om jag tittar på bröstvårtorna, då ser jag gula intorkade klumpar av råmjölk som fastnat där 🙂

Så här känner Victor Bebisen lever verkligen på där inne i magen, och har nog gjort både en och annan kullerbytta hittills, och det känns som att man kan avgöra var huvud, ben, knän och fötter finns när den ger sig tillkänna. Jag fick till och med en spark i huvudet när jag lade huvudet mot magen och försökte lyssna mig till bebisen. Det känns att förlossningen kommer närmare med stormsteg, och jag känner mig på ett sätt mer redo än någonsin. Förmodligen kommer det ändra sig många gånger om innan själva BF, och helt förberedd är man ju aldrig! 🙂 Vi har (äntligen!) varit på profylax, vilket kändes väldigt bra inte minst i och med att Emma och jag känns väldigt synkade, och kanske därav det ökade självförtroendet?! Förutom verktyg och ”teambuilding” inför förlossningen, så kändes det bra att samla sig inför förlossningen och vad den innebär. Emma behöver mer lugn, och det märks att tröskeln för stress är mycket lägre, än vanligt. Jag försöker avlasta henne så mycket som möjligt, vilket inte alltid är lätt när man ”ska bara” – haha!

gravid-vecka-30

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här