Gravidvecka 24 – bebis nr 4

Bebis
Nu börjar det bli trångt, bebisen är 30 cm och väger ungefär 650 g. Nu börjar nästa viktiga utvecklingsstadium av bebisens hjärna. Undvik all alkohol, om du röker bör du sluta genast. Balansorganen i örat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Bebisen vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen. Bebisen suger på tummen som är en träning för att suga på bröstet. Ibland börjar bebisen hicka, då känns det som att det klickar till i magen. De små blodkärlen i lungorna, kapillärerna, växer som mest mellan vecka 16 och 24. Först när bebisen är runt 24 veckor kan det börja andas luft om det skulle födas för tidigt. Bebisens unika ansiktsdrag har börjat ta form. Nu är bebisen komplett med ögonfransar, ögonbryn och hår! Blond, brunett eller rödhårig? Allt hår är vitt eftersom bebisen fortfarande inte har fått några pigment.

Du
Du kan ha gått upp mellan 5 – 7 kilo nu. Livmoderns mått är mellan 22 och 25 cm och mäter 4 till 5 cm ovanför naveln. Magen växer och putar. Det kan dra och smärta runt livmodern och ner mot ljumsken. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. När du skrattar eller hostar kan du ibland läcka lite urin, det beror på att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut.

Så här känner mamma
Det känns som jag kommer bli ännu större denna graviditeten än förra, i alla fall om jag kollar på vågen. Dessutom är mitt sötsug helt bananas! Jag tror aldrig nånsin jag upplevt ett så starkt sötsug i hela mitt liv och jag vet inte vad jag ska göra för att få stopp på det! Tips någon?! Foglossningen kom som ett brev på posten efter en längre promenad i helgen och nu har jag skitont. Jag hoppas att det ger med sig om jag vilar lite för jag skulle tycka det var väldigt jobbigt att bli så låst som när jag var gravid med William. Bebisen rör sig för fullt där inne nu och många av sparkarna känns på utsidan av magen nu. Jag har känt bebisen hicka också 🙂 Nästa vecka är det dags för första besöket på MVC där magen ska mätas! Det ska bli så spännande! Jag ska kolla om hon kan jämföra med William 🙂

Så här känner pappa
Nu är det snart dags för besök hos barnmorskan, vilket känns ännu lite mer spännande eftersom jag inte ”känner” bebisen så väl ännu vilket gör de tillfällena ännu lite mer speciella inte minst nu när restriktionerna dessutom äntligen lättats vilket betyder att man kan vara med mer än under pandemin.
Jag har inte lyckats känna några fler sparkar, men Emma berättar ofta om att bebisen rör på sig där inne – även om jag inte hade en aning om att hon känt hickan ännu, haha!
Vi tänker ofta och mycket på hur mysigt det kommer bli att få ett nytt litet knyte som så snabbt växer och blir lika stor som William, det är ju så fascinerande hur barn växer de första åren och man tycker att de nyss inte gjorde mycket väsen av sig och mest låg och sov. Den stora frågan blir väl hur William tar det, han har redan klurat ut att det finns en bebis där inne – eller ja, åtminstone snappat upp att vi säger bebis när vi pratar om magen! Kanske blir han lite avundsjuk men jag tror också han kommer bli väldigt fascinerad av ett lillasyskon och bli ett av tre bästa syskon till vårt nya tillskott!

20151222-014149-6109296.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här