Fjärde graviditeten

Gravidvecka 29 – bebis nr 3, vår ”korv”

Bebis
Bebisens mått är ca 40 cm mellan fot och huvud och den väger 1400 g. Det är trångt i livmodern och bebisen trycker med armbågar och knän. Bebisen kan också sparka mot revbenen och slå mot urinblåsan nu. En del bebisar kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Bebisen har fortfarande såpass gott om plats att den inte behöver vända sig med huvudet nedan ännu. Bebisen lägger på sig mer i vikt och hjärnan kontrollerar nu andningen och kroppstemperatur. Bebisen kan skilja på naturligt och artificiellt ljus. Bebisen har också blivit känsligare för ljud, ljus, smaker och lukter. Genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan bebisen känna om du är stressad eller upprörd.

Du
Livmoderns topp är ca 10 cm ovanför naveln nu. Måtten är omkring 27 till 30 cm. Liten eller stor mage spelar ingen roll, det som är viktigt är att din kurva ökar som den ska. Viktökningen är ca 8,5 kg till 11 kg. Du kan känna ett visst obehag av att alla organ trängs undan av magen och barnet. Du kan också känna dig tung och trött i benen. Vila mycket och använd stödstrumpor om du behöver. En del gravida kan få problem med hemorrojder eller åderbråck nu. Det är på grund av det ökade trycket på blodkärlen i underlivet och i benen.

Så här känner jag
Det känns som det inte är tillräckligt trångt för bebis ännu för jag är ganska säker på att den ligger på tvären sedan ett tag tillbaka. När jag ligger på sidan så känner jag hur bebis sparkar ner i madrassen samtidigt som det är full rörelse ut på andra sidan av magen. Så knäpp känsla! Jag tycker däremot att det känns trångt i magen, ibland får jag nästan som ett tryck upp mot halsen när jag inte sitter tillräckligt upprätt. Jag orkar inte stå upp så länge och när jag står så måste jag vara noga med att stå lika mycket på båda benen för annars får jag ont av foglossningen. Tack och lov har jag inga besvär av varken åderbråck eller hemorrojder. Jag är så nyfiken på livmodermåttet nu, nästa vecka är det dags för BM-besök igen 🙂

Så här känner Victor
Nu är det om möjligt ännu mer verkligt att bebis är på väg. Utöver att vi börjat förbereda för bebis ankomst genom att leta nästa bil och rensa skrymslen och vrår har jag också knutit an ännu mer till vår lilla ”korv”. Jag har fått känna otaliga sparkar och slag, men inte minst har jag också fått respons när jag svarat med att ta på Emmas mage och göra bebis uppmärksam på vart jag är. Även när bebis är vaken och håller igång på natten när jag håller om Emmas mage har vi kommunicerat genom att känna på varandra även om Emma alltså inte ens varit vaken så det känns nästan som om vi umgåtts på tu man hand – haha. Det är en väldigt speciell känsla! Jag har ju väntat så länge på att få känna sparkar, och nu känns det som om allt kommit på en och samma gång.
Det känns nästan elakt mot Emma att njuta av sparkarna och slagen med tanke på att hon får både ilningar och ont av dem – förlåt älskling! 🙂 Jag längtar så mycket tills bebis är här utanför magen med oss!
Det märks att bebis växer så det knakar och behöver mer näring då Emma börjat bli känsligare när hon börjar få slut på energi. Det är lite klurigt att få i henne saker ibland då hon inte gillar att äta större mål, men jag försöker se till att hon hela tiden får i sig ordentligt med mat.
Både jag och Emma har ju sett fram emot besöken till barnmorskan som något mysigt vi velat göra tillsammans i väntan på bebis, men tills vidare får jag ju stå över. Varje gång det är dags tänker jag mer än vanligt på förlossning och BB, hoppas verkligen att vi inte behöver vara ifrån varandra när bebis är nyfödd!

gravid-vecka-29

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.