Gravidvecka 19 – bebis nr 3, vår “korv”

Förra veckan var jag helt uppslukad av corona och glömde helt bort att skriva om vecka 19. Så här kommer ett inlägg om gravidvecka 19 med vår korv 🙂

Bebis
Bebis är ungefär 22 cm lång, väger runt 280 g och kan knäppa sina händer. Mjölktänderna och anlagen för de permanenta tänderna är färdiga. Ögonbryn, naglar och håret på huvudet är synliga. Bebisens hörsel är utvecklad. Om bebis tillåter så kan man ofta se könet på ultraljudet i den här veckan.

Du
Nu kan du känna livmoderns topp precis under naveln och den är ungefär lika stor som huvudet på ett nyfött barn och väger 320 g. Den innehåller din bebis plus 4 dl vätska. De flesta kan i den här veckan känna bebis röra sig. Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, det är så klart olika från kvinna till kvinna. Du mår nog bättre och känner dig piggare eftersom graviditeten går in i ett lugnare skede. Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och ökade blodmängd i kroppen, även huden kan påverkas. Ljushyade kan få mörka fläckar medan mörkhyade kan få ljusa fläckar, detta kallas kloasma. Vissa får även en mörkare hormonrand från blygdbenet upp mot naveln. Det kan hända att du måste börja äta järntillskott runt graviditetsvecka 20.

Så här känner jag
Jag känner mig faktiskt mycket piggare nu och har till och med lite svårt att somna dom flesta kvällar. Victor är så gullig och ger mig lite sovmorgon varje dag medan han går upp med barnen. Jag sover ganska bra på natten men drömmer fortfarande massor av mardrömmar, häromnatten drömde jag att Victor dog och när jag vaknade trodde jag det var sant och började storböla..! Det var hemskt! Jag har mindre ont av foglossningen sedan jag började med foglossningsbälte och sittkudde, men jag kan fortfarande inte ta långa steg så det tar sin lilla tid att gå fram och tillbaka till Lucas skola som ligger 2 minuter från vårt hem. Magen växer så det knakar och det syns att jag är mycket större i denna graviditeten än med Lucas och Isadora. Jag har märkt att min hy har blivit finare och hoppas såklart på att håret kommer växa extra snabbt nu med 🙂 Jag har inte fått några mörka fläckar eller någon hormonrand.

Så här känner Victor
Snart är det dags för ultraljud och besök hos barnmorskan, något både Emma och jag ser fram emot. Vi längtar båda två väldigt mycket efter vår lilla “korv” och myser alla tre lite då och då under dagarna, även om jag inte fått känna några sparkar ännu(!). Det har dessutom blivit lite av en ritual att smörja in magen när vi går och lägger oss på kvällen – haha! När man tänker på att det finns en liten “oss” där inne i magen så känns det lite overkligt ändå.
Emma drömmer inte lika ofta längre, men desto mer intensivt och då vaknar jag av att hon gråter eller värjer sig emot något eller någon i drömmen. Undrar om det är så att man som gravid bearbetar det alla möjliga värsta tänkbara scenarion, och att det är därför Emma drömmer så intensivt? Hur som helst känns det ganska hemskt att höra henne vara så ledsen, även om det blir bra så fort hon känner att jag är där och att det “bara” är en dröm.
Dessutom börjar Emma också må lite bättre vilket känns bra, även om hon fortfarande känner av foglossning och sammandragningar. Tunga lyft och det mesta praktiska får jag helt enkelt ta hand om, något jag så klart gladeligen gör. Det enda som är lite tråkigt för Emma i längden är ju att hon inte får röra särskilt mycket på sig, men vi får väl ta igen det med barnvagnspromenader i augusti helt enkelt. ☺️

20151116-155514-57314718.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här