Fjärde graviditeten

Gravidvattengympa med Magplasket – extra betydelsefullt just nu

– Samarbete med Magplasket –

När jag anmälde mig till gravidvattengympan på Magplasket gjorde jag det främst för min kropps skull eftersom jag hade mycket problem med foglossning. Jag kunde inte ens promenera för att jag hade så ont och tyckte det var jobbigt att det inte fanns någon fysisk aktivitet som jag kunde göra utan att få ont. När jag anmälde mig hade jag ingen aning om hur viktig gravidvattengympan skulle bli för mitt välmående. Den här coronakrisen har tagit hårt på mig, både fysiskt och psykiskt och då har Magplasket blivit mitt andrum. När jag kommer dit så lämnar jag alla problem utanför dörren (och jag lyckas förvånansvärt bra!) och fokuserar på mig och bebisen. Ibland känns det nästan som att jag får en härlig uppenbarelse ”Jag är GRAVID! Det är på riktigt att jag och Victor ska ha en bebis!” och så blir jag alldeles lycklig! Det är lätt att glömma bort att njuta av graviditeten och vad som komma skall, när man är uppslukad av en massa problem. På gravidvattengympan ”rensar jag huvudet”, som Victor brukar säga att han gör när han tränar. Jag blir glad av gravidvattengympan, det spelar ingen roll hur jobbig och stressig dagen har varit, för jag blir ändå glad och lycklig 🙂

En annan sak som gjort gravidvattengympan oändligt viktig för mig är den sociala kontakten. Om det inte hade varit för gravidvattengympan så hade jag inte träffat några andra gravida alls eftersom föräldrautbildningar, mammagrupper, gravidfikor osv är inställda pga corona. Jag hade sett framemot allt det där ju… Gravidvattengympan är ändå ett säkert sätt för oss att träffas på eftersom covid-19 dör så fort det kommer i kontakt med klorerat vatten.

På veckans pass av Magplasket pratade vi om tillit – kanske ett måste när man ska föda barn! Först och främst behöver man ha tillit till sig själv och sin egna kropp, det är viktigt att man vågar lita på att ens kropp kan föda barn. Sedan är tilliten till partnern eller den personen som följer med till förlossning viktig och sist men inte minst tilliten till barnmorskan. Det är ju dom som står pall när vi födande inte orkar! Mariana berättade om vikten av samspelet med barnmorskan, om det inte funkar så har man rätt att byta barnmorska. Det är inget man behöver känna sig dum för, det är viktigt att det känns rätt för att förlossningen ska bli en bra upplevelse 🙂

Efter att vi hade pratat om tillit fick vi göra en avslappningsövning som kallas ”vaggan”. Mariana kopplade ihop oss till en lång tusenfoting som hon drog runt i poolen. Det kändes först lite konstigt och intimt, men man vande sig och jag tyckte det blev väldigt avslappnade efter en stund 🙂

Jag är den tredje gravida, den som ser naken ut (enligt Victor)… Haha!

Spana gärna in Magplasket på Facebook här eller på instagram här @magplasket_hisingen 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.