Femte graviditeten

Gravidvecka 19 – bebis nr 4

Bebis
Bebis är ungefär 22 cm lång, väger runt 280 g och kan knäppa sina händer. Mjölktänderna och anlagen för de permanenta tänderna är färdiga. Ögonbryn, naglar och håret på huvudet är synliga. Bebisens hörsel är utvecklad. Om bebis tillåter så kan man ofta se könet på ultraljudet i den här veckan.

Du
Nu kan du känna livmoderns topp precis under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn och väger 320 g. Den innehåller din bebis plus 4 dl vätska. De flesta kan i den här veckan känna bebis röra sig. Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, det är så klart olika från kvinna till kvinna. Du mår nog bättre och känner dig piggare eftersom graviditeten går in i ett lugnare skede. Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och ökade blodmängd i kroppen, även huden kan påverkas. Ljushyade kan få mörka fläckar medan mörkhyade kan få ljusa fläckar, detta kallas kloasma. Vissa får även en mörkare hormonrand från blygdbenet upp mot naveln. Det kan hända att du måste börja äta järntillskott runt graviditetsvecka 20.

Så här känner mamma
Jag mår toppen faktiskt! Ja, jag njuter verkligen av graviditeten nu! Jag har bara lite foglossning än så länge och i veckan började jag faktiskt träna igen 🙂 Magen är fortfarande ganska liten och ser knappt ut att växa när jag jämför magbilderna, men på kvällarna svullnar den upp ordentligt ibland. Det var lite häftigt när jag tränade för då hade jag knappt nån mage när jag kom till gymmet, men under passet fick jag sammandragningar så att magen blev hård (men det gjorde inte ont) så då kändes det som att magen växte mitt framför mina ögon! Den kvällen var magen STOOOOOR när jag gick och la mig 🙂 Haha! Jag drömmer fortfarande mycket mardrömmar och ibland vaknar jag av att jag skriker eller ropar hjälp. Då brukar Victor trösta mig 🙂 Han är så gullig!

Så här känner pappa
Både jag och Emma såg på ultraljudet att bebisen växt ordentligt, och snart hoppas jag på att få känna sparkarna. Emma har känt en hel del de senaste veckorna, och jag är som vanligt ivrig att få vara med!
Det känns väldigt skönt att Emma mår så bra, och inte har några krämpor ännu. Det enda vi märkt av är sammandragningar och att hon vid någon promenad inte orkat gå i lika rask takt som vanligt – nästan så att man glömmer bort att hon är gravid tills man ser hennes gulliga ”baby bump” 🥰 Magen börjar också märkas när vi myser på soffan eller Emma somnar hos mig, då den gör sig påmind när Emma inte kan ligga som vanligt. Det gulligaste kanske ändå är William som brukar ligga och klappa på magen precis som pappa, och man kan nästan svära på att han vet precis vad som finns där inne!

20151116-155514-57314718.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.